Xi Jinping: „Nu facem nicio promisiune privind renunțarea la folosirea forței” în problema Taiwan, dacă există interferențe străine

„Sinceritate maximă și cele mai mari eforturi” vor fi depuse pentru realizarea reunificării pașnice a Taiwanului cu R.P. Chineză, în condițiile în care taiwanezii și chinezii sunt „cu toți aceeași familie”, a declarat președintele Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii dedicate celor 40 de ani de la emiterea „Mesajului Chinei pentru compatrioții din Taiwan”. Xi a Subliniat că „chinezii nu luptă cu chinezii”, însă „nu facem nici o promisiune privind renunțarea la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate mijloacele necesare”, în cazul în care această poziție vizează „interferența forțelor externe” și „separatiștii”, a accentuat președintele Chinei. (Surse: Xinhua, China Daily)

În cadrul ceremoniei oficiale organizate, miercuri, la Marea Sală a Poporului din Beijing, pentru a marca cei 40 de ani de la lansarea „Mesajului către compatrioții din Taiwan”, Xi Jinping (fotoa arătat că R.P. Chineză „trebuie să fie și va fi reunificată„. Pentru aceasta, liderul de la Beijing a solicitat eforturi comune ale ambelor maluri ale Strâmtorii Taiwan, pentru a avansa spre o reunificare națională pașnică.

CHINA-TAIWAN | „Ziua de astăzi va rămâne în istorie!”

Xi a susținut că problema Taiwan s-a născut din slăbiciunea și tulburarea națională și durează de 70 de ani, reunificarea completă a Chinei fiind o sarcină istorică. O sarcină pentru care principiile „reunificării pașnice” și „o țară, două sisteme” reprezintă cea mai bună abordare.

În cadrul asigurărării suveranității, securității și intereselor dezvoltării Chinei, sistemul social și modul de viață din Taiwan vor fi pe deplin respectate, proprietatea privată, credințele religioase, iar drepturile și interesele legitime ale compatrioților din Taiwan vor fi pe deplin protejate după ce reunificarea pașnică va fi realizată.

Suntem cu toți din aceeași familie„, a afirmat Xi, evidențiind că „chinezii nu luptă cu chinezii„, însă „nu facem nici o promisiune să renunțăm la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate mijloacele necesare„, în cazul interferențelor forțelor externe și al separatiștilor. Potrivit președintelui Xi, „independența Taiwanului este un proces împotriva tendinței istoriei, care nu va duce la niciun sfârșit„. Problema Taiwanului este „afacerea internă a Chinei și nu se vor permite interferențe externe„, afacerile poporului chinez trebuind să fie decise de poporul chinez. Mai mult, „reunificarea Chinei nu dăunează intereselor legitime ale nici unei țări, nici intereselor economice din Taiwan„.

Beijingul deschis pentru un dialog „egal” cu Taiwanul

La 1 ianuarie 1979, Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului a emis un Mesaj adresat compatrioților din Taiwan, document considerată o declarație a politicii zonei continentale a Chinei privind reunificarea pașnică. Atunci a fost propusă oprirea confruntărilor militare, au fost promovate vizitele, transportul transatlantic, serviciile poștale și schimburile economice și culturale.

 

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.