„Punte între China şi Romania” – Un nou volum dedicat reputaţilor sinologi Romulus şi Anna Budura

VolumEditura „Peking University Press” din Beijing a lansat un nou volum dedicat reputaților diplomați și sinologi români Romulus şi Anna Eva Budura, intitulat “Din Grădina Yan spre lume | Punte între China şi România – Ambasadorul român în China Luo Ming şi sinologul Sanna”. Un omagiu adus foștilor studenți ai Peking University, volumul se constituie într-o pagină de memorialistică, o istorie a vieții și pasiunii soților Romulus (罗明/Luo Ming) şi Anna Budura (萨安娜/Sanna).

Universitatea Peking va sărbători anul viitor 120 de ani de la fondare, eveniment care a generat un impresionat de recurs la propria istorie. Actualele generații de profesori și studenţi au demarat, în urmă cu doi ani, un amplu proiect care completează biblioteca universității și a literaturii chineze cu lucrări dedicate celor care sunt considerați “studenți de patrimoniu”. Între aceștia se regăsesc şi soții Romulus și Anna Budura.

Mulți dintre absolvenții Peking University au devenit personalități mondiale care au adus importante contribuții relațiilor și schimburilor de prietenie, culturale, economice și sociale ale Chinei cu diverse țări.

In studentieÎn anul 1950, Romulus și Anna Budura, alături de alți trei tineri, luau trenul din București pentru a ajunge în China. După ce au traversat Iași, Kiev, Moscova, Manciuria, Harbin, după aproape o jumătate de lună au ajuns la destinație, la Beijing. Era anul în care fostul premier Zhou Enlai a inițiat schimbul de studenți între China și România. Guvernul de la București a desemnat cinci tineri pentru a studia în China. Peste ani, Romulus Budura avea să devină un reputat diplomat al lumii chineze, iar Anna Budura un reputat istoric sinolog.

Vizita oficialaÎn 1952, după doi ani de studiu al limbii chineze, Romulus și Anna au fost admiși oficial la Peking University, unde au studiat în departamentele de chineză, respectiv istorie.
Avansând în studiul limbii și culturii chineze, Romulus Budura a ajuns să susțină și activitatea Ambasadei României din Beijing. În anul 1954, a fost însoțitorul delegației de partid și guvernământ din Romana care a fost invitată în China pentru a participa la cea de-a cincia aniversare de la fondarea R.P. Chineze. Pentru prima data, Romuls Budura l-a întâlnit pe Zhou Enlai (foto). Un an mai târziu, la București, a fost translatorul vice-premierului Zhu De.

Anna Eva si Romulus Budura 1953În perioada studenției, între Romulus și Anna s-a legat o prietenie și iubire profunde. Ei au învățat împreună și s-au ajutat reciproc, așa încât toate au condus la apariția sentimentelor. Așa se face că, la începutul anului 1953, cei doi s-au căsătorit la Beijing (foto). La rândul lor, cei doi copii ai lor s-au născut în China, fiind crescuți în spiritul studiului limbii și culturii chineze, fiind absolvenți ai Peking University, respectiv Beijing Language and Culture University.

În 1956, Romulus și Anna Budura au absolvit studiile Peking University. Urmare a experienţei deja acumulate, Romulus Budura a fost cooptat în Ministerul român al Afacerilor Externe. La rândul său, Anna Budura a activat în cadrul ministerului, apoi la Institutul de Istore, Ştiinţe Sociale şi Politice de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez.

În calitate de Ambasador al României în China, Romulus Budura a fost implicat în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi China, lăsând profunde şi frumoase impresii liderilor Zhou Enlai, Jiang Zemin, Li Peng, Hu Jintao. După retragerea la pensie, a continuat şi continuă să fie implicat în studierea relațiilor româno-chineze, fiind autorul mai multor lucrări de colecție privind relațiile bilaterale.

La rândul său, Anna Budura a fost și este implicată în proiecte de promovare și schimburi culturale România-China. Numeroasele studii efectuate s-au concretizat în lucrări biografice care au avut ca subiect personalități ale culturii și istoriei Chinei: Confucius, Qin Shi Huang, Sima Qian, Cai Lun, Zhang Heng, Zhang Qian, Ban Chao, Zheng He, Împăratul Kangxi. După retragerea din activitate, Anna Budura a continuat și continuă să scrie despre China, în ultimii ani publicând mai multe volume dedicate istoriei Chinei.

Anna Eva si Romulus BuduraPovestea și contactul familiei Budura cu spațiul chinez au fost continuate de fiica Tatiana, căsătorită cu Viorel Isticioaia – la rândul său absolvent al Peking University – care avea să dețină postul de Ambasador al României în China (2002-2010), și de fiul Ioan, eminent sinolog, traducător, scriitor și jurnalist.

REFERINȚE >>>
“Interviu cu Luo Ming” – Volum dedicat E.S. Ambasador Romulus Budura
Interviu – Ioan Romulus Budura: “P. C. Chinez este posesorul unei doctrine de tip confucianist”
Anna Eva Budura, despre “Râul de Aur al Chinei”
Lansare de carte | CHINA – VIEȚI ÎN VÂLTOAREA ISTORIEI
Ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura numit Șef al Delegației UE în Japonia

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Descoperind China, Înţelege China, Mari sinologi români, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.