România și mitocăniile occidentale în relația cu Republica Moldova!

Câtă vreme în relația cu partenerii euro-atlantici comportă exclusiv poziția elevului ținut cu metodă în rândul repetenților și golanilor de la margine de oraș, România capătă și exprimă un comportament de smardoi de cartier în relația cu Republica Moldova. Șchioapa, analfabeta și neperformanta guvernare Iohannis, protejată de UE, devine foarte curajoasă nu când trebuie să apere românii și interesele României, nu când trebuie să ceară tratament egal pentru muncitorii români ajunși sclavi pe plantațiile din Germania … ci când primește ordin să se ia la trântă cu cei mici. Mai exact, cu guvernul Republicii Moldova.

Numai că, de o vreme, la Chișinău premier este un politician care știe carte, dar mai ales știe să stea pe scaunul de premier. Pe înțelesul executanților de la București, Ion Chicu are mândria și orgoliul necesare pentru a nu accepta lecții de la proști. Mai mult, Ion Chicu este singurul care are dreptate în disputa verbală, devenită diplomatică după ce Ministerul Afacerilor Externe de la București a intrat, fix ca proasta, în discuție.

Să le luăm pe rând.

La data de 22 Mai, premierul Ion Chicu reacționează la o serie de remarci făcute de europarlamentarul din partea PNL-PPE, Siegfried Mureșan, pe tema vieții politice din Republica Moldova. Însă ce face Mureșan în demonstrația prezentată de PRO TV Chișinău, încalcă toate normele diplomatice și se numește inixtiune în problemele unei alte țări. Scopul urmărit de executantul Mureșan a fost acela de a lovi în guvernarea de la Chișinău, dar și de o promova pe preferata UE din Republica Moldova, Maia Sandu.

Acuzând guvernul condus de Ion Chicu de întârzierea reformelor și problemelor apărute ca urmare a pandemiei COVID-19, europarlamentarul român are o singură vorbă bună: „Singurul guvern care si-a respectat angajamentele, a implementat proiecte si a facut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu„.

Replica premierului Ion Chicu a fost una simpatică și amuzantă, chiar dacă nu este de nivelul unui premier: „Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi … Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni …

Premierul Ion Chicu îl îndeamnă pe Mureșan să își vadă de România și problemele ei, țară care „geme de cea mai mare corupție din Europa„, dar răspunde cu argumente și pe tema COVID-19 arătând că „județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal„.

Acum, care este rațiunea pentru care ministrul Bogdan Aurescu a dispus intervenția MAE în dialogul deloc firesc dintre un premier și un eurparlamentar, este greu de înțeles? Cu atât mai deplasată este decizia MAE care a dispus convocarea Ambasadorului moldovean acreditat la București.

MAE de la București consideră mesajul transmis pe Facebook de premierul Ion Chicu „denigratoare” și „cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova„, fapt care „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova„.

Să ne oprim doar la acest prim pasaj al MAE și să observăm că la București se consideră că europarlamentarii români pot denigra guvernarea de la Chișinău, iar în baza parteneriatului strategic România își poate permite orice în relația cu Republica Moldova.

Mai departe … în mesajul MAE român încep să curgă lecțiile parcă preluate copy past din mesajele primite din 2007 până astăzi de la partenerii europeni, legat de „implementarea reformelor asumate”, construirea „unui stat de drept solid și cu instituții democratice„.

Ajunși în acest punct, singura întrebare cu răspuns necunoscut este următoarea: Bogdan Aurescu a fost atât de deplasat din totdeauna sau a devenit odată ce a acceptat să slujească un impostor ajuns la al doilea mandat de președinte în România, pe numele lui Klaus Werner Iohannis?

Pentru că, profesionist cum îl știe toată lumea, Aurescu înțelege că România nu are niciun drept asupra Republicii Moldova, cum nicio țară din cadrul UE nu are niciun drept asupra României.

De asemenea, Aurescu știe că europarlamentarii români, fie ei și liberali, nu fac decât deservicii relației bilaterale, câtă vreme se comportă și exprimă discreționar, similar unor agresori precum Frans Timmermans sau Manfred Weber, pentru a da doar două exemple!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la România și mitocăniile occidentale în relația cu Republica Moldova!

  1. Pingback: Constantin Codreanu, între: românofobie și prostofobie! | Octavpelin's Weblog

  2. Pingback: PANDEMIA NEBUNILOR | România a dat 3,5 milioane € pentru cetățenii din Republica Moldova! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.