CHINA︱Traducătorul marilor filme româneşti a plecat în eternitate!

Cu Zhou Mingde 1_dantomozeiROProfesorul, traducătorul, pasionatul de călătorii, dar mai ales optimistul Zhou Mingde/周明德 (1943-2017) a plecat, în această dimineaţă, în eternitate, cedând lupta în faţa suferinţelor din ultimii ani. Profesionist al limbii române, desăvârşit prieten al României, împătimit al culturii române, Zhou Mingde a intrat în istoria prieteniei chino-române şi ca urmare a eforturilor depuse pentru traducerea a opt dintre marile filme istorice româneşti regizate de Sergiu Nicolaescu, artist cu care a împărtăşit o frumoasă prietenie.

Departe de ţară, în China am avut şansa de a cunoaşte o parte dintre oamenii care au transformat România într-o icoană a existenţei, a memoriei şi prieteniei. Sunt chinezi care au ajuns în tinereţe să descopere limba şi cultura românilor, pentru ca apoi să trăiască slujindu-le ca pe o a doua existenţă şi formă de viaţă.

Cu Zhou Mingde2_dantomozeiROAlături de Zhou Mingde, cu puţine luni în urmă, la Shanghai

Când ajungi să cunoşti astfel de oameni, să experimentezi viaţa alături de ei, să călătoreşti în amintirile care însumează o istorie comună care străbate aproape 70 de ani, prietenia capătă alte dimensiuni. Când astfel de oameni trec în lumea de dincolo, păşind în Palatul Divin cu Pace Eternă, ceva se rupe definitiv.

Zhou Mingde alaturi de Sergiu Nicolaescu_dantomozeiROZhou Mingde alături de regizorul Sergiu Nicolaescu, la Beijing (2005)

Un iremediabil optimist, un luptător redutabil cu greutăţile vieţii, un remarcabil interlocutor, Profesorul Zhou Mingde face parte din valoroasa galerie a chinezilor care au crezut şi cred în România, în cultura şi potenţialul românilor.

Prin trecerea lui am pierdut nu doar un prieten, ci mai ales un zâmbet ca o lecţie de viaţă! Drum bun, prieten bun!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.