PREMIERĂ – „Călătorie spre soare-apune”, în cooperare chino-română la Beijing

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 11În lumea copilăriei veşnice, căci ce altceva este teatrul de păpuşi, multiplele încercări dificile sunt depăşite, curajul este răsplătit, iar binele învinge întotdeauna răul. Iată o succintă descriere a spectacolului de teatru de păpuşi „Călătorie spre soare-apune”, după faimosul roman fantastic din literatura chineză, pus în scenă de regizorii Mao Ernan şi Călin Mocanu, alături de coregrafa Andreea Duţă (foto centru), în cadrul unei colaborări chino-române. Premiera spectacolului a avut loc luni, la Teatrul Naţional pentru Copii din China, publicul din Beijing, copii şi părinţi, luând scena cu asalt la finalul unei reprezentaţii care poate cucerii până şi sufletele obosite.

După două luni de muncă intensă la Beijing, la capătul unei cooperări demarate în 2015, regizorul Călin Mocanu şi Andreea Duţă au reuşit, împreună cu echipa condusă re regizorul Mao Ernan, să concretizeze punerea în scenă a spectacolului „Călătorie spre soare-apune”, iniţiativă deloc uşoară câtă vreme lucrarea trebuia „tradusă”, din cheia filozofică, pe înţelesul copiilor. Urmărind piesa, atmosfera, jocul personajelor, dar mai ales reacţia publicului, la părăsirea sălii de spectacol, după o incursiune fascinantă, am exclamat aidoma lui Arhimede din Siracuza: Evrica! Jocul scenic aflat la câţiva paşi m-a făcut să rezonez şi să descopăr fascicole jucăuşe ale copilăriei de altă dată, uitate şi crezute pierdute.

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 10Într-o lume cu un alt ritm, cu o altă filozofie, de exprimare, de înţelegere a mersului vieţii, Călin Mocanu şi Andreea Duţă au reuşit! Secretul în ştiu doar ei şi poate regizorul Mao Ernan. Însă, este cert că proiectul „Călătorie spre soare-apune”, gândit pentru un public extrem de divers şi care urmează să fie prezentat în Asia şi Europa, va fi înţeles şi apreciat. Pentru o cât mai cuprinzătoare înţelegere de către un public cât mai divers din punct de vedere cultural, în noua transupunere scenică au fost inserate momente cu influenţe culturale occidentale, unul dintre aceste fiind una dintre luptele dintre bine şi rău în care Regele maimuţă se confruntă, în cadrul unei coride, cu un personaj malefic.

La puţin timp după finalul piesei urmat de „asaltul” copiilor pe scenă, regizorul Călin Mocanu şi Andreea Duţă au acceptat provocarea, privind cele două luni de muncă la Beijing, alături de colectivul Teatrul Naţional pentru Copii din China.

„Cu greu, cu uşor, cu diferenţe de viziune, cu diferenţe de viziune faţă de acestă operă ‘Călătorie spre soare-apune’, faţă de personaje, s-a ajuns la un spectacol care a intrat în sufletul publicului. Mi-au plăcut reacţiile copiilor, este un spectacol pentru un public de 6-10 ani, dar aţi văzut că şi părinţii erau foarte interesaţi. Proiectul a ieşit! Acum ştim că în spate este un proiect de care suntem mândri, ţara noastră a fost reprezentată aici de doi artişti, care au reuşit, iar asta poate intra în istoria teatrului lor sigur, şi în cv-urile noastră ca un proiect bine făcut”, a declarat Călin Mocanu.

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 16Apoi am mai făcut un pas şi am lansat o provocare dificilă pentru creatorii unui întreg. Care este momentul, personajul, scena din noul spectacol pentru copii „Călătorie spre soare-apune”, care intră la categoria moment de suflet.

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 8„Cel mai mult îmi place scena cu duhul Oase albe. Mi se pare o scenă complexă şi sunt convinsă că şi dacă aş fi cu 30 de ani mai mică, cred că tot aceasta mi-ar plăcea. Are un ritm foarte special, îmi place că vezi clar binele şi răul, sunt în faţa ta, se luptă în faţa ta şi în mai multe feluri. Asta îmi place cel mai mult, pentru că nu este o luptă simplă ci sunt mai multe mijloace prin care se duce această luptă dintre bine şi rău. Şi îmi place Oase albe, îmi place costumul ei.” – Andreea Duţă

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 6„Sigur pot să vă spun, iar ideea asta mi-a venit încă din Bucureşti, este scena cu tigrul. Scena în care Tripitaka, călugărul, eroul principal, a fost transformat în tigru. Acolo este o scenă de iertare şi de concluzie, iartă-mă că te iert, nu ştii, tu pe mine, eu pe tine, cine se iartă pe cine. Te iubesc, chiar dacă eşti tigru şi eşti fioros … Este o scenă care mi-a plăcut foarte mult şi mi-am imaginat-o din primul set de imagini pe care le-am avut despre piesă. Este unul dintre pilonii de creaţie a acestui proiect.” – Călin Mocanu

Spectacolul „Călătorie spre soare-apune” va continua să fie jucat la Beijing (mâine în ultima reprezentaţie alături de artiştii români), urmând ca în viitor să fie promovat în cadrul unor turnee în Asia şi Europa, care vor include în mod firesc şi România.

„Călătorie spre soare-apune” este considerat ca cel mai reuşit roman fantastic din istoria literaturii chineze clasice. Fundalul în jurul căruia se desfăşoară acţiunea este călătoria întreprinsă de călugărul Xuan Zang între anii 629-646 în India, pentru a studia budismul şi a aduce în China textul autentic al scripturilor budiste.
Peripeţiile acestei lungi călătorii, în condiţiile grele din acea vreme, sunt povestite sub forma unui lung şir de încercări mai presus de puterile omeneşti, dar învinse de fiecare dată cu ajutorul celor trei ucenici ai călugărului Xuan Zang, numit în roman Tripitaka (Trei coşuri): Sun Wukong, Zhu Bajie şi Sha Seng. Cei trei ucenici, eroi ai romanului, sunt fiinţe fantastice, înzestrate cu puteri supranaturale, cel mai reuşit personaj fiind Regele maimuţelor (Sun Wukong), care nu are team, nu tolerează nedreptatea şi urăşte de moarte forţele rele cu ca intră în luptă şi le învinge, în cele din urmă. (Povestea integral AICI/Radio China Internaţional)Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 2Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 1Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 4Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing  17 Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 3 Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 7

Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 14 Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 15 Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 13
Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 5Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 9Calatorie spre soare-apune, China-Romania 2017_dantomozeiro Beijing 12

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Înţelege China, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.