Cultura română celebrată de zece ani la Școala Națională „1 Octombrie” din Beijing!

Lecția perseverenței este una dintre cele mai importante chei în care se exprimă China în cadrul relațiilor de prietenie, lecție la care este adăugată dedicația și pasiunea care dau consistență și sevă unei relații perene, așa cum este cea construită și păstrată alături de România. O astfel de lecție a fost prezentată, joi, de elevii Școlii Naționale „1 Octombrie” din Beijing (BNDS) care, pentru al zecelea an consecutiv au celebrat Ziua Culturii Române – Mihai Eminescu (15 Ianuarie). Evenimentul a fost onorat de Diana Corina Constantinescu, soția Ambasadorului României în China, și Vasile Sufletu, Ataşat adjunct al Apărării, Militar, Aero şi Naval al României în China, de Alexandrina Rusu, atașat Consilier Cultură și Educație al Ambasadei Republicii Moldova în R.P. Chineză, și de Wu Min, directorul secției de limbă română al Radio China Internațional.

Departamentul Internațional al BNDS împreună cu elevii claselor a șaptea au adăugat la șiragul evenimentelor dedicate României un nou spectacol. Timp de o oră, au fost evidențiate personalități ale culturii române, s-a vorbit despre istoria și geografia României, a fost susținut un mini-concert simfonic cu lucrarea “Dans popular românesc” de Béla Bartók, pentru ca piesa principală a zilei să fie reprezentată de o transpunere scenică a mitului Dracula.

Plecând de la ecranizarea cu același nume din 1992, cu Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins și Keanu Reeves, elevii au construit un scenariu în care, cu ajutorul noilor tehnologii de geolocație, un pasionat de turism călătorește în timp și spațiu și ajunge la castelul ultimei familii de vampiri. În piesă, între vampiri și localnici a fost încheiat legământul “Trandafirului Alb”, potrivit căruia niciuna dintre părți nu va face rău celeilalte. Totuși, setea de sânge a vampirilor și sforile cu usturoi – arme ale localnicilor, nu au dispărut, cu atât mai mult cu cât simbolul legământului a fost pierdut. Acest fapt a dus la tensionarea relațiilor dintre vampiri și localnici, pentru ca turistul, ajutat de sistemul său de detecție, să găsească Trandafirul Alb și astfel să reinstaureze liniștea între cele două „tabere”.

“Sunt atât de impresionată să văd cât de multe resurse utilizați și cât de în serios abordați procesul de educație în școala dumneavoastră. Sunt de asemenea foarte impresionată să văd atât de mulți ochi strălucitori în jurul nostru, simțind permanent în aer energia voastră crescândă. Am văzut atât de mulți profesori serioși și elevi plini de încredere și bucurie”, a declarat Diana Corina Constantinescu (foto), soția Ambasadorului României în China, în mesajul adresat celor prezenți la eveniment.

“Sunt sigură că fiecare elev din școală profită și beneficiază de efortul profesorilor și în curând toți veți deveni persoane de succes și cetățeni responsabili ai lumii noastre globale. Pentru că lumea se schimbă în fiecare zi, iar frontierele dintre culturi și țări devin din ce în ce mai puțin importante și ușor de a fi depășite atunci când vorbim despre interacțiunile umane. Și China se schimbă în fiecare zi și se deschide pentru lume, deoarece are atât de mult de oferit. Sper că veți continua să folosiți ca sursă de inspirație spiritul și cultura românească, nu doar pentru trecutul nostru, ci sperăm și pentru viitorul nostru”, a mai arătat doamna Constantinescu.

La rândul său, Alexandrina Rusu (foto), Consilier Cultură și Educație al Ambasadei Republicii Moldova în R.P. Chineză, a transmis profesorilor și elevilor mulțumirea și bucuria de a fi din nou la un eveniment dedicat culturii române, de care Republica Moldova este legată. “Este un moment important la care suntem din nou invitați și pe care îl onorăm cu bucurie, pentru că efortul dumneavoastră este unul care ne obligă. Mulțumim pentru tot ceea ce faceți, pentru că Republica Moldova și drapelul Republicii Moldova sunt promovate în cadrul unor proiecte educaționale”, a declarat după eveniment Alexandrina Rusu.

În cadrul primei prezențe la Școala Națională „1 Octombrie” din Beijing, Diana Corina Constantinescu și Zhou Zhiying, director-adjunct al BNDS, au schimbat o serie de idei și propuneri de cooperare la nivel educațional, intențiile fiind stimulate odată în plus de vizita făcută în școală și descoperirea condițiilor oferite celor peste 5.000 de elevi, din care 1.000 sunt încadrați în sistem educațional internațional.
Mai trebuie spus că în cadrul corpului profesoral al BNDS, care are câteva zeci de angajați străini, se regăsește și un român, Răzvan Gabriel Șerban, care asigură cursuri de educație, întreținere și îngrijire fizică.

BNSD și cultura română în 20122013201520152016, 2017

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Eminescu în China, Înţelege China, Republica Moldova, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.