FEMEI DE ZECE | Dan Tomozei: În această pandemie, regizorii au făcut roluri doar pentru banali figuranți anonimi!

Am avut onoarea să dialoghez și să realizez un interviu video, prin intermediul Internetului, cu doamna Marina Almășan, una dintre cele mai cunoscute realizatoare și producătoare ale Televiziunii Române, gazdă în ultima perioadă a proiectului “Femei de  10, Bărbați de 10”. Am fost solicitat să vorbesc despre situația din China, de la Wuhan, despre felul în care țara revine din perioada dificilă a pandemiei, dar și despre felul în care se vede jurnalismul românesc și occidental în vreme de pandemie. 

În cele ce urmează, redau ideile principale, înregistrarea video de mai jos oferind întregul cadru al dialogului.

Bună, Dan! Iată un al doilea interviu pe care-l facem impreună! Primul era la puțin timp de la declanșarea epidemiei din Wuhan, iar acum înțeleg că situația din China este mult mai optimistă. Așa este?

Sărut mâna, Marina Almășan.
Suntem, dacă vrei, la finalul unui episod similar unui uragan, când China își face analizele generale, comemorând pe cei care nu mai sunt, civili, dar și medici, militari, polițiști, care s-au sacrificat în misiunile de salvare. Acum, viața în China, cu precădere la Wuhan, revine la normal, însa sub continua și stricta supraveghere a autorităților. Se pregătesc școlile, parcurile, instituțiile, spitalele, și tot ce înseamnă domeniu public și privat, pentru reluarea firească a activităților. Nu va fi ușor, însă poporul chinez are în sânge legendele, una dintre ele fiind aceea a păsării Phoenix.

Familia ta cum a trecut peste această perioadă?

Cu seninătate, fetele, cu o oarecare îngrijorare ca părinți. Însă, odată ce am înțeles despre ce este vorba, având permanent îndrumarea autorităților și sprijinul colegilor chinezi, ne-am liniștit și ne-am continuat viața normal. Asta cu atât mai mult cu cât la Beijing nu au fost impuse restricții de niciun fel. Situație valabilă la nivelul întregii Chine, cu execepția Wuhan și provincia Hubei.

Care crezi că au fost elementele care au dus la această “victorie” în lupta cu pandemia? Mulți spun că numai într-o țară în care este dictatură pot fi luate măsuri energice, care să fie și eficiente.

Fermitatea, precizia, inteligența și expertiza autorităților de la toate nivelurile, în ciuda accidentului înregistrat la primele semnale lansate cu privire la posibila apariție a epidemiei.
Dar … mă cunoști destul de bine. Sunt eu omul care să fie sau care să accepte să fie constrâns? Prin urmare, țin să subliniez că din foarte multe puncte de vedere China este o democrație autentică, o democrație populară, în care regulile sunt impuse și respectate de toți. În fond, aceasta este cheia reușitei, în absolut toate planurile, nu doar în această dificilă problemă pe cale să fie închisă.

Cum a reacționat populația la măsurile autorităților? Cum au fost încurajați cei din zonele calamitate?

În China, având în spate epidemia SARS, oarecum similara celei de acum, reacția oamenilor a fost una de ordine, de auto-izolare, fără un îndemn insistent din partea autorităților. Cei de aici știau ce au de făcut și la ce să se aștepte. Faptul că mediul comercial online este extrem de bine dezvoltat, cu atât mai ușor au evoluat evenimentele.
Cei din orașul Wuhan, dar și din provincia Hubei și cele învecinate, cele mai afectate de epidemie, au fost sprijiniți de autorități în primul rând cu asistență medicală și aprovizionare alimentară. Cine își imagineaza perfecțiunea în astfel de evenimente, fie este deconectat de la realitate, fie nu înțelege absolut deloc despre ce vorbim.

Care au fost principalele recomandări ale medicilor chinezi, în toată această perioadă? Ce spun ei, mai revine epidemia? Capătă imunitate populația? În ce stadiu se află cercetările pt găsirea unui vaccin eficient?

Recomandările vizeaza igiena personală, evitarea respiratului nas în nas mai ales cu necunoscuți. Nimic special sau ce nu s-a spus în România.
Până acum, cercetătorii chinezi au arătat că nu sunt argumente pentru care să se afirme că noul coronavirus va deveni o boală sezonieră, adică una care să revină.
Legat de imunizare, este ceva mai complicat de dat un răspuns, pentru că este deja este demonstrat că noul coronavirus din China este diferit de cel din Iran, cel din Japonia, Italia sau SUA. Prin urmare, nu se știe dacă va exista o autoimunizare.
Cât privește descoperirea unui vaccin eficient, chinezii au deja în etape finale de testare și medicamente, și vaccinuri, care cel mai probabil vor intra în producție de masă spre toamnă.

Care a fost momentul cel mai complicat al acestei perioade?

Au fost momente și încă sunt … momentele în care primesc mesaje disperate din țară, de la oameni bine mobilați intelectual, dar care ajung în deznădejde. Momentele în care nu reușesc imediat să găsesc cele mai bune resurse de încurajare și îmbărbătare, pentru că inclusiv această pandemie nu este decât un colț pe una dintre paginile istoriei noastre pe pământ.

Ce anume crezi că ar trebui să ne învețe acest episod din istoria omenirii?

Că lumea este exact ca în Shakespeare: viața este o scenă, oameni actori … iar regizorii, de când lumea, sunt uneori extrem de neispirați, făcând roluri doar pentru banali figuranți anonimi.

În ceea ce te privește, care este cea mai mare dorință a ta, după ce lucrurile vor reintra în normal?

Îmi doresc să vin în țară cu familia, în concediu, și să văd că oamenii dragi, prietenii, au rămas întregi la minte și suflet. Că au depășit această periodă de încercări mai ales la nivel psihic.

Cum trebuie să se comporte, în astfel de situații, un jurnalist de nota zece? Care trebuie să fie atitudinea lui, mesajul lui, implicarea lui? De ce anume trebuie să se ferească?

De prejudecata că le știe pe toate, că este superior altora. Ținta mea? Jurnalistul occidental educat că tot ce vine din Est, din Rusia, din China, este rău pentru că este … comunist. Vă întreb: vă este bine în democrația pe care o trăiți acum?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din presa românească, Înţelege China, Interviuri, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.