„Cazul” Gabriela Mogoş sau când un profesor universitar este consecvent cu distorsionarea realității

Gabriela MogosCând ești prezentat drept unicul cercetător român stabilit în China (deși ești aici doar temporar) și pe deasupra ești „umilit” de autoritățile consulare (deși realitatea este cu totul alta), înseamnă că ești Gabriela Mogoș, o doamnă devenită vedetă pe Internet și în presa din România (puțin dispusă la rigoare, măcar cât să afle și ce spune partea adversă). Gabriela Mogoș este un personaj puțin consecvent cu realitatea, deși se prezintă drept profesor și cercetător, adică un om preocupat de exactitatea și rigoarea științei. Pe scurt, Gabriela Mogoș are pașaport nou din luna IUNIE 2017, însă nu a avut timp să îl ridice, deși a fost în țară (voi explica mai jos)! Această situație nu a generat rețineri în a declanșa un scandal gratuit la finalul lunii iulie.

Gabriela Mogoș s-a adresat președintelui României într-un mesaj aruncat pe Internet în care afirma că este umilită de reprezentanții oficiului consular din Beijing. Decupând secvențe din realitatea obiectivă, doamna a ales să genereze un spectacol ieftin, nicidecum să urmeze procedurile general valabile pentru toți românii aflați în străinătate: să aplici corect pe platform econsulat.ro, să te programezi pentru audiențe, să respecți sfaturile consulare primite.

Ce nu spune Gabriela Mogoș în mesajul său și în intervențiile/explicațiile date pe Internet și celor care i s-au alăturat să înjure un sistem perfectibil, este că începând din luna februarie a.c. a aplicat greșit în sistem, apoi a ales să facă drumuri inutile, deși telefonic a primit informațiile necesare. În luna martie a aplicat din nou, însă nu a mai așteptat programarea electronică așa cum procedează toți aplicanții și a plecat la Consulat. Fără programare, a fost primită și sfătuită (în repetate rânduri), însă … ambițiile personale și perioadele scurte de ședere în China dominau starea de spirit a Gabrielei Mogoș.

Așa se face că, în urma audiențelor și sprijinului primit din partea serviciului consular din Beijing, în luna iunie a.c. a fost emis un nou pașaport pe numele Gabrielei Mogoș.

ATENȚIE!

După emiterea pașaportului, Domna Gabriela Mogoș s-a aflat în țară însă … nu a avut timp să își ridice documentul. Apoi, ca urmare a unei invitații la o conferință în China a plecat cu pașaportul vechi, declanșând din nou dialogul consular și solicitarea să primească pașaportul.

Așa stând lucrurile, am căutat să aflu punctul de vedere al doamnei Gabrielei Mogoș, intrând în dialog pe Internet:

DAN TOMOZEI: Bună ziua, stimată doamna Gabriela Mogoş. Am aflat întâmplător de incidentul prin care treceţi. Suntem în China, departe de ţară, şi cu certitudine ne confruntăm cu probleme similare. Ce doresc să vă rog este să mă ajutaţi să înţeleg unde s-a produs fractura în procesul birocratic. După ce aţi aplicat pe econsulat.ro sau în ce etapă? Vă mulţumesc.

GABRIELA MOGOȘ: Buna ziua. Cumva nici nu mai contează din punct de vedere birocratic. Dacă ați fost atent, scrisoarea mea este privitor la atitudinea personalului ambasadei. Și de acolo deriva toate câte au fost: echipamente defecte, tergiversare, telefoane fără răpuns, etc.

DAN TOMOZEI: Vă rog să mă scuzați, însă … dumneavoastră le știți pe ale dumneavoastră, eu v-am rugat altceva. Am urmărit cu atenție execesul de subiect pe internet, însă încercam să înțeleg „pas cu pas” unde s-a blocat procesul pe care dumneavoastră l-ați întreprins. Atitudinea este una, respectarea unor proceduri este alta, căci despre comportamente putem discuta, fără îndoială. Nu mai insist. Vă mulțumesc. Vă doresc o seară bună.

GABRIELA MOGOȘ: Stimate domn, vă rog frumos. Am obosit și nu mai doresc să detaliez. Vă rog respectați-mi liniștea.

Doar din acest dialog se poate desprinde cu ușurință faptul că doamna Gabriela Mogoș alege să mintă, câtă vreme a fost primită în repetate rânduri în Consulat, în audiențe, și fără programare și fără documentele necesare. Apoi, în luna iunie a plecat mulțumind pentru sprijinul primit, explicând că deși a fost în țară problemele personale nu i-au permis să se ocupe și de pașaport! Aceasta în totală contradicție cu afirmațiile făcute în presa de la București (vezi TVR).

ACUM! Fără îndoială, în sistemul consular românesc există probleme. Discutăm despre Beijing și China în special.

Pe scurt (deși oricând este loc de intrat în detalii) principalele probleme sunt legate de: subdimensionarea schemei de personal, inadaptarea platformei econsulat.ro la banda de Internet din China. La acestea se adaugă deciziile și procedurile complicate impuse de la București privind emiterea de vize pentru chinezi, fie că vorbim de pașapoartele „public affairs” sau turistice.

Revenind, este greu de catalogat atitudinea doamnei Gabriela Mogoș care, după ultima prezență în Consulatul de la Beijing a plecat mulțumind pentru sprijin, apoi a ales să declanșeze un asalt gratuit pe Internet, având sprijinul presei puțin educate să asculte și partea “adversă”. Cert este că, acum, Gabriela Mogoș a devenit vedetă!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.