Vladimir Bukovsky … 1942-2019

S-a stins unul dintre cei mai importanți dizidenți din Europa! Vladimir Bukovsky (foto / n. 30 decembrie 1942) a lăsat istoriei recente una dintre cele mai lucide radiografii post-comuniste, din care voi reda un singur pasaj:

„Nu este un accident că Parlamentul European, de exemplu, îmi amintește de Sovietul Suprem. Arată ca Sovietul Suprem, pentru că a fost proiectat așa. Similar, atunci când vă uitați la Comisia Europeană, se pare că este vorba despre Biroul Politburo. Vreau să spun exact așa, cu excepția faptului că acum Comisia are 25 de membri, iar Biroul Politburo avea de obicei 13 sau 15 membri. În afară de aceasta, aceștia sunt exact la fel, nesocotibili pentru oricine, care nu au fost aleși în mod direct de nimeni. Când vă uitați în toată această activitate bizară a Uniunii Europene, cu cele 80.000 de pagini de reglementări, se pare că este Gosplan. Aveam o organizație care planificase totul în economie, până la ultima piuliță și șurub, cu cinci ani în avans. Exact același lucru se întâmplă în UE. Când vă uitați la tipul de corupție la nivelul UE, este exact tipul de corupție sovietic, mergând de sus în jos, și nu mergând de jos în sus.” – Vladimir Bukovsky într-un interviu dat lui Paul Belien, în 1996

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.