Republica Moldova și oportunitățile parteneriatelor cu China

Parteneriatele oferite de China în plan economic și social reprezintă o șansă de dezvoltare pentru Republica Moldova și pentru întreaga lume, a declarat Diana Macarevici, Însărcinat cu Afaceri al Republicii Moldova în R.P. Chineză, prezentă marți la Forumul Internaţional de Cooperare în domeniul Capacităţii Industriale 2017 şi cel de-al nouălea Târg pentru Investiţii Străine Chineze, programate la Beijing.

“Platformele oferite de formul şi de târgul destinat investiţiilor străine, aflate în strânsă legătură cu strategia Chinei ‘O centură, un drum’, susţin în egală măsură mesajele promovate de Beijing privind necesitatea coordonării la nivel economic, pentru a genera bunăstare şi stabilitate. Este important să obserăm şi să tratăm cu atenţia cuvenită interesul pe care marile ţări europene le acordă proiectelor promvoate de China, nu doar în beneficiu propriu, ci şi în cadrul coordonării win-win cu ţările partenere”, a declarat Diana Macarevici.

Forumul Internaţional de Cooperare în domeniul Capacităţii Industriale 2017, deschis marţi la China National Convention Center din Beijing, a avut între vorbitori pe fostul premier al Franţei, Jean-Pierre Rafarin, care a subliniat efectele pe care le produce noua gândire a preşedintelui Xi Jinping, strategia “O centură, un drum”, dar şi mesajele de încredere şi cooperare la nivel internaţional. “Europa nu este suficient de mobilizată pentru a întâmpina potenţialul oferit de strategia ‘O centură, un drum’, în condiţiile în care Chine ne este un prieten bun şi previzibil”, a declarat Rafarin.

La rândul său, Sergey Glazyev, Consilier şef pe probleme economice al preşedintelui Vladimir Putin, a transmis disponibilitatea autorităţilor de la Moscova şi a mediului de afaceri din Federaţia Rusă pentru lărgirea spaţiului de cooperare cu China. “Este important să ne alăturăm proiectelor care pot genera bunăstare pentru locuitorii ţărilor noastre. Mai mult, trebuie să susținem proiecte care generează stabilitate, pace și care asigură un viitor mai bun”, a declarat Sergey Glazyev.

Așa cum am arătat, forumul de cooperare a fost dublat de cel de-al nouălea Târg pentru Investiţii Străine Chineze unde, alături de marile corporaţii şi instituţii chineze, au fost invitate să se promoveze ambasadele acreditate la Beijing. Între acestea s-au regăsit Republica Moldova şi România, care au profitat de ocazie pentru a prezenta diverse oferte economice, dar şi produse tradiţionale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Republica Moldova, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.