(VII) Huangshan – Copacul vieţii din Avatar, există!

DSC_0202Pierdut printre dealurile săpate de mii de ani de râul Xin’an, satul Zhangtan din provincia Anhui, este unul dintre martorii frământatei istorii chineze. Însă ce îl transformă într-un tezaur inestimabil este faptul că aici se află „Regele copacilor camfor”, un arbore uriaş de peste 1.000 de ani, a cărui legendă şi nume este legată de unul dintre cei mai cunoscuţi şi curajoşi miniştrii ai Dinastiei Han (206 î.Hr.-220), Zhang Liang.

Născut din contopirea cătunelor Zhang şi Tancun, satul Zhangtan este unul dintre multele sate cu rădăcini antice din provincia Anhui. Cea mai simplă cale de a junge aici este pe apă, ambarcaţiuni de diferite mărimi şi capacităţi, făcând legătura cu vechiul oraş Qiaocheng, aflat la 30 de kilometric, înspre Sud.

Cu numai 5.236 de locuitori, Zhangtan este un loc al vremurilor de demult, în care noua lume începe să îşi spună cuvântul prin amenajări uneori stridente, care nu fac decât să scoată şi mai mult în evidenţă valoarea dată de timp locului. Deşi aflaţi într-o zonă de deal-munte, oamenii de aici îşi câştigă traiul din agricultură şi produse tradiţionale. O altă parte din venituri sunt asigurate de subvenţiile oferite de autorităţi, în cadrul unor programe destinate protejării mediului şi resurselor naturale, subvenţii care au rolul de a limita numărul exploatărilor piscicole, sursă importantă de venit, şi de a încuraja producţia de ceai, fructe de pădure şi artizanat local.

DSC_0333În comunitatea de la Zhangtan, la fel ca în toate satele din regiune, cei mai mulţi bani sunt aduşi de tinerii deveniţi muncitori migranţi pe întreg cuprinsul provinciei. De la câteva zeci de yuani pe lună, la câteva sute sau chiar mii, saltul este uriaş, însă fiinţa chinezilor este construită într-o manieră unică, dominată de revenirea la rădăcini, la locul de origine, în cazul de faţă locul unde se află sufletul, „Regele copacilor camfor”.

Zhang LiangÎnainte de a ajunge la copacul din “Avatar”, trebuie să mergem în istorie … Zhang Liang a fost un loial şi curajos ministru şi strateg din perioada de început a Dinastiei Han de Vest, istoria chineză păstrându-l în memorie ca fiind unul dintre “Cei trei eroi” ai dinastiei, alături de Han Xin şi Xiao He. Pentru meritele sale în procesul de impunere a Dinastiei Han, Zhang Liang a primit din partea împăratului Gaozu/născut Liu Bang (256/247-195 î.Hr.) titlul de Marchiz Wencheng de Liu.

Cu peste 2000 de ani în urmă, în Xinzheng (astăzi Zhengzhou, provincia Henan), pe atunci capitala statului Han, într-o familie aristocrată se năştea Zhang Liang. Bunicul său slujise trei generaţii de conducători Han, în timp ce tatăl său se afla la a doua generaţie. Urmare a războaielor dintre forţele Qin şi Han, Zhang Liang s-a văzut în situaţia de refugiat, o mare parte din teritoriul Han fiind anexat de statul Qin.

Dorind să răzbune înfrângerea şi pierderea teritoriilor natale, Zhang Liang a risipit toată averea familiei pentru a angaja asasini care să-l omoare pe împăratul Qin, Shi Huang. Atât de săracă ajunsese familia lui Zhang Liang încât la moartea fratelui său abia a fost organzată înmormântarea.

Dorinţa de răzbunare l-a dus pe Zhang Liang în situaţia de a angaja un criminal, alături de care a pregătit momentul loviturii, programat în timpul unei inspecţii efectuate în anul 218 î.Hr. de înşuşi împăratul Shi Huang. Supravieţuind tentativei de asasinat, împăratul a dispus arestarea lui Zhang Liang care a devenit fugar, folosind diverse identităţi.

Sunt puţine informaţii despre ultimii ani din viaţa lui Zhang Liang, cu atât mai mult fiind un mister locul în care acesta a murit şi a fost îngropat. Cert este că, odată întrat în memoria colectivă, Zhang Liang are mai multe monumente şi pietre funerare, multe dintre comunităţile etnice han revendicând adevăratul loc în care se află rămăşiţele acestuia. Dispoziţia geografică a mormintelor este atât de mare, încât se poate spune că eroul nostru aparţine cu adevărat întregii Chine. Morminte ale acestuia se găsesc în provinciile Henan, Shandong, Jiangsu şi Hunan, toate ca urmare a locurilor în care eroul a călătorit în perioada de pribegie.

O altă legendă spune că după moarta sa, în anul 186 î.Hr., Zhang Liang a fost îngropat undeva în împrejurimile satului Zhangtan de azi, pe malurile Râului Xin’an, de atunci existând tradiţia în cadrul comunităţilor locale de aici de a aduce jertfe eroului care a contribuit la ridicarea Dinastiei Han şi care avea să se impună patru ani mai târziu.

DSC_0210Povestea spune că multă vreme sufletul lui Zhang Liang a dominat aceste locuri, pentru ca în final să se întrupeze într-un arbore de camfor … aproape 1000 de ani mai târziu, pentru a întări încrederea şi curajul localnicilor. În tradiţia populară, copacul din satul în care numele de familie este Zhang este sursa care emite, din timpuri străvechi, bunătate, fericire şi iubire în sufletele oamenilor.

Azi, cu o existenţă aproximată la peste 1000 de ani, copacul de camfor din Zhangtan are o înălţime de peste 26 de metri, cu diametrul trunchiului de peste 10 metri, în timp ce umbra acestuia acoperă 1.850 de metri pătraţi, aproape jumătate din suprafaţa construită a satului. Copacul de camfor, întruchipare a sufletului curajosului Zhang Liang, se află pe lista de protecţie a arborilor Milenari din China, căci în marea ţară asiatică sunt câteva zeci de arbori “Avatar”, cu toţii protejaţi şi consideraţi sacrii.

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

DSC_0192DSC_0198DSC_0212IMG_2115DSC_0003DSC_0104DSC_0359

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.