Institutul Confucius din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, au organizat, sâmbătă, un inedit eveniment dedicat celei mai importante sărbători tradiționale a chinezilor, eveniment intitulat „Intră cu artă în Anul Nou chinezesc!” Programat de Sărbătoarea Lampioanelor, moment care marchează încheierea sărbătorilor prilejuite de noul an în China, care sunt derulate pe durata a două săptămâni, evenimentul a oferit bucureștenilor șansa de a se întâlni cu secvențe din cultura chineză: prelegeri, ceremonia ceaiului, caligrafie, decupaje în hârtie şi o expoziţie de obiecte de porţelan chinezesc, aflate în colecţia Muzeului Naţional de Artă al României.
Pentru publicul prezent, profesorii Institutul Confucius din cadrul Universitătii din București au organizat un atelier de caligrafie, unde au fost prezentate principiile caligrafiei chinezeşti și unde cei dornici au făcut primele exerciții de scriere folosind pensula şi tuşul, dând formă caracterelor chinezeşti. Cel mai interesant pentru micii vizitatori s-a dovedit a fi spațiul dedicat decupajelor în hârtie, unde au fost realizate lampioane şi caracterele chinezeşti care simbolizează urările de bun augur.
Aspecte privind cultura ceaiului în China au fost prezentate de Prof. Yang Yinuo, alături de acesta fiind elevii săi de la Colegiul Naţional Sf. Sava, care au prezentat o ceremonie a ceaiului. Atmosfera plină de mister și sensibilitate a fost completată de Prof. Liu Yingjie care a oferit celor prezenți un recital de muzică clasică chinezească interpretată la guzheng, unul dintre instrumentele tradiţionale din China.
Nu în ultimul rând, istoricul de artă-specialist în Orientul îndepărtat, Carmen Brad a prezentat publicului o serie de obiecte de artă chineză, evidențiind aspecte din istoria şi estetica artei porţelanului chinezesc, iar restauratorul de ceramică, Oana Solomon, a prezentat o parte dintre tehnicile și misterele care readuc strălucire obiectelor antice chineze.
Alături de Directorul Institutul Confucius din cadrul Universitătii din București, Prof.Univ.Dr. Luminița Bălan, evenimentul de la Muzeul Naţional de Artă al României a fost pregătit și susținut de colegii și prietenii chinezi: Yang Yinuo, Gao Qingning, Wu Han, Chen Xi, Liu Yingjie, Chang Jieting, Li Shasha, Li Yuanyuan, Jiang Zhuoru, Sun Ruoyi.