Relațiile cu SUA, Federația Rusă, pandemia COVID-19 și situația din Hong Kong s-au numprat printre temele importante abordate, astăzi, de Secretarul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), care a evidențiat tensiunile existente între China și o parte dintre forțele politice din SUA, care vor să „împingă în pragul unui nou Război Rece”.
În cadrul unei conferințe de presă organizate în condiții speciale, oficialii chinezi și cei peste 100 de ziariști aflându-se în săli separate, conectate prin sistem video, China a prezentat viziunea politică externă.
Dacă relația cu Federația Rusă este considerată ca fiind una de excelentă cooperare și parteneriat economic bilateral, inclusiv în planul afacerilor internaționale, relația cu SUA se află sub imperiul „virușilor politici”, iar situația din Hong Kong trebuie ferită de influența factorilor care pun în pericol suveranitatea, securitatea și dezvoltarea națională.
Relația cu SUA
Pandemia COVID-19 a conturat și modul în care a fost abordată relația China-SUA, ministrul Wang Yi subliniind că, la începutul epidemiei „unii antreprenori, unele asociații și oameni de afaceri americani au ajutat China”. La rânsul său, China a donat SUA o mare cantitate de materiale medicale, pentru a ajuta americanii să lupte cu pandemia. „Peste 12 miliarde de măști au fost exportate în SUA din China, ceea ce înseamnă 40 de măști pentru fiecare american”.
Totuși, Wang a avertizat că Statele Unite promovează un „virus politic” care nu încetează să atace China. Mai mult, oficialul a arătat că unele forțe politice americane detestă buna relație China-SUA.
„Atât China, cât și SUA, sunt în avantaj dacă vor coopera, și vor pierde dacă se vor confrunta. Această realitate surprinde cel mai bine ceea ce am învățat din ultimele decenii”, a subliniat Wang.
„Unele forțe politice din SUA ține ostatice relațiile China-SUA și ne împing în pragul unui ‘nou Război Rece’. Aceasta este o încercare periculoasă de a întoarce roata istoriei”, a spus Wang.
Wang Yi a subliniat că cele două țări au sisteme sociale diferite, însă „acesta este rezultatul alegerilor luate de popoarele noastre, alegeri pe care trebuie să le respectăm”. Mai mult, dezacordurile dintre Beijing și Washington nu ar trebui să împiedice cooperarea dintre cele două popoare.
Relația cu Federația Rusă
Privind relațiile cu Rusia, ministrul chinez de externe a declarat că actuala criza COVID-19 a generat situații de oportunitate, relațiile bilaterale primind un impuls puternic, cele două țări sprijinindu-se și apărându-se reciproc împotriva calomniilor și atacurilor externe.
„Împreună, China și Rusia au ridicat o fortăreață inexpugnabilă împotriva ‘virusului politic’ și au demonstrat puterea coordonării strategice bilaterale”.
Corodonarea bilaterală chino-rusă va urmării stimularea cooperărilor în domeniul comercial, medicale și de sănătate, tehnologic și de inovație, precum și în prevenirea și controlul bolilor. De asemenea, cele două țări vor depune eforturi pentru a apăra sistemul internațional aflat sub conducerea ONU, dar multilateralismul.
Situația din Hong Kong
Ministrul chinez de externe a subliniat că afacerile Hong Kong (HK) sunt afacerile interne ale Chinei, autoritățile de la Beijing ne acceptând și netolerând nicio imixtiune externă.
Vorbind despre proiectul de lege care vizează protejarea securității naționale și care face referire strictă la HK, Wang a arătat că documentul vizează o categorie restrânsă de acțiuni care pun în pericol securitatea națională.
„Nu afectează gradul ridicat de autonomie din Hong Kong. Nu afectează drepturile și libertățile de care se bucură rezidenții din Hong Kong și nu afectează drepturile și interesele legitime ale investitorilor străini din Hong Kong”, a declarat Wang, care a explicat că legea va institui și îmbunătăți sistemului juridic și mecanismele de aplicare a legii în Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong (RASHK) pentru salvgardarea securității naționale.
Ministrul Wang a accentuat faptul că proiectului de lege a fost promovat după ce Hong Kong a fost cuprins anul trecut în revolte prelungite, în timp ce opoziția orașului a fost coordonată de „forțe externe” în încercarea de a crea o „revoluție colorată”.
„O țară, două sisteme” a obținut un succes fără precedent în Hong Kong, a declarat ministrul Wang, însă riscurile din ce în ce mai mari la adresa securității naționale în HK au devenit o problemă deosebită, ajungând să afecteze statul de drept și generând amenințări la adresa suveranității, securității și dezvoltării naționale.
Articolul 23 din Legea fundamentală a RSAHK prevede că autoritățile trebuie să adopte toate măsurile „pentru a interzice orice act de trădare, secesiune, acțiuni subversiv împotriva Guvernului Central, furt de secrete de stat, să interzică organizațiilor sau organismelor politice străine să desfășoare activități politice în regiune, să interzică organizațiilor sau organismelor politice din regiune să stabilească legături cu organizații sau organisme politice străine”.
Pentru a remedia lacunele legislative și pentru a promova consolidarea instituțională și securitatea națională, noul proiect de lege introducere șapte noi articole, ministrul Wang arătând că la Articolul 1 se prevede clar că țara va pune în aplicare, pe deplin, principiile „O țară, două sisteme”, „oamenii din Hong Kong guvernează Hong Kong-ul”, beneficiind de un grad ridicat de autonomie.
La Articolul 2 prevede că țara se opune cu hotărâre amestecului în afacerile ale HK de către orice forțe străine sau externe, sub orice formă, și va lua măsurile necesare pentru a împiedica aceste acțiuni.
La Articolul 3 se specifică faptul că este responsabilitatea constituțională a HK să protejeze suveranitatea națională, unitatea și integritatea teritorială, subliniind faptul că HK trebuie să completeze legislația de securitate națională, iar organele administrative, legislative și judiciare din HK trebuie să prevină, să oprească și să pedepsească actele care pun în pericol securitatea națională.
La Articolul 4 se specifică faptul că HK trebuie să instituie și să îmbunătățească instituțiile și mecanismele de aplicare pentru asigurarea securității naționale, iar când va fi necesar, organele de securitate națională ale Guvernului Central vor înființa agenții în HK, pentru a îndeplini îndatoririle de protejare a securității naționale.
La Articolul 5 se specifică faptul că directorul executiv al HK trebuie să raporteze periodic Guvernului Central îndeplinirea obligației de a proteja securitatea națională, (…) să interzică actele care pune în pericol securitatea națională.
La Articolele 6 și 7 sunt prezentate semnificațiile constituționale ale noii legislații și că aceasta intra în vigoare la data promulgării.
Lupta globală COVID-19
Ministrul chinez de Externe a mulțumit guvernelor și oamenilor din întreaga lume care au oferit sprijini China pe durata epidemiei. Susținând nevoia luptei globale împotoiva COVID-19, Wang Yi a subliniat „că viața și sănătatea oamenilor din diferite țări nu au fost niciodată atât de strâns legate”, „niciodată nu a fost atât de clar că toate națiunile trăiesc în același sat global și că umanitatea este, de fapt, o comunitate cu un viitor comun”.
Apreciind rolul jucat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Wang a susținând că sprijinind OMS sunt sprijinite eforturile de salvare a vieților. Pe de altă parte, oficialul chinez a criticat decizia SUA de a retrage sprijinul acordat OMS, accentuând că „cei care aruncă cu noroi în OMS nu vor face decât să lăse o pată pe ei înșiși”.
„China nu are nicio intenție să schimbe SUA și cu atât mai puțin să înlocuiască SUA. Este timpul ca SUA să renunțe la dorința sa de a schimba China sau de a opri evoluția istorică a celor 1,4 miliarde de chinezi spre modernizare”, a declarat Wang Yi. Pe această direcție, cele două țări „ar trebui și trebuie să găsească o cale de coexistență pașnică și de cooperare reciproc avantajoasă”.