Xi’An – La kilometrul zero, pe Drumul Mătăsii

Foto 1 - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiROChina construiește proiecte pentru nevoile interne, însă multe dintre acestea sunt destinate întregii lumi, în cadrul relațiilor de cooperare pașnică și în beneficiu reciproc. Aceasta este una dintre principalele idei și mesaje prezentate luni, la Xi’An, capital provinciei Shaanxi, acolo unde autoritățile locale și Radio China Internațional au lansat proiectul “Martori în Shannxi îmbunătățesc și susțin depășirea țintelor”, la care participă jurnaliști din 20 de țări, alături de colegi din presa locală.

Foto 4 - lansarea proiectului - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiROFoto 2 - Fan Jianping - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiRODirectorul Departamentului de Promovare al Comitetului P.C. Chinez din provincia Shaanxi, Sun Lin (foto stânga), a declarat că aici se găsește kilometrul zero al Drumului Mătăsii, un loc cu o istorie bogată care de-a lungul mileniilor a jucat un rol foarte important în conectarea, comunicarea și schimburile dintre civilizaţiile din Orient şi Occident.

Foto 3 - Fan Jianping - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiROLa rândul său, Fan Jianping (foto dreapta), directorul site-ului CRI Online, a declarat că provincia Shaanxi este locul de origine a civilizaţiei chineze, un loc care păstrează numeroase și importante repere istorice şi culturale. O parte dintre aceste, timp de o săptămână, vor fi prezentate jurnaliștilor, iar prin intermediul acestora vor fi cunoscute nu doar în China, ci în întreaga lume.

Foto 5 - Mao Xinliang - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiROUnul dintre locurile vizitate în cadrul proiectului, imediat după ceremonia de lansare, a fost chiar kilometrul zero al Drumului antic al Mătăsii, acolo unde gazdă și ghid a fost Mao Xinliang (foto), directorul Biroului de Administrație a Comitetului din Xian pentru protecția ruinelor orașului Chang’an.
La peste 2.200 de ani de la debutul istoriei sale, cercetătorii, arheologii și specialiștii în istorie au scos la lumină și au marcat locul de pornire a celui mai spectaculos, mai vechi și mai vast traseu comercial și cultural al umanității. La mică distanță de Xi’An, pe o suprafață de 4,8 kilometri pătrați, prin programe de voluntariat administrate de autorități, sunt cercetate vestigii acoperite de timp.

Aici, în perioada Dinastiei Qin (221-206 î.Hr.), exista un mic orășel cu numele Xianyang, care asigura rolul de capital dinastică. Ulterior, numele orașului va fi schimbat în Chang’an, după numele Ducelui Chang, care era fratele împăratului Qin Shihuang – primul unificator al Chinei.
Rapid, Chang’an devine nu doar un important centru comercial și cultural care rivaliza Roma antică, ci mai ales devine central de formare și consolidare a culturii Han. Astfel, capitala Han Chang’an ajunge una dintre cele mai mari capitale ca dimensiuni, cea mai bogată în diversitate și cea mai importantă după concentrarea valorilor culturale. De aici avea să pornească Drumul Mătăsii antic, în jurul anului 140 î.Hr., în timpul dinastiei Han (207 î.Hr. – 220 d.Hr.).

Astăzi, provincia Shannxi, însă cu precădere capitala Xi’An, au redevenit subiect de interes în cadrul eforturilor de dezvoltare și promovare a Chinei în întreaga lume, eforturi accentuate după anul 2013 când a fost lansată strategia “O centură, un drum” care are la bază proiectele noului Drum al Mătăsii și Drum al Mătăsii Maritim.

Principala probă că proiectul este gândit în cele mai mici detalii este adusă de nivelul investițiilor și proiectelor, dar mai ales de structura gândită în care se regăsesc muzee și instituții de învățământ internaționale.
Muzeul Beilin Xi'An_dantomozeiROMuzeul Beilin din Xi’An (foto statui) este un exemplu în acest caz, aici fiind concentrate artefacte religioase și sculpturi vechi de sute și mii de ani. Muzeul a fost dezvoltat pe un fost Templu Confucius, care păstrează în mare parte arhitectura din perioada dinastiilor Ming și Qing. De asemenea, Școala Internațională BO-AI este un puternic argument pentru viziunea în care este gândită dezvoltarea strategiei „O centură, un drum” (foto jos). La școala BO-AI, cu pregătire de la clasa I, până la absolvirea liceului, însă ce este cu adevărat important este că aici sunt pregătiți elevi din străinătate, cu precădere din țările conectate la traseului Drumului Mătăsii. Dincolo de pregătirea generale, elevii instituționalizați primesc informații și ulterior devin parte a mecanismului de promovare a strategiei “O centură, un drum”, în plan cultural și educațional, câtă vreme programa școlară include activități în care sunt evidențiate cultura și tradițiile din țările de origine ale elevilor.Foto 6 - La scoala  Bo-AI - Km zero Drumul Matasii_dantomozeiROIată cum, un proiect de țară lansat de China în anul 2013, cu scopul de a sprijini nevoile economice, culturale și sociale interne, devine un proiect pentru întreaga lume.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Șapte zile la Shaanxi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.