FEMEI DE 10 – “Să alimentezi panica și isteria este o formă de terorism modern” – despre coronavirusul chinez, cu jurnalistul Dan Tomozei

Am acceptat să dialoghez cu doamna Marina Almășan,  PRODUCĂTOR LA TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, pe tema subiectului din China care preocupă întreaga lume. Am acceptat, pentru că am avut încredere în profesionalismul și buna judecată a omului de televiziune, care nu truchiază și nu escamotează realitatea. Un dialog lung, din care redau ultimele întrebări:

(…) “Marina Almășan: – Ca jurnalist, ce ne poți spune, dintre lucrurile care, dintr-un motiv sau altul, nu ajung poate la București.

Dan Tomozei: – În primul rând, în Romania nu ajunge starea de calm, de implicare, de coeziune, de solidaritate a poporului chinez într-o situație cum este aceasta. În Romania nu ajunge starea de liniște, de încredere și de siguranță pe care autoritățile din China o furnizează poporului chinez. Și mai departe, capacitatea de a acționa. Chinezul are încredere în măsurile pe care guvernul de la Beijing le ia, in absolut orice situație. Și de aici încolo, fiecare chinez devine loial, și un luptător pentru o cauză cum este cea de față. Constat că la București nu interesează starea de normal, iar presa este un generator de panică, isterie, de dezinformare. Și atunci, dacă pe ei îi interesează doar scandalul și senzaționalul grotesc, mi-e greu să cred că românii trăiesc într-un mediu normal.

Marina Almășan: – O ultimă întrebare, Daniel: Te-ai gândit să-ți trimiți fetițele acasă, în România?

Dan Tomozei: – Nu, sub nicio formă! Am discutat cu Vera și suntem foarte liniștiți, fetițele noastre sunt bine, noi suntem bine, colegii nostri români sunt bine, colegii mei chinezi sunt bine, instituția pentru care lucrez, Radio China International, îmi acordă permanent sprijin și sunt solicitat de 3-4 ori pe zi dacă suntem bine, dacă avem nevoie de asistență medicală, încât nu văd pentru ce să intrăm noi, sub o formă sau alta, într-o stare de îngrijorare. Nu! Vom călători, ca de obicei, la început de primavară, acasă, dar ceea ce încercam să facem, zi de zi, este să ne liniștim familiile și prietenii din țară și din afara țării, pentru că ei sunt marcați de panică și de teamă. Primesc mesaje din absolut toată lumea, de la prieteni cu care nu am vorbit de ani de zile. Acum ma caută și grație minunatului Facebook, generator de isterie la rândul lui, sunt găsit și toți mă întreabă dacă suntem bine, dacă nu cumva ne cade ceva în cap. Nu! Repet și îi rog pe români să fie mai cumpătați și mai detașați de fenomenul isteric și panicard, generat prin intermediul presei. Presa ar trebui să informeze, ar trebui să ia ca sursă măcar presa de limbă engleză din China. Nu aș vrea să întreb, ce ar face România, într-o situație de genul acesta? România are sub 20 de milioane de locuitori. Beijingul are 23 de milioane de locuitori și nu are niciun caz! Și văd, în presa din Romania, că parcă se asteaptă: doar-doar o apărea un caz și în România. Doar-doar să avem și noi mâine ce toca, fără sens. Românii ar trebui să se întoarcă la normalitate. La starea de firesc, pe care n-o definesc nicidecum frica, panica și isteria.“

Textul integral pe FEMEIDE10.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.