Xi, Macron, Merkel și Juncker într-un minisummit fără precedent, la Paris

Franţa, Germania şi Comisia Europeană (CE) au revendicat, marţi, un parteneriat mai echilibrat între China şi Europa, care să aibă la bază ”încrederea” şi ”reciprocitatea” şi au pledat în favoarea unui multilateralism ”renovat”, în absenţa Statelor Unite, tot mai izolate, relatează AFP, preluat de news.ro. În cadrul unui minisummit fără precedent – fără să citeze numele lui Donald Trump – Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Jean-Claude Juncker au avertizat împotriva ”tensiunilor comerciale” în contextul unor ofensive în toate direcţiile ale preşedintelui american, mai ales împotriva importurilor chineze.

”Fricţiunile internaţionale continuă să crească şi sunt tot mai marcate de conflicte geopolitice”, şi-a exprimat îngrijorarea Xi Jinping la finalul reuniunii, în sala de festivităţi a Palatului Elysée. Emmanuel Macron a avut iniţiativa acestei întâlniri în patru, care a durat un pic peste o oră, la Elysée, menită să prezinte un front european unit în faţa Chinei.

UE se simte, în fapt, prinsă în menghină între Donald Trump şi abordarea sa contractualistă a relaţiilor internaţionale, pe de o parte, şi expansiunea chineză, încarnată de proiectul ”noilor drumuri ale mătăsii” şi de investiţii masive peste tot în lume şi mai ales în Europa, ca de exemplu în Italia, ultima ţară care s-a lăsat sedusă.

”Alegerea evidenţei şi raţiunii în secolul al XXI-lea este un parteneriat euro-chienz puternic, definit pe baze clare, exigente şi ambiţioase”, a declarat luni preşedintele francez, la finalul unei înâlniri cu omologul său chinez, sosit cu câteva ore mai devreme la Paris.

”Noi avem divergenţe (…). Niciunul dintre noi nu este naiv”, a subliniat el, din nou, marţi, îndemnând China ”să respecte unitatea Uniunii Europene (UE)”, în contextul în care beijingul este suspectat că creează disensiuni între state membre UE prin politica sa de investiţii. ”Cooperea aduce mai mult decât confruntarea”, a insistat el.

Xi jinping i-a răspuns printr-un îndemn la depăşirea ”neîncrederii”. ”Sigur, există puncte de dezacord, de competiţie, dar aceasta este o competiţie pozitivă (…). Noi suntem pe cale să avansăm împreună”, a declarat el.

Preşedintele chinez nu a anunţat, însă, măsuri concrete prin care să dea asigurări Europei în privinţa ”noilor drumuri ale mătăsii”.

”Acesta este un proiect important”, iar ”noi, europenii, vrem să jucăm un rol”, însă ”acest lucru trebuie să conducă la reciprocitate şi ne este un pic greu să o găsim”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

”Aş vrea (…) ca întreprinderile europene să găsească acelaşi grad de deschidere ca întreprinderile chineze în Europa. Totală”, a subliniat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, care urmează să prezideze viitorul summit UE-China, la 9 aprilie, la Bruxelles.

Cei patru lideri şi-au subliniat, în schimb, convergenţa cu privire la necesitatea unei ”modernizări” a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), arbitrul schimburilor internaţionale, a cărei utilitate este contestată de către locatarul Casei Albe. Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa românească, Drumul Mătăsii, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.