Dragnea și Iohannis aruncă România în cazanul migrației globale!

Nicio surpriză! Liderii de la București au susținut și semnat “Compactul ONU pentru o migrație sigură, ordonată și reglementat” (CGM), sfidând cele mai elementare norme democratice în materie de consultare publică. Mai mult, Guvernul și Președinția au refuzat să învețe din experiențele țărilor care s-au cronfruntat în ultimii ani cu valurile de imigrație, doar pentru că la Guvern avem un PSD dispus la orice pentru a face pe plac Bruxellesului, iar la Cotroceni un președinte care execută absolut orice comandă venită de la Berlin. În aceste condiții, harta globală plasează România la limita barierei europene formată din țările care au respins Compactul ONU pentru migrație, țărilor europene alăturându-se SUA, Chile și Australia.

Riscul la care se expune România în perspectiva preluării de migranți este unul evident, în ciuda titulaturii documentului, în ciuda asigurărilor venite din partea liderului ONU, Antonio Gutteres. Haosul migrației din ultimii ani a fost și este generat marile puteri occidentale care își dispută falii economice prin războaie locale și regionale în orientul apropiat și țările africane. ONU, UE, alături de toate organizațiile internaționale, refuzând să pună pe tapet această realitate devoalează lipsa de independență și imparțialitate, devoalează dependența de contribuțiile țărilor care beneficiază de pe urma haosului umanitar, demografic și economic din ultimii ani.

Dacă harta globală a țărilor care au asumat (CGM) include Rusia și China, explicațiile se regăsesc în totală opoziție cu Germania și Franța, măcar din perspectivă legislativă și percepție a Drepturilor Omului. Dacă în zona eurasiatică prevalează drepturile cetățenilor de origine, în Europa este deja dovedit că alogenii au ajuns să fie generatori de grave incidente cu efecte în plan cultura și social.

Autoritățile de la București au considerat că nu este necesar să lanseze campanii sau dezbateri publice pe tema (CGM). Guvernul PSD-ALDE a tăcut, Președinția a luat la cunoștință și președintele Iohannis a aprobat un memorandum privind mandatul României la Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care a avut loc ieri și azi (10-11 decembrie 2018) la Marrakesh (Maroc).

Într-un comunicat de presă, Președinția anunța la data de 28 noiembrie a.c. că: “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat miercuri, 28 noiembrie a.c., la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema „Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată„. (vezi AICI)

Este imposibil de găsit textul Memorandumului promovat de Guvern și aprobat de Președinție, motiv suplimentar să suspicionăm o execuție la comandă asumată de România prin cei doi lideri de factor: Klaus Iohannis și Liviu Dragnea!

La o zi după ce Președinția a anuțat aprobarea Memorandumului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis prin intermediului Centrului de presă o seri de precizări: „Compactul Global pentru Migrație (CGM) este doar un document de orientare și nu are efecte juridice sau financiare. România își păstrează capacitatea de decizie în ceea ce privește migrația. Compactul menține dreptul suveran al statelor de a-și determina propriile politici în domeniu și propriul cadru legislativ pentru implementarea sa. Documentul nu creează o categorie nouă de drepturi (drepturile migranților).” (vezi AICI)

Atât! Aceasta a fost întreaga dezbatere publică de la București pe tema migrației globale, în care decidenții de azi au ales să arunce România.

Vorbeam de “bariera” europeană (foto sus, cu roșu țările care resping CGM) în fața migrației globale, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia și Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, țări cărora în Europa se alătură și Israelul. Sunt țări care s-au confruntat și se confruntă cu valurile migratorii. De asemenea, sunt țări care au afirmat că nu sunt dispuse să asume valuri de migranț care să conducă la transformări de ordin social, cultural și religios, fiind deja de notorietate incidentele din Germania, Franța, Belgia, Finalanda, Suedia etc.

Dacă Europa se confruntă cu emigrația arabă-africană, SUA își motivează refuzul prin mutațiile sud-nord din țările latino-americane, în timp ce Australia caută să se protejeze în fața valurilor migratorii din Asia de Sud-Est.

Revenind la România, dincolo de teoretizarea problematicii migrației, de rostogolirea teoriilor drepturilor omului și solidarității prezentate în cele două comunicate ale Președinției și MAE, ce alt argument credibil pot aduce Klaus Iohannis și Liviu Dragnea pentru a convinge românii să accepte posibile scenarii deja trăite în vestul Europei?

Dacă Secretarul General al ONU, Antonio Gutteres, a ținut să demonteze “patru mituri” privind riscurile asumării CMG (vezi AICI), nu a fost la fel de dornic să clarifice la ce este bun un astfel de document dacă nu produce efecte imediate și nu impune nimănui nimic! Pare că suntem într-un spectacol al absurdului, în care o problema extrem de gravă a migrației generate de războaie și sărăcie este tratată cu o aspirină! O aspirină care trebuie să ajută cele 260 de milioane migranți la nivel global.
Să vorbești despre migrația globală fără să abordezi cauzele, dar să afirmi că CMG “asigură o platformă pentru o acțiune umană, sensibilă, reciproc avantajoasă”, abia acum intrăm periculos în zona iresponsabilității globale.

Guvernul PSD-ALDE și Președinția lui Iohannis s-au declarat pentru susținerea “Compactul ONU pentru o migrație sigură, ordonată și reglementat”. Au însă și o analiză clară privind nu doar capacitatea României de a asimila valuri de emigranți bine coordonați, dar mai ales privind acceptul românilor pentru o astfel de acțiune?

Sau pur și simplu la București se gândește exclusiv cu bicefalul Bruxelles-Berlin, care anunța în vara acestui an că pentru fiecare migrant țările primitoare ar putea primi 6.000 de euro, dar și posibile sancțiuni pentru țările care refuză migranții. Un proiect promovat de Franța și Germania anunță că țările membre UE care refuză să primească migranți extracomunitari vor trebui să plătească o taxă de solidaritate, vizate fiind țările central-est europene.NOTĂ! România s-a abținut (vezi foto) în plenul ONU la votul pentru Compactul ONU pentru o migrație sigură, ordonată și reglementat. În ședința plenară din 19 decembrie, 152 de țări au votat pentru, 12 s-au abținut, iar 24 nu au votat. Au votat împotriva documentului: SUA, Israel, Ungaria, Cehia și Polonia.
Republica Moldova a votat pentru.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.