Cel de-al 20-lea summit Uniunea Europeană (UE) și Republica Populară Chineză, organizat luni, la Beijing, aduce o notă de greutate în disputele economice globale declanşate de Statele Unite ale Americii, liderii UE-China anunţând că susţin aprofundarea parteneriatului strategic global, pe fondul promovării multilateralismului, comerţului dechis şi echitabil, având ca centru de gravitaţie regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Declarația comună emisă la finalul summitului vine să contureze o intenţie de mai mare apropiere a intereselor economice UE-China, la care se adaugă schimburile umane, tehnologice şi de mediu. Anunțul făcut de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, şi Premierul Chinei, Li Keqiang, nu poate fi scos din imaginea globală a războiului comercial frontal declanșat de SUA la adresa Chinei. Pe de altă parte, liderii europeni au fost primiți de Președintele Chinei, Xi Jinping, împreună cu care au convenit consolidarea relațiilor de cooperare între cele două părți. (Surse: Comisia Europeană, Xinhua, China Daily/Foto: Comisia Europeană)
Summitul de la Beijing a fost o nouă cazie pentru ca europenii și chinezii să aprecieze, deopotrivă, că Europa este cel mai mare partener comercial al Chinei, iar China asigură a doua cea mai mare relație comercială pentru UE, schimburile bilaterale ridicându-se la peste 1,5 miliarde euro/zi.
Declarația comună, emisă la finalul Summitului UE-China, evidențiază dorința ambelor părți de a promova multilateralismul, comerțul deschis și echitabil, de a aborda în comun provocările globale și regionale, fiind menționate schimbările climatice și amenințările la adresa securității. În acest sens, reprezențanții europeni și chinezi au semnat, la Beijing, o serie de acorduri de cooperare și declarații, care vizează: schimbările climatice și energia curată; Acordul global de investiții; Acordul de parteneriat privind oceanele; Memorandumul de înțelegere privind cooperarea circulară în domeniul economiei; Memorandumul de înțelegere pentru consolidarea cooperării în domeniul comercializării de emisii; planul de acțiune privind cooperarea vamală China-UE privind drepturile de proprietate intelectuală (2018-2020).
De asemenea, s-a convenit coperarea la nivel investițional prin Fondul European de Investiții și Fondul Drumul Mătăsii, dar și la nivel administrative între Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Administrația Generală a Vămilor din China.
Potrivit comunicatului părții europene, în contextul programului internațional de cooperare urbană UE, în marja summitului, Comisarul Corina Crețu (foto) a participat la semnarea declarațiilor de cooperare între orașele chineze și europene: Kunming și Granada (Spania); Haikou și Nisa (Fanța); Yantai și Roma (Italia); Liuzhou și Barnsley (Marea Britanie), Weinan și Reggio Emilia (Italia), parteneriate care vor facilita schimburile de informații și experiență în vederea modului în care au fost elaborate planurile de acțiune locale cu rezultat în abordarea integrată a UE în dezvoltarea urbană durabilă, soluționarea provocărilor sociale, economice, demografice și de mediu.
Așa cum am arătat, liderii UE și ai Chinei au afirmat, la Beijing, că doresc menținerea unui sistem internațional bazat pe reguli, având în prim plan un comerț deschis și echitabil. În acest sens, președintele CE, Jean-Claude Juncker (foto), a afirmat că „în epoca globalizării și a interdependenței, multilateralismul trebuie să fie în centrul a ceea ce facem. Ne așteptăm ca toți partenerii noștri să respecte regulile și angajamentele internaționale pe care le-au asumat, în special în contextul Organizației Mondiale a Comerțului„. Junker a subliniat că, în prezent, „normele OMC nu permit ca practicile neloiale să fie tratate în modul cel mai eficient, dar, în loc să aruncăm bebelușul odată cu apa în care l-am spălat, trebuie să menținem sistemul multilateral și să îi îmbunătățim cadrul„.
Liderii Uniunii Europene și ai Chinei au reafirmat sprijinul ferm față de sistemul comercial comercial bazat pe reguli, transparență, nediscriminare, deschidere și incluziune, având OMC ca nucleu, alături de angajamentul de a respecta normele OMC existente. De asemenea, s-au angajat să coopereze pentru reformarea OMC, pentru a face față noilor provocări. În acest sens, a fost stabilit un grup de lucru comun privind reforma OMC, prezidat la nivel de vice-miniștri.
Discuțiile de luni au evidențiat că în ultima perioadă au fost înregistrate progrese importante în ceea ce privește negocierile în curs privind acordul de investiții, care reprezintă o prioritate majoră și un proiect-cheie pentru crearea și menținerea unui mediu de afaceri deschis, previzibil, corect și transparent pentru investitorii europeni și chinezi. Aici a fost subliniată oportunitatea cooperării și alinierii strategiilor de dezvoltare ale celor două părți, dezvoltarea sinergiilor între Inițiativa “O centură, un drum” și Planul de investiții al Uniunii Europene.
Nu în ultimul rând, oficialii UE și ai Chinei au convenit să consolideze cooperarea în cadrul Forumului global privind capacitatea excedentară a oțelului, să încheie negocierile pe acordul privind cooperarea și protecția împotriva imitării produselor alimentare și a băuturilor distinctive (indicațiile geografice) înainte de sfârșitul lunii octombrie 2018.
În planul cooperărilor externe, liderii UE și ai Chinei chinezi au susținut promovarea unei soluții pașnice în Peninsula Coreeană, punerea în aplicare complet și eficient a planului comun de acțiune privind Acordul nuclear Iranian, coordonarea în cadrul procesului de pace din Afganistan și în cee ace privește situația din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului. De asemenea, au fost abordate provocările externe și de securitate, cum sunt cele din Orientul Mijlociu, Libia și Africa, angajându-se să susțină multilateralismul și ordinea internațională bazată pe reguli având ca actor principal Organizația Națiunilor Unite.