Prietenia China-Corea de Nord reconfirmată, la Beijing, de Xi Jinping și Kim Jong-un

Autorităţile din China au confirmat, miercuri dimineaţă, zvonurile apărute în presa occidentală potrivit cărora liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), Kim Jong-un, a întreprins o vizită neoficială la Beijing. Potrivit Agenției de presă Xinhua, liderul nord-coorean s-a aflat în China în perioada 25-28 martie în cadrul unei vizite neoficiale, la invitația Secretarului General al Partidului Comunist Chinez (PCC), președintele Chinei, Xi Jinping. Alături de soția Ri Sol Ju, liderul Kim Jong-un a fost primit la Beijing în cadrul unei ceremonii organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, unde au fost derulate discuţii pe teme care au vizat situaţia din Peninsula Coreeană, relaţiile bilaterale şi cooperarea la nivel politic şi economic dintre cele două state.

Xi Jinping și Kim Jong-un au susținut necesitatea menținerii relațiilor construite de liderii generațiilor mai vechi din cele două țări, pentru a continua prietenia bilaterală care va rămâne neschimbată „în ciuda vânturilor și ploilor”.

Potrivit mesajelor oficiale chineze, Kim Jong-un a declarat că a dorit să vină personal la Beijing pentru a transmite în mod direct felicitări preşedintelui Xi Jinping pentru realegerea în funcţie, pentru a exprima aprecieri cu privire la evoluţia economică, politică şi socială a Chinei, dar şi cu privire la situația din Peninsula Coreeană.

Xi a declarat că prietenia tradițională chino-coreeană reprezintă un tezaur al celor două țări. Cele două partide și state se sprijină reciproc și colaborează strâns, aducând contribuții însemnate la dezvoltarea cauzei socialismului, cale pe care se va continua prietenia, din generație în generație. Aceasta reprezintă o alegere strategică făcută de ambele părți, bazată pe istorie și realitate, bazată pe situația internațională și relațiile bilaterale chino-coreene. Aceasta reprezintă unica alegere corectă care nu va fi schimbată din cauza anumitelor evenimente sau situații, a arătat Xi Jinping.

Radio China Internațional transmite că, în opinia liderul nord-coreean, situația din Peninsula Coreeană evoluează într-o direcție bună, fiind inițiate măsuri pentru detensionarea situației, prin propunerea organizării dialogului de pace. Coreea de Nord se dedică realizării denuclearizării în peninsulă, aceasta reprezentând o poziție neschimbată. Kim a declarat că doreşte ca relațiile nord-sud să se transforme în relații de înțelegere și cooperare, să fie organizate întâlniri la nivel înalt, simultan cu dialoguri cu partea americană.

Dacă partea sud-coreeană și americană vor răspunde cu bunăvoință eforturilor nord-coreene, pentru asigurarea unei atmosfere pașnice și stabile, pentru adoptarea de măsuri care să ducă la asigurarea păcii, problema denuclearizării în Peninsula Coreeană va fi rezolvată. În acest proces, Coreea de Nord dorește să consolideze comunicarea strategică cu China, pentru îmbunătățirea situației din peninsulă, a susținut Kim Jong-un.

Președintele Xi Jinping a apreciat eforturile părţii nord-coreene, arătând că realizarea procesului de denuclearizare în Peninsula Coreeană, protejarea păcii și stabilității în peninsulă, sunt susţinute de China, alături de modalităţile de rezolvare a problemelor prin dialog și consultări. În acest sens, China solicită tuturor părților să sprijine îmbunătățirea relațiilor nord-sud din peninsulă și să susțină activități realiste, pentru promovarea negocierilor de pace.

Potrivit China Daily, Preşedintele Xi Jinping și soţia acestuia Li Peng au organizat o recepție în onoarea liderului Kim Jong-un și a soției Ri Sol Ju. În cadrul discursurilor, președintele Xi a declarat că vizita neoficială a tovarășului Kim Jong-un în China este de o mare importanță pentru cele două țări, pentru aprofundarea comunicării, consolidarea coordonării și cooperării, pentru promovarea păcii, stabilității și dezvoltării în regiune.

În cadrul unui alt eveniment, un prânz organizat în camera Yangyuanzhai din cadrul Casei de oaspeți Diaoyutai, Xi Jinping a subliniat că Diaoyutai a fost martora dezvoltării prieteniei tradiționale dintre cele două țări, relațiile strânse dintre liderii generațiilor mai vechi din cele două țări fiind „un exemplu”.
La rândul său, Kim Jong-un a susținut că prietenia Coreea de Nord-China este deosebit de prețioasă, că dorește să se alăture președintelui Xi pentru a urmeze voința liderilor vehilor generații, pentru a continua să dezvolte prietenia bilaterală care rămâne neschimbată „în ciuda vânturilor și ploilor”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.