PARLAMENTARE 2016 – PSD, ultima şansă!

PSD ultima sansa dantomozeiroVictoria PSD înregistrată în duminica de 11 decembrie 2016 contează enorm în procesul de înţelegere al evoluţiei societăţii româneşti. Eliminând perdelele de fum şi bruiaj, succesul de duminică este egal cu ultima şansă dată actualei stângi reprezentată de PSD, o şansă egală cu dorinţa şi capacitatea de reală reformare sau cu implacabila diminuare a forţei şi dispariţie. Nu doar ca urmare a erodării politice la guvernare, ci mai ales ca urmare a faptului că masa şi baza electorală a PSD se află într-un firesc proces de dispariţie biologică.

Reţinerea şi măsura cu care actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, a abordat rezultatele de excepţie, lasă loc de speranţă pentru ziua de mâine. Procentul mare din masa de vot, nu este unul reprezentativ pentru întreaga Românie, ci numai pentru cei care au considerat că mai merită să mergi la vot. Pentru ei, pentru toţi cei care au votat, PSD are o responsabilitate uriaşă.

Poporul a vorbit: PSD poate face guvernare singur!

PSD, aflat în situaţia de a asigura şi singur guvernarea, trebuie să guverneze pentru toţi. Aceasta este singura şi cea mai importantă sarcină dată de electorat. Să se desprindă de modelul Iohannis-PNL-tehnocraţi şi să readucă guvernarea şi instituţiile statului cu adevărat în slujba tututor românilor, fără exclusivisme, obrăznicii şi ameţeli necontrolate generate de accederea în funcţii nemeritate.

Dacă PSD va înţelege că înainte de a face faţă propriului electorat de azi, va trebui să îşi asigure electoratul de mâine, va avea şansă. Dar, va mai trebui să înţeleagă că va avea în coaste un USR clădit pe sfidare şi ură, un PNL rănit grav, un Bruxelles-NATO care niciodată nu au apreciat social-democraţia de la Bucureşti, chiar dacă ea a fost cea care a asigurat parcursul aderărilor la UE şi la alianţa militară.

Mai mult decât orice, PSD şi viitoarea guvernare va trebui să demonstreze că nu se teme să iniţieze şi să susţină proiecte necesare pentru România, între acestea regăsindu-se echilibrarea actului de Justiție, reconstrucția economiei naționale, recuperarea relaţiilor cu China şi Rusia, cel puţin în plan economic şi politic, facă avem în vedere că lumea se află în plin proces de schimbare.

Românii trebuie să îşi ia ţara şi guvernul înapoi!

Duminică, PSD a primit o ultimă şi uriaşă şansă pentru viitor. Abia după anunţarea rezultatelor finale oficiale va începe tragedia social-democraţiei româneşti. Dacă PSD va avea capacitatea să înţeleagă şi să se exprime pe măsură, rămâne să vedem.

Cred că prin acest vot, România şi-a mai acordat o şansă pentru a rămâne în propria matcă, în propriile valori morale şi culturale, ceea ce nu este deloc rău, chiar dacă îi va fi foarte greu PSD să convingă de bine, dacă va acţiona prin compromis sau jumătăţi de măsură. Desemnarea viitorilor premier şi miniştri ne va oferi o primă lămurire.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2016, Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.