Chica lui Chicu strălucește la Veneția!

Nici nu s-a încălțat bine și noul premier de la Chișinău pupă condurul organismelor internaționale cu rol consultativ. Guvernul condus de premierul Ion Chicu (47 ani, foto) a fost validat, joi, de Parlamentul Republicii Moldova, fiind trecut, în numai trei zile, de la sclavagismul pro-occidental, la tulburarea-tehnocrată! O tulburare atât de profundă încât numai un ageamiu poate să vadă în noul guvern altceva decât demonstrația că păcăleala cu Uniunea Europeană nu ține la președintele Igor Dodon. Un președinte preocupat, în mod pragmatic, de cine va organiza alegerile din 2020!

Dar, ce surprinde în discursul noului premier de la Chișinău este disponibilitatea de a alinia legislația Republicii Moldova la cerințele Comisiei de la Veneția, un ONG cu rol CONSULTATIV! Altfel spus, R Moldova procedează după eroarea României, afirmând că interesul străin primează în fața interesului național. În prima declarație publică, Ion Chicu a lovit năpraznic arătând că elementul principal al noului guvern este reforma Justiţiei care trebuie să țină cont de recomandările externe, apoi „proiectul reformei Justiţiei (…) să îl trimitem la Comisia de la Veneţia„.

Străinele neliniști ale Republicii Moldova!

Ce pare că nu se înțelege la Chișinău este că instabilitatea politică internă este generată din exterior, pe fondul indeciziei interne: ori spre Vest, ori spre Est! Oricare ar fi guvernarea, semi-tehnocrată ca a lui Ion Chicu, semi-europeană ca a Maiei Sandu, nici-nici ca a lui Filip, orice ploconire la porțile Moscovei sau Bruxells-ului nu aduce decât sila votanților.

Ce nu pare să spună finanțistul Chicu este că mandatul său este marcat de aceeași certitudine cu care R. Moldova are șanse reale de aderare la Uniunea Europeană. Premierul Chicu ar fi trebuit să anunțe exclusiv preocuparea pentru menținerea stabilității  și funcționarea țării, până la organizarea alegerilor prezidențiale din 2020.

În alte condiții, transformarea țării în „șantier (…) imediat ce ne permit condițiile meteorologice” arată o nepermisă lipsă de considerație pentru cei care îl urmăresc, nu doar pentru moldoveni. Dacă anul viitor Dodon pierde alegerile, odată cu el va fi rasă, tunsă și frezată și chica tehnocratului guvern Chicu, fără să mai fie necesare somațiile similare șantajului lansate cu scop electoral de „partenerii” euro-atlantici!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din presa moldovenească, Republica Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.