Profesorul Chifu, mediocrul relațiilor internaționale dâmbovițene

Recunosc, se întâmplă să urmăresc trăznăile pe care le promovează Iulian Chifu, profesorul universitar Chifu, cu aroganța expertului în relații internaționale. Când președinția României a avut un asemenea consilier pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, nu trebuie să ne mai mire că țara a ajuns o colonie. Domnul Chifu este un tragic exponent al strategilor care sunt incapabili să gândească eliberați de limitele coloniale impuse de hegemoni. Un google-plagiator de succes al think tancurilor americane, din care citează fără să se obosească să ofere surse de informare, domnul Chifu a ratat din nou contactul cu realitatea în textul apărut, astăzi, pe îngrămădirea de aberații „Blogurile Adevărul”. Sub titlul „Războiul comercial SUA-China a îngenuncheat Beijingul, în cea mai proastă perioadă a sa”, domnul profesor universitar Chifu mimează echilibrul, plonjând fără jenă în ridicol. Când abordează obsesiv Rusia, pare să fie în situația celui căruia Putin i-a furat amanta. Însă, când scrie despre China universitarul Chifu frizează derizoriul, levitând în realitatea amocului.

Utilizând o singură rețetă, aceea în care amestecă mere cu pere 2019, pentru a scoate varză murată 1989, profesorul Chifu diagnostichează problemele Chinei cu superioritatea unui turist aflat în trecere, cu degetul, pe harta lumii. Concluziile sunt la fel de docte și ancorate în realitate. Realitatea scaunului personal al domnului Chifu.

Când amestecă evenimentele din Hong Kong – excedate de amestec occidental pe toate palierele, cu războiul comercial declanșat de SUA, iar între cele două situații chituind cu realitățile trunchiate din domeniul drepturilor omului din Xingjiang, avem asigurată demonstrația mediocrității în domeniul relațiilor internaționale dâmbovițene!

Dacă universitarul Chifu ar lectura datele statistice FMI și BM, probabil ar fi ceva mai rezervat în concluziile economice privitoare la China. La fel, dacă ar trata cu Google translate și alte surse decât cele occidentale, ar descoperi cu surprindere că realitățile din Hong Kong sunt mult mai complicate și au cauze mult mai profunde, rădăcinile fiind la admiratele SUA, în capitale Europene, dar și la Bruxelles. Nu în ultimul rând, tot domnul Google translate l-ar ajuta pe universitarul Chifu să descopere că situația drepturilor omului din provincia Xinjiang este văzută dintr-o cu totul altă perspectivă, total opusă șabloanelor promovate de occident.

Peste goliciunea analizei, universitarul Chifu poartă exclusiv ochelari de cal, prejudecata fiind o altă suferință care îl macină. Ce este valabil pentru unul, nu este valabil pentru altul. Iată un exemplu: Parlamentul European și SUA nu au avut rețineri în a emite rezoluții  de condamnare a evenimentelor din Hong Kong (unde nu este democrație !?!), însă par să nu vadă evenimentele de peste 12 luni din Paris, unde autoritățile se exprimă democratic-contondent în fața „gecilor galbene”  și a civililor pasivi! Dubla măsură este aplicată similar de SUA-UE, prin comparație, și în legătură cu evenimentele din 10 august 2018 de la București, dar cui să explici?

Ce ar trebui să înțeleagă nu doar mediocrul universitar Chifu? Tratarea unilaterală a unei probleme demonstrează o criză acută de valoare și echilibru, o periculoasă predispoziție de poziționare din birou, din surse limitate și închise, necum de justă evaluare.

În fața acestei evidențe, domnule profesor universitar Chifu, aidoma celor ca dumneata, statutul de „profesor la SNSPA București, specializat în Analiza de Conflict, Decizie în Criză, reconstructive post-conflict, studii prospective” nu face decât să accentueze și să sublinieze lipsa de valoare și măsură.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din presa românească, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.