Venezuela și onestul bocanc al democrației americane

Să fim realiști! Democrația americană nu este o lecție de predat oriunde și oricui. Politica “vestului sălbatic” promovată de SUA sub titlul drepturilor și libertăților omului este o șaradă care ține numai la cei înguști la nivel istoric! Când au înțeles că pot împușca oriunde pe planetă, americanii au trecut granița și o țin așa de după Primul Război Mondial. Nu sunt singurii, însă sunt cei mai consecvenți!

Venezuela este doar un alt episod din zecile deja consemnate în istorie, scenariul fiind același: discredităm, sărăcim și distrugem, apoi venim să salvăm în numele democrației! O mizerie în care oamenii, de fiecare dat oamenii, nu sunt altceva decât masă de manevră și victime colaterale.

Cel mai simplu argument în susținerea celor de mai sus este oferit de “primăvara arabă” sau “revoluțiile portocalii”! Dictaturile au fost schimbate cu alte dictaturi, cu amendamentul că nenorocirile sociale și economice s-au accentuat, odată cu apariția „drepturilor omului american” și „corectitudinii politice” similare cu crizele morale, rasismul, ura socială, intoleranța și moartea!

La Caracas, avem o „operă de trei parale” pusă în scenă de americanii plictisiți! Este aproape un secol de când Brecht a creionat cu genialitate o societate prăbușită, în care fiecare este dispus să vândă pe fiecare, dacă aceasta aduce un câştig. Pe scurt, președintele ales de popor este radiat de la Washington, americanii continuând politica loviturilor de stat. Firește, asistăm la un nou abuz al politicii cunoscute drept democrație.

Liderul celor care ies în stradă la Caracas, Juan Gerardo Guaidó Márquez (35 ani/foto) s-a proclamat președinte al țării, semn că Venezuela este o altă țară în care totul este posibil. Ales președinte al Adunării Naționale în decembrie 2018, Guaidó Márquez a preluat mandatul la 5 ianuarie a.c., moment în care a declanșat asaltul la adresa președintelui Nicolás Maduro. La 10 ianuarie a.c., Guaidó Márquez a anunțat că Adunarea Națională preluat puterea, auto-proclamându-se președintele țării! 14 ţări* (majoritatea din zona Americii) în frunte cu SUA l-au recunoscut pe Guaidó Márquez președinte interimar al Venezuelei, un tânăr care se prezintă copiind sloganul copiat la rândul său de Barack Obama: „Yes, we can!”**!

Revenind la evenimentele de la Caracas din ultima perioadă, este necesară o subliniere.

Guaidó Márquez este cu atât mai determinat cu cât la sfârşitul lunii iunie 2017 a fost victima ripostei Gărzii Naționale Bolivare care a respins un protest devenit violent înregistrat la Altamira. Atunci, Guaidó Márquez a fost atins de două gloanţe de cauciuc, necesitând sprijin medical (foto). Vicepreşedintele de atunci al Adunării Naționale din Venezuela a prins o rampă de lansare fulminantă, aşa încât iată-l ajuns autoproclamat preşedinte peste o ţară în criză economică indusă, în ciuda resurselor naturale uriaşe – miza de fond pentru implicare frontală a americanilor.

O să urâm SUA, mai mult decât Rusia!

Nu este deloc de neglijat poziţia ministrului Apărării, Vladimir Padrino López, care a respins autoproclamarea lui Guaidó Márquez, arătând că SUA se află în spatele unei „lovituri de stat” împotriva lui Nicolas Maduro. Afirmația este cu atât mai tranșantă cu cât Statele Unite ale Americii au transmis oficialilor Serviciului de Informații Bolivariene (SEBIN) că „mai au timp să nu se supună ordinelor” lui Maduo „care încalcă drepturile omului”.

Rusia, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a transmis că, „folosind exemplul evenimentelor din Venezuela, puteți vedea în mod clar, care este în realitate atitudinea comunității occidentală progresiste, față de dreptul internațional, suveranitatea și neintervenția în afacerile interne ale statelor, schimbând puterea de acolo, în regim manual”.

China, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a transmis că sprijină eforturile guvernului venezuelean în protejarea suveranității, independenței și stabilității. „China a urmărit în mod consecvent principiul neinterferenței în afacerile interne ale altor țări și ne opunem interferențelor străine în afacerile interne ale Venezuelei”. 

Uniunea Europeană a manifestat reţinere, transmiţând că sprijină Adunarea Națională, „ale cărei competențe trebuie restabilite și respectate”.

Reales președinte al Venezuelei în luna mai 2018, Nicolas Maduro (foto) se află în fața celei mai mari crize politice interne, generate fără îndoială cu sprijin extern. O criză care duce la acutizarea tensiunilor sociale și economice pe fondul crizei financiare, care fac din Venezuela un butoi de pulbere al cărui fitil este deja aprins cu sprjin extern. Vorbim de țara cu cele mai mari resurse de petrol din lume, dar care pare incapabilă să se autoadministreze, fiind permanent sub tirul hărțuielilor țărilor democratice.

Din păcate, tânărul Juan Gerardo Guaidó Márquez, un reprezentat de seamnă al generației #rezist din secolului XXI, este incapabil să înțeleagă că promovând interesele străine îngroapă o țară. Propria țară!

* Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Georgia, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru și SUA,
** Slogan, atribuit fostului președinte american Obama. În realitate, sloganul aparține lui César Estrada Chávez, un activist american cu origini mexicane.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.