China nu va rămâne indiferentă dacă SUA vor încerca să răstoarne regimul nord-coreean

Autoritățile de la Beijing se opun proliferării nucleare și războiului din Peninsula Coreeană. Însă, în cazul în care Statele Unite ale Americii vor încerca să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe modelul politic al Peninsulei Coreene, China le va împiedica să facă acest lucru. Sub titlul “Reckless game over the Korean Peninsula runs risk of real war” (Nesăbuitul joc din Peninsula Coreeană generează riscul unui război real), China susține că, deși nici Washingtonul, nici Phenianul, nu doresc război, este posibil ca acesta să izbucnească, deoarece niciuna din părți nu are experiența de a ține sub control un astfel de joc extrem. (Foto: Global Times)

Mesajul transmis de autoritățile chineze, prin intermediul unui editorial apărut vineri în cotidianul „Global Times”, clarifică poziția Chinei în fața escaladării retoricii SUA vs. Coreea de Nord și subliniază riscul în creștere al unui război real.

Xi Jinping: „China nu vrea să devină un < poliţist mondial >, cu atât mai puţin să ia locul cuiva”

Beijingul nu este în stare să convingă Washingtonul sau Phenianul să se retragă în acest moment. Trebuie să-și clarifice poziția față de toate părțile și să-i facă să înțeleagă că atunci când acțiunile lor pun în pericol interesele Chinei, China va răspunde cu o mână fermă.

China ar trebui, de asemenea, să clarifice faptul că, dacă Coreea de Nord lansează prima rachete care amenință solul american și afectează SUA, China va rămâne neutră. Dacă SUA și Coreea de Sud vor lansa acțiuni, vor încerca să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe modelul politic al Peninsulei Coreene, China le va împiedica să facă acest lucru.

China se opune atât proliferării nucleare, cât și războiului din Peninsula Coreeană. Nu va încuraja nici o parte să provoace conflicte militare și va rezista cu fermitate oricărei părți care dorește să schimbe statu-quo-ul în domeniile în care interesele Chinei sunt vizate. Se speră că Washingtonul și Phenianul pot manifesta reținere. Peninsula Coreeană este locul unde converg interesele strategice ale tuturor părților și nici o parte nu ar trebui să încerce să fie dominatoare absolută a regiunii.

În mesajul lansat în „Global Times”, se arată că Statele Unite și Coreea de Nord susțin o retorică amenințătoare, Pentagonul având pregătite planuri pentru utilizarea bombardierelor B-1B asupra zonelor în care sunt amplasate rachetele Coreei de Nord.

La rândul său, Coreea de Nord a prezentat planuri privind lansarea unor rachete cu rază medie pentru a lovi Insula Guam, teritoriu al SUA.

Deși este apreciat că „posibilitatea războiului este foarte scăzută”, în cazul în care războiul va izbucni „Statele Unite nu vor avea niciun câștig strategic, iar Coreea de Nord se va confrunta cu riscuri fără precedent”.

* * *

La finalul sesiunilor anuale ale forurilor consultative politice şi reprezentanţilor poporului din China din luna martie a.c., premierul Li Keqian sublinia faptul că azi China este o campioană a sistemului internaţional de neproliferare, o susţinătoare a rezoluţiilor ONU în mod strict şi cuprinzător, promovând rezolvarea problemelor din Peninsula Coreeană prin dialog şi realizarea denuclearizarea. Premierul declara că autoritățile chineze nu vor să vadă „haos lângă uşă”, având în vedere că tensiunile din peninsulă şi cele din nord-estul Asiei, au potenţialul de a declanşa un conflict care ar afecta toate părţile implicate. (15 martie 2017)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.