Xi’An – Aici se naște o parte din imaginea Chinei

Antet_Sapte zile la ShaanxiÎn districtul Qujiang, din orașului Xi’An capitala proviciei Shaanxi, în urmă cu mai bine de 11 ani a fost înființată compania Qujiang Film&TV, pricipala misiune fiind aceea de a promova imaginea Chinei, prin proiecte cinematografice și documentare care au ca principal subiect cultura tradițională chineză. Nu este întâmplător faptul că districtul Qujiang a dat numele companiei dacă ținem cont că primele atestări ale strămoșilor de aici au fost atestați documentar în perioada Dinastiei Han, pentru ca în timpul Dinastiei Sui să fie puse bazele cartierului care a parcurs veacurile până azi. Iată de ce, autoritățile chineze au decis ca una dintre principalele companii de producție în domeniu să fie stabilite la Xi’An, într-un loc marcat de istorie.

Wen Jing, dreapta - Qujiang Xi'An„Fiecare țară are cultura sa proprie, istoria și personalitățile sale. Ce facem noi este să promovăm cultura și imaginea Chinei. Pentru aceasta, facem studii și cercetări pentru a cunoaște ce anume interesează cel mai mult publicul. Apoi, având sprijinul financiar al statului, realizăm producții de mari dimensiuni care sunt trecute în lucru în urma unei selecții în care își spun cuvântul mari personalități chineze”, a declarat Wen Jing (foto dreapta), director adjunct al Biroului pentru Industria Culturală, din cadrul Zonei Deonstrative a Industriei Culturale Naționale Qujiang.

În aceste condiții, Qujiang Film&TV a rezlizat până acum producții în care s-au investit sume uriașe, iar încasările din biletele vândute în cinematografe nu s-au lăsat așteptate. Cel mai de succes film realizat aici, „Kung Fu – Yoga”, având ca regizor pe Jackie Chan, a înregistrat încasări de peste 1,75 miliarde yani (aproximativ 230 milioane USD) numai în primele săptămâni de la lansare. Însă, ambiția celor din Xi’An este ca producțiile chineze să depășească granița și să stârnească interes la nivel internațional.

Pentru aceasta, cei 200 de angajați, așa cum am arătat deja, având suport financiar din partea statului, lansează public teme de proiecte, apoi selectează cele mai bune scenarii. Ulterior, sunt transpuse pe peliculă cele producții care în mod constant se bucură de un uriaș succes de piață. Și unde se putea iniția acest uimitor proiect dacă nu în fosta capitală imperială Xi’An, un loc în care la fiecare pas întâlnești imbinate trecutul și prezentul.F3

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Șapte zile la Shaanxi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.