Sub titlul „Prietenia este o comoară împărtășită”, Ambasadorul R.P. Chineze la Bucureşti, Jiang Yu (foto), semnează un articol apărut, marţi, în ediţia globală a cotidianul China Daily, în care arată că „este nevoie de un nou model în cadrul legăturilor China-România„, dar şi că „relațiile dintre China și România merită o mai mare grijă și atenție, pentru a atinge pe deplin potențialul”. Evocând împlinirea celor 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze și de la stabilirea legăturilor diplomatice bilaterale, Ambasadorul Jiang Yu evidenţiază schimbările extraordinare de pe scena internațională, schimbări care însă nu au afectat relaţia China-România, cele două ţări promovând un parteneriat pe picior de egalitate, de cooperare prietenoasă. De aceea, „ambele țări ar trebui să clarifice principiile de bază”, „China sperând ca guvernul român să creeze un mediu de afaceri deschis, transparent, corect și nediscriminatoriu pentru întreprinderile chineze”.
Diplomatul chinez arată că volumul comerțului bilateral a crescut de 22 de ori, în ultimii 18 ani, de la mai sub 300 milioane USD în 2000, la 6,68 miliarde USD în 2018. De asemenea, produsele agricole românești de înaltă calitate, cum sunt vinurile, lactatele și mierea, sunt cunoscute de consumatorii chinezi, în timp ce companiile chineze se implică în proiectele de infrastructură din România, în proiectele care vizează noile și înaltele tehnologii, Huawei, ZTE, Lenovo și Xiaomi fiind cunoscute de consumatorii români. Este menționat, de asemenea, că 10.000 de turiști chinezi vizitează anual România.
Pe de altă parte, Ambasadorul chinez arată că prietenia bilaterală este „o comoară comună care merită mai multă atenție și grijă. Doar dacă privim relațiile bilaterale dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung și înțelegând ferm interesele fundamentale ale celor două popoare, cele două națiuni pot determina în mod corespunzător direcția relațiilor bilaterale„. De aceea, „ar trebui să fie urmărite beneficiile reciproce și o strategie win-win”. Nu în ultimul rând, „pentru a promova cooperarea pragmatică în diverse domenii, este nevoie de un nou model pentru legăturile China-România. Ambele părți ar trebui să colaboreze pentru a promova dezvoltarea mai amplă a relațiilor bilaterale”.
Pentru aceasta, „ambele țări ar trebui să clarifice principiile de bază ale dezvoltării relațiilor bilaterale, urmărind direcția politică corectă, aprofundând continuu încrederea reciprocă politică, respectând reciproc interesele de bază și preocupările majore, gestionând în mod corespunzător diferențele și asigurând dezvoltarea durabilă și sănătoasă a stabilității relaţiei bilaterale„. Apoi, „să sporească reciprocitatea relației„, China fiind dispusă să „consolideze legăturile pragmatice cu prietenii români în domenii precum comerțul, agricultura și infrastructura de transport, să aplice potențialul în domenii noi, precum finanțele, îngrijirile medicale și protecția mediului„. În acest sens, „China speră ca guvernul român să creeze un mediu de afaceri deschis, transparent, corect și nediscriminatoriu pentru întreprinderile chineze”.
Evocând evoluţia Chinei de la stadiul de ţară săracă, la statutul de a doua mare economie a lumii, Ambasadorul Jiang Yu a subliniază că autorităţile de la Beijing sunt „în mod natural un susținător ferm al unei economii globale deschise (…), fiind dispuse să împărtășească oportunități imense de creștere rapidă cu toate țările lumii, România nefăcând excepție„.