COVID-19 | Pacienții asimptomatici poartă virusul, dar nu se îmbolnăvesc

Pe măsură ce cazurile COVID-19 continuă să crească la nivel global, îngrijorarea publică a crescut în rândul pacienților asimptomatici, cei care sunt purtători ai virusului și sunt posibil infecțioși, dar nu prezintă niciun simptom asociat al bolii. Experții chinezi susțin că existența potențială a purtătorilor asimptomatici nu este „o mare problemă”, deși încă nu există o statistică în această privință. Prin urmare, publicul ar trebui să rămână atent și să mențină activitățile minimale de prevenire deja cunoscute: igiena și „distanța socială”.

Potrivit CGTN, pacienții cu COVID-19 asimptomatici prezintă, de obicei, mai puține simptome clinice, cum ar fi febra și oboseala, însă în urma testării cu acid nucleic sunt pozitivi. Pe scurt, unele persoane sunt purtătoare de virus, îl transmit, dar nu se îmbolnăvesc și nu prezintă simptome manifeste.

Expertul chinez în boli respiratorii, Zhong Nanshan, recunoscut în toată lumea drept Dr. SARS, apreciază că la nivelul Chinei nu se poate discuta de un număr mare de astfel de cazuri. Potrivit acestuia, dat fiind că numărul de infecții la nivel național confirmate în ultima perioadă a rămas la zero, în majoritatea regiunilor chineze, numărul cazurilor asimptomatice este probabil să fie și el foarte scăzut.

Totuși, identificarea și izolarea persoanelor asimptomatice reprezintă o strategie vitală în conținerea răspândirii COVID-19.

Jiang Rongmeng, membru al echipei de experți convocată de Comisia Națională de Sănătate din China pentru combaterea virusului, a declarat că în procesul de eliminare a epidemiei au fost tratați și pacienți asimptomatici.

„Atunci când găsim persoane infectate asimptomatice, raportăm cazul în două ore, iar persoana trebuie să fie pusă în carantină. În același timp, trebuie să continuăm investigația epidemiologică asupra celor apropiați pacientului asimptomatic, adică persoanele care sunt înrudite pentru acesta sau cu care a avut contact, toate acestea trebuind să fie incluse în procesul de investigație”, a declarat Jiang Rongmen.

Acesta a subliniat că majoritatea persoanelor asimptomatice sunt contacte apropiate sau membrii ai familiilor pacienților cu infecție COVID-19 confirmată.

Și totuși, în cazul persoanelor asimptomatice, chiar dacă în urma testului cu acid nucleic rezultatul este pozitiv, nu este cazul să se intre în panică, pentru că rezultatele clinice pentru majoritatea pacienților fără simptome cu diagnostic precoce par să fie pozitive.

Specialiștii chineze subliniază că atât vreme cât criza COVID-19 internă nu s-a terminat total, trebuie menținută alerta ridicată, pentru a finaliza cu succes acțiunile de prevenție.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.