UE cere Chinei mai mult acces pe piață și mai multă transparență

Progresele în cadrul negocierilor economice dintre Uniunea Europeană și China avansează lent în multe domenii, iar relația este dezechilibrată, fapt pentru care „am făcut clar faptul că trebuie să rezolvăm probleme și mai multă transparență în domeniul: accesul pe piață, subvențiile, achizițiile publice, transferul de tehnologi și reforma OMC”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, după cea de-a 22-a reuniune a liderilor China-UE, eveniment derulat astăzi în sistem video-conferință.

În cadrul conferinței de presă de după eveniment, la care a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezentate o serie de teme abordate de liderii europeni în cadrul discuțiilor purtate cu președintele Chinei, Xi Jinping, și cu premierul Li Keqiang, între aceste regăsindu-se „dorința de a avansa în negocierile care privesc acordul de investiții, în negocierile care privesc indicațiile geografice, schimbările climatice, agenda digitală și securitatea cibernetică”.

Potrivit celor declarate de Charles Michel (foto), „discuțiile de astăzi au fost deshise și substanțiale, am abordat teme în care am fost de acord, dar și teme în care nu am fost de acord”, dintre cele patru teme importante abordate: Covid-19 și consecințele economice, relația UE-China, Hong Kong (HK) și drepturile omului, și problemele internaționale, cele mai tensionate fiind cele care au privit situația din HK și cele care privesc drepturile omului.

Atât Charles Michel, cât și Ursula von der Leyen (foto), au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la legea securității naționale adoptate de China cu privire la HK, oficialii europeni dorind să sublinieze că susțin conceptul „o țară, două sisteme”, dar și faptul că „50% din investițiile UE în China tranzitează HK”, 1.600 de companii europene având filiale în HK” – (Charles Michele).

Mai mult, Ursula von der Leyen a apăsat și mai mult declarațiile arătând că dacă Beijing nu își va reconsidera poziția, „China riscă consecințe foarte negative, dacă va continua să impună această lege”.

Pe de altă parte, liderii europeni au subliniat că „relația cu China este una dintre relațiile strategice ale UE, dar și una dintre cele mai provocatoare pe care le avem”, fiind un „parteneriat complex și vital”, pentru al cărui progres sunt necesare „cooperarea de ambele părți, reciprocitate și încredere”.

Principalele probleme și ținte vizate de UE în relația cu China continuă să rămân dezechilbrul schimburilor și investițiilor, asimetria accesului pe piață, dar și îmbunătățirea nivelului condițiilor asigurate companiilor europene pe piața chineză.

Pe acest fond, Ursula von der Leyen a subliniat că a transmis liderilor chinezi că trebuie să se ajungă la încheierea negocierilor privind acordul pe investiții, până la finalul acestui an.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a declarat că a „făcut clar faptul că China trebuie să se implice în reformarea Organizației Mondiale a Comerțului, în reformarea subvențiilor industriale, dar și în rezolvarea problemelor care ține de supracapacitatea în domeniul oțelului, sectorului de metale și al înaltelor tehnologi. Este important pentru noi faptul că China a revenit la masa negocierilor internaționale, pentru a găsi soluții”.

În ciuda problemelor existente în cadrul relației bilaterale, schimburile comerciale UE-China sunt extrem de dinamice și se ridică la o valoare zilnică de peste un miliard euro. UE este principalul partener comercial al Chinei, în timp ce China este al doilea cel mai mare partener comercial al UE.

Cu certitudine, subiectele anordate în cadrul summitului de astăzi vor fi reluate și la Summitul de toamnă UE-China, programat în luna septembrie la Leipzig (Germania).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.