Străinele neliniști ale Republicii Moldova!

Guvernul de la Chișinău, condus de Păpușa Maia, a fost demis prin moțiune de cenzură. Compromisul pe care a fost instalat nu a mai fost acceptat de Dodon. Prin urmare, Păpușa Maia pleacă la fel cum a venit: fără să înțeleagă (alături de colegii de alianță) că nu doar țara le este mică, ci mai ales capacitatea de a cuprinde dimensiune reală a jocului politic în care sunt folosiți. Privind realist timpul prezent, ce opțiune reală este oferită Republicii Moldova? Federația Rusă este mult mai pragmatică și decisă, prin comparație cu multicefala Uniune Europeană preocupată exclusiv de imagine și jocuri prostești. În timp ce ține fraierilor lecții despre democrație și libertate, UE nu face decât să țină în loc R. Moldova, decizia fiind clară: extinderea spre Est s-a încheiat! În tot acest haos programat, România se exprimă pe măsura liderilor frați de sânge cu Păpușa Maia: ignorant, slugarnic, sfidător în fața realității!

Faptul că cioclii de la Bruxelles au sărit să critice demersul democratic de la Chișinău explică suficient intenția menținerii Republicii Moldova în haos. Deloc surprinzător, Ambasada SUA din R. Moldova a reacționat „regretând” demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. De la București, trezit din letargie, președintele Iohannis anunță că „sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat”, în timp ce premierul Orban se scufundă în ridicol anunțând că fără un guvern pro-european la Chișinău „disponibilitatea de a coopera va fi foarte mică”! În secolul promovării democrației cu ajutorul loviturilor de stat și revoluțiilor multicolore, diplomația a fost incendiată iar cenușa aruncată în vânt …

În fond, căderea guvernului condus de marioneta Maia Sandu a fost determinată de tentativa de dezafectare a independenței justiției, mai precis subordonarea procurorilor! Scenariul este similar celui aplicat în România, numai că moldovenii nu par atât de dispuși să cedeze ușor, chiar dacă Sandu afirma, ieri, că „ne dorim procurori eficienți și judecători care iau decizii în numele legii” … restul, problemele economice, sociale, sunt doar paltonul găurit cu care este îmbrăcată Justiția din R. Moldova.

Nu e un secret pentru nimeni cine și cum și când a prejudiciat statul, a pus în pericol securitatea țării noastre, a furat de la cetățeni. Dumneavoastră aveți aceste informații. Și noi le avem. În fiecare zi primesc informații despre scheme de corupție și abuzuri. Aceste informații sunt secrete, însă noi am început procesul de desecretizare”, afirma la data de 5 Iulie a.c. premierul demis Maia Sandu, în cadrul unui mesaj adresat celor 600 de procurori din Republica Moldova. Ce a desecretizat până azi probabil că a rămas … secret din motive de interes național sau mai mult decât național!

Replica primită de Sandu este una desprinsă din realitățile românești: „Ați avut toată puterea, toate instituțiile, ați dat afară pe cine ați vrut, ați numit pe cine ați vrut, ați avut tot Guvernul și majoritate în Parlament. Ați rămas însă captivi propriilor frustrări și fantomelor trecutului”, a declarat fostul premier Pavel Filip, care a subliniat că „decizia de a pleca luată de actualul guvern semnalizează un început de campanie electorală pentru Maia Sandu”.

Abia aici intrăm în realitatea de la Chișinău. Preocupările Maiei Sandu, ale lui Igor Dodon, și ale „partenerilor” externi sunt legate exclusiv de menținerea la putere și controlul decizional. Ca și cum Bruxelles-ul sau Moscova se împiedică de o țară cât o capitală, unde în 2020 vor fi alegeri prezidențiale și cine știe câte altele, până atunci, pentru Parlament. Principalii jucători? Dodon și Sandu, la fel ca și în 2016!

Incapacitatea de a gândi pe cont propriu, exclusiv în interesul și pe modelul local, menține Republica Moldova pe traseul haosului imprimat la București cu sprijinul „partenerilor” și aliaților „de nădejde”, fie din Vest, fie din Est. Disputa permanentă de la Chișinău face bine celor din exterior, arătând cât de străine de nevoile basarabenilor sunt neliniștile Republicii Moldova, o țară pentru care România devine tot mai străină, în ciuda proiectelor și declarațiilor!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din presa moldovenească, EU Centrală şi de Est, Republica Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.