(IV) Huangshan – De la Împăratul Galben, la Huizhou şi UNESCO

DSC_0002Dacă ajungi la Huangshan şi ai ocazia să vorbeşti mai apăsat cu localnicii afli că deşi denumirea oraşului este una care a depăşit graniţele Chinei, nu este extrem de agreată de localnicii tradiţionalişti. Oamenii de aici vorbesc şi se revendică de la Huizhou, vechea denumire administrativă care dă numele istoriei şi culturii din zonă, devenite un concept cultural.

Huizhou/徽州 (actualul Huangshan, denumire dată ca urmare a notorietăţii muntelui cu acelaşi nume) se află în zona de contact a provinciilor Anhui, Zhejiang şi Jiangxi, având arii de contact cu culturile antice chineze Wu şi Chu. După ce vreme de 1200 de ani zona purtase denumirea Shezhou, având rang de prefectură, şi acoperind administrativ şase oraşe: She, Xiuning, Wuyuan, Qimen, Yi şi Jixi, în anul 1121, în perioada Dinastiei Song de Nord denumirea Shezhou a fost înlocuită cu Huizhou.

DSC_0119Considerată de Impăratul Galben (2698-2598 î.Hr.) drept un Paradis, preponderent montană, dominată de păduri şi cursuri puternice de apă, Huizhou a fost permanent o zonă de refugiu pentru persoanele nobile care se aflau în pribegie, în urma schimbărilor dinastice, invaziilor sau revoltelor ţărăneşti. Această situație a generat un fenomen unic în perioada Chinei feudale, în care Huizhou avea o comunitate de imigranţi. Chiar şi azi, cele mai populare nume de familie din zonă sunt Wang, Cheng, Wu, Shu, Dai, Hu, Jiang sau Hong, păstrate de milenii, şi care sunt specifice populaţiilor din zonele centrale şi nordice chineze.

Societatea şi cultura feudale din Huizhou au evoluat începând cu Dinastia Song de Sud, pentru a atinge perioada de înflorire în perioada Dinastiilor Ming şi Qing, multe studii de azi oferind o atenţie specială diferitelor zone de interes: împărţirea terenurilor, clanurile patriarhale, comerţul, educaţia, filozofia, medicina, pictura, opera, literatura, sculptura, arhitectura, urbanismul, religia, dialectele şi bucătăria.

Orgoliul şi dorinţa pentru educaţie a comunităţii Huizhou este confirmată de numărul candidaţilor care au câştigat cele mai înalte titluri în cadrul examinărilor imperiale, 18 fiind declaraţi „numărul unu”. Ştiinţa şi cultura a fost extinsă în zona economică şi comercială, pentru ca în timp populaţia locală să dețină o puternică şi vie conştiinţă culturală care a făcut posibil ca localnicii să conserve peste 5.000 de poduri antice cu arcadă, altare ancestrale, locuinţe, poduri şi turnuri, dar şi peste un milion de documente aflate acum în muzee, biblioteci, universităţi şi institute de cercetare.

DSC_0064Documente care prezintă contracte şi genealogii familiale, scrisori, registre funciare, sunt păstrate din perioada de început a Dinastiei Song (960-1279).

Trăind într-o frumoasă zonă dominată de munţi, oamenii din Huizhou au imprimat o percepţie aparte cu privire la frumos şi cultură, dezvoltând laturi distincte cu puternice caracteristici locale de conţinut, fiind un model specific în cadrul societăţii feudale chineze. Mai mult, studiul Culturii Huizhou a fost identificat drept unul dintre cele trei culturi regionale din China, celelalte două fiind Cultura Tibetană şi Cultura Dunhuang.

Moştenirea culturală intangibilă include forme narative şi muzicale, între acestea cele mai cunoscute fiind dansul Nuowu, Opera Mulian, Opera Huizhou sau dialectul Huizhou, 20 dintre moşteniri fiind incluse în lista obiectivelor protejate la nivel naţional, iar 71 la nivel provincial.

DSC_0020Un aspect unic prezentat de Cultura Huizhou este dat de Raţionalismul Xin’an – care susţine interacţiunea Cer-Om şi Neo-confucianism – care îşi propune să păstreze şi să dezvolte Raţionalismul Xin’an, apărut în perioada Dinastiei Song.

Revenind în prezent, autorităţile din Huangshan (Huizhou) acordă o deosebită importanţă păstrării şi promovării moştenirilor culturale. Principalele atracţii culturale din zonă sunt de departe Muntele Huangshan şi satele antice Xidi şi Hongcun – toate trei aflate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. La acesta se adaugă alte peste 200 de relicve culturale aflate sub protecţie la nivel naţional sau provincial, un alt argument pentru a impune această zonă drept unul dintre centrele culturale şi ecologice de prim rang din China.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

DSC_0044DSC_0094DSC_0067Actor de opera traditionala Huizhou la HuangshanDSC_0001DSC_0072

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.