Uniunea Europeană a intrat în mandatul României la președinția Consiliului European

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a preluat începând de astăzi, 1 Ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului European. Pentru mandatul semestrial (1 ianuarie-30 iunie), Guvernul de la București a prezentat patru priorități, structurate pe patru piloni: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa-actor global și Europa valorilor comune. Misiunea, programul, evenimentele și echipa României la Consiliul European sunt prezentate în detaliu pe pagina electronică dedicată. (Sursa: romania2019.eu)

Potrivit Guvernului de la București, în cadrul Pilonului 1 – ”Europa convergenței”, România va urmări să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre prin creșterea competitivității și reducerea decalajelor de dezvoltare, promovarea conectivității și a digitalizării, stimularea antreprenoriatului și consolidarea politicii industriale europene.

Prin intermediul Pilonului 2 – ”Europa siguranței”, președinția Românei la Consiliul UE va urmări consolidarea unei Europe mai sigure printr-un plus de coeziune între statele membre pentru a face față noilor provocări de securitate ce amenință siguranța cetățenilor și prin sprijinirea inițiativelor de cooperare în domeniu.

Prin intermediul Pilonului 3 – „Europa, actor global”, pe durata mandatului său de Președinție a Consiliului UE, România va sprijini continuarea consolidării rolului global al UE prin promovarea politicii de extindere, prin acțiunea Uniunii în vecinătate, prin continuarea procesului de implementare a Strategiei Globale, prin asigurarea resurselor necesare la nivelul Uniunii și prin implementarea angajamentelor globale ale UE.

De asemenea, prin Pilonul 4 – „Europa valorilor comune”, președinția Românei la Consiliul UE va urmări stimularea solidarității și coeziunii Uniunii prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării, egalitatea de șanse și tratamentul egal pentru femei și bărbați, precum și prin creșterea implicării cetățenilor, și în special a tinerilor, în dezbaterile europene.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este exercitată pentru o perioadă de șase luni, prin rotație, de fiecare stat membru. Prin definiție, Președinția trebuie să fie neutră și imparțială pe perioada exercitării mandatului; prin urmare, ea nu poate favoriza propriile opțiuni de politici și nici pe cele ale unui alt Stat membru.

Fiecare stat care deține președinția CE are trei misiuni principale: planificare şi conducere a reuniunilor din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) şi ale grupurilor sale de lucru; reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale Uniunii, în special cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European; asumarea reprezentării Uniunii Europene în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situațiile în care acesta nu poate participa.

Ceremonia preluării președinției CE a avut loc informal în cadrul vizitei pe care premierul Austriei a efectuat-o la în România, la 21 decembrie 2018. La data de 10 respectiv 21 ianuarie 2019 va avea loc, la București și Bruxelles, „Concertul inaugural al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene” (vezi detalii AICI). Principalele evenimentele ale președinției României pot fi studiate și pe pagina oficială a Consiliului Europei sau în documentul INDICATIVE CALENDAR OF MEETINGS (1 January- 30 June 2019)

Așa cum am arătat, România a preluat Președinția Consiliului European de la Austria, urmând să o predea Finlandei (1 Iulie – 31 Decembrie 2019).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.