Războiul israeliano-palestinian produce CENZURĂ LA COTROCENI!

Departe de a fi luată o decizie, mutarea Ambasadei României la Ierusalim se dovedeşte o temă cu impact devastator pe toate planurile: politic, diplomatic, cultural şi … ideologic! În disperare de situație, pentru a limita efectul în avalanșă al declarațiilor neinspirate lansate de președintele Klaus Iohannis, echipa de consilieri de la Cotroceni a decis că nimic nu este mai bună decât CENZURA prin dispariţia declaraţiilor cu iz antisemit. Astfel, după ce în urmă cu un an Iohannis devenea celebru pentru afirmaţia „Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea cu evrei?!” (26 aprilie 2018), echipa de comunicare de la Cotroceni a cenzurat total declaraţiile făcute la acea dată, la Băcau. Mai mult, a CENZURAT și declarația ulterioară, prin care şi-a cerut scuze comunităţilor evreieşti.

De pe site-ul Administrației Prezidențiale de la București, în care apar absolut toate atacurile impardonabile la adresa PSD şi liderului Liviu Dragnea, au dispărut declaraţiile făcute în ziua de 26 aprilie 2018, legate de vizita premierului Viorica Dăncilă în Israel. În imaginea alăturată se poate observa absenţa oricărei referiri cu privire la prezenţa preşedintelui Iohannis la Bacău, acolo unde a făcut neinspiratele declarații, și unde a revenit pentru a-şi cere scuze.

Dacă Administrația Prezidențială a cenzurat, Internetul este înţesat de preluarea declaraţiei:

Această vizită pe care o face premierul şi se pare şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii – nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel mandat acolo. A vorbit, deci, doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. (…) În ceea ce priveşte vizita preşedintelui Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo, doar după ce a ajuns acolo. Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”, a declarat Iohannis, conform Agerpres, după ce a vizitat Aerostar SA – Grup Industrial Aeronautic Bacău.

După incidentul din aprilie 2018, Iohannis revine cu un mesaj cel puţin nervos, dacă nu ciudat, subliniind slugărnicia faţă de UE şi liderii de facto ai acesteia: Germania şi Franţa!

Declaraţia premierului Viorica Dăncilă, făcută duminică, la Washington, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), potrivit căreia “după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României și Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” (vezi integral AICI), a stârnit o nouă reacţie virulentă din partea preşedintelui și noului „purtător” de mesaje, Rareș Bogdan.

În declaraţia premierului, trebuie subliniat accentul pus pe „după finalizarea analizei”, ceea ce nu este similar cu AM FINALIZAT analiza, chestiune atacată chiar de Iohannis.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern” – a reacţionat Iohannis.

Însă, preşedintele pare să fie singurul care nu înţelege că repetă cuvintele premierului şi anume că decizia va fi luată NUMAI “după finalizarea analizei”! Mai mult, preşedintele îşi devoalează posibila opţiune anti-relocare la Ierusalim, susţinând dependenţa decizională de UE, necum de interesele naţionale.

Astfel, Iohannis susţine poziţia Uniunii Europene care invocă „soluţia celor două state”, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state. De asemenea, invocă rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), potrivit căreia Delegația UE și toate ambasadele statelor UE se află în Tel Aviv. Însă, rezoluția ONU, similar recomandărilor CE, au valoare de … recomandare, nu de obligativitate!

Este evident că tema “Ierusalim” a devenit subiect electoral în România anului 2019, marcat de alegerile europene, alegeri prezidenţiale şi de un posibil referendum. Subiect electoral care va antagoniza şi mai mult puterea PSD-ALDE şi opoziţia condusă anti-constituţional de Klaus Iohannis, transformând politica românească într-un spaţiu al războiului româno-român.

Rămâne de văzut cine va avea sorţi de izbândă şi dacă va fi suficient: PSD – având ca susţinători SUA şi Israelul sau Iohannis-PNL – având ca susţinători Germania şi UE.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.