În bătaie de joc, Iohannis îl poate desemna din nou pe Orban!

Este extrem de importantă sublinierea făcută de Avocatul Toni Neacșu care arată că președintele Iohannis îl poate desemna din nou pe Ludovic Orban pentru constituirea unui nou guvern (vezi punctul 9 din considerațiile asupra deciziei CCR de ieri).

Suntem în fața unei variante posibile, perfect acoperite din punct de vedere legal. Ori, câtă vreme bunul simț și măsura nu au fost legiferate, să nu ne mire un nou abuz de putere al președintelui. În fond, abuzul de putere este singura demonstrație făcută de Iohannis în cei cinci ani la Cotroceni, practică apreciată de electorat și tablete!

Dar, ce spune Avocatul Toni Neacșu, care evidențiază că rămâne strict în sfera juridică:

„9. POATE FI DESEMNAT DIN NOU LUDOVIC ORBAN?
Da. În motivarea cererii la CCR s-a invocat și imposibilitatea desemnării drept candidat a premierului care tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură. CCR nu a acceptat acest motiv ci a mers exclusiv pe caracterul fals, la cacialma, a acestei desemnări. Dacă Ludovic Orban se va comporta ca un candidat real, care își dorește cu adevărat învestirea și va exista posibilitatea creării unei majorități parlamentare, nimic nu îl oprește pe președinte să-l desemneze din nou. Decizia CCR cu siguranță nu va obliga Președintele, prin motivare, să desemneze candidatul care face anterior dovada unei majorități parlamentare ci doar a unui candidat care virtual poate forma o majoritate, prin negocieri politice.

Punctul 9 din expunerea juridică ne arată o „oportunitate” de lucru a președintelui Iohannis, la care dacă va apela nu va face decât să ne demonstreze bătaia de joc cu care tratează România. Mai mult, o nouă desemnare a lui Orban nu va face decât să accentueze criza politică și economică în care se află România, o țară lipsită de politicieni responsabili, cu lucidă perspectivă în beneficiul general, nu doar personal!

Oricare va fi, însă, opțiunea lui Iohannis, ne putem aștepta la o nouă tragere de timp și o nouă desemnare în bătaie de joc, doar pentru a se confirma în oglinda propriei imposturi!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2020, Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.