Câtă vreme a finalizat cu succes o facultate în perioada comunismului, este greu de crezut că Iohannis nu cunoaște limba română. Mai mult, câtă vreme a făcut șase case din meditații la fizică în condițiile scăderii drastice a comunității săsești din Sibiu, a fost nevoit să facă avere din buzunarele elevilor cu părinți români. Prin urmare, a vorbit tot în limba română. Iată doar câteva argumente pentru care președintele României trebuie să renunțe la reprezentarea dublă a realității, pentru a lăsa normalității măcar o vagă urmă de speranță.
Normalitatea reclamă adevărul, argumentul, proba și echidistanța, calități atât de străine Președintelui Iohannis încât nu trebuie să mire pe nimeni, cunoscător sau nu de limbă română, atunci când îl aude declarând (privind Raportul Ministrului Tudorel Toader): „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministrul …”, pentru că peste câteva secunde să susțină că documentul este “total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie”. (…)
Dacă nu a văzut, dar a citit, înseamnă că Președintele are capacități suficient de bine ascunse, încât nu ar trebui să ne mai mire rezultatul din turul doi al alegerilor din noimbrie 2014 sau lipsa anchetei tragediei de la “Colectiv”.
Suntem la finalul lunii februarie 2018, la un an de la Evaluarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prezentă de ministrul Justiției, Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader, evaluare care se încheia într-o notă de atenționare pentru cei care generează tragedii umane sub stindardul DNA.
După un an de la Evaluare, a se citi răbdare și inimaginabil de multă toleranță în fața abuzului, Ministrul Toader a prezentat Raportul care, pentru prima dată într-un document oficial al statului român, a prezentat public abuzurile DNA, cu soluție fermă revocarea din funcție a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.
În acest interval (ianuarie 2017 – februarie 2018), în care au fost consemnate eforturile disperate ale susțintătorilor șefei DNA, Președintele Iohannis a oferit argumente pentru o SUSPENDARE din funcție, printre cele mai solide regăsindu-se lipsa de echilibru, partizanat, incitare la revoltă și nu în ultimul rând dezinformare în plan intern și extern.
Că face pe prostul, înțeleg. Dar că este inuman nu pot să accept!
Pentru clarificare, iată doar o parte dintre afirmațiile Președintelui privind DNA:
11 ianuarie 2017 – solicitat să comenteze afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, apărute în înregistrări audio, legate de modul în care face justiție Codruța Kovesi, Klaus Iohannis a răspuns: „A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări?”
2 februarie 2017 – solicitat să spună dacă are informaţii că executivul ar putea pregăti o nouă ordonanţă menită să unească DNA cu DIICOT, Klaus Iohannis a răspuns: “Fiecare poate să-şi imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, şi mai ales guvernanţilor: ‚Jos mâinile de pe DNA!’”
23 februarie 2017 – în alocuțiunea prezentată la bilanțul DNA pe anul 2016, Președintele Iohannis a afirmat că: „România a devenit nu numai un model de bune practici instituţionale în materie de luptă anticorupţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii altor state de a manifesta şi a-şi exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupţie.”
4 iulie 2017 – întrebat dacă, în urma dovezilor apărute în spațiul public, Kovesi ar trebui suspendată din funcție, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu văd niciun motiv de suspendare.”
11 iulie 2017 – prin vocea purtătorului de cuvând, Președintele Iohannis reafirmă că „este foarte mulțumit de activitatea conducerii Direcției Naționale Anticorupție.”
23 august 2017 – referindu-se la modificările legilor justiției, Președintele Klaus Iohannis afirma că propunerile Ministrului Toader „se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.”
2 noiembrie 2017 – solicitat să comenteze afirmațiile Președintelui Senatului României privind forțe subterane care obstrucționează activitatea guvernului, Klaus Iohannis a răspuns: „În România nu există nici forțe oculte, nici forțe subterane, și, cu certitudine, nu există în România un stat paralel. (…)Eu am încredere în justiția românească și cu asta am spus tot.”
15 februarie 2018 – în cadrul unei declarații de presă, Klaus Iohannis a reluat teoria ‚penalilor’: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună.”
22 februarie 2018 – la câteva zeci de secunde după ce Ministrul justiției a prezentat Raportul privind activitatea managerială a DNA, Președinția a emis un comunicat în care se arată că „În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.”
23 februarie 2018 – Președintele sfidează logica și implicit legile fizicii afirmând, la Bruxelles, că „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut”, pentru ca după câteva secunde să declare că documentul prezentat de ministrul Toader „a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie.” Apoi, pentru ca totul să fie clar în ce notă va fi tratată problema DNA, Președintele declară nonșalant: „Deci, dacă legea spune că Președintele revocă, atunci este o chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă, și doar Președintele poate să hotărască acest lucru.”
În fața acestor crâmpeie de realitate, care vin să confirme lipsa de echilibru a Președintelui Iohannis, se contrapune comportamentul ambiguu, lipsit de fermitate și curaj, exprimat de principalul partid de guvernare – PSD.
De asemenea, datele de mai sus ne pot oferi o imagine a soluției Președintelui Iohannis în privința cererii de revocare a șefului DNA, Codruța Kovesi.
Chiar dacă PSD a decis să adopte stilul Ministrului Toader, potrivit căruia timpul te îngroapă în propriile erori, tot nu există o scuză pentru o replică pe măsura dimensiunii politice și încrederii electorale de care se bucură în prezent. Să lași un război atât de dificil doar în spatele Ministrului Toader și implicit ALDE, reprezintă o formă de lașitate. Acest comportament, în mod cert, va fi sancționat electoral inclusiv prin transfer de încredere și voturi spre mai micul ALDE, dar mai sprinten și mai racordat la realitate.