Japonia renunță la sistemul american anti-rachetă AEGIS!

Consiliul Național de Securitate al Japoniei a decis anularea proiectului care viza desfășurarea a două sisteme de apărare anti-rachetă americane AEGIS Ashore, considerate costisitoare, a anunțat Taro Kono, ministrul nipon al Apărării citat de Kyodo News. În aceste condiții, guvernul de la Tokyo va trebui să negocieze cu Statele Unite ale Americii cu privire modalitatea în care vor fi utilizate plățile deja făcute.

La începutul acestei luni, Ministrul Taro Kono (foto) a anunțat intenția Japoniei de a renunța la sistemele antirachetă americane, după ce s-a constatat că siguranța uneia dintre cele două comunități gazdă planificate, nu ar putea fi asigurată fără o reproiectare hardware care ar fi mult prea costisitoare.

Constractul pentru achiziția sistemului AEGIS Ashore a fost semnat în 2017, în vederea îmbunătățirii capacității de apărare, Japonia vizând și cumpărarea de rachete Patriot. Cele două unități AEGIS Ashore urmau să fie dispuse în prefectura Yamaguchi, din sudul țării, și în prefectura Akita, din nordul țării.

Dincolo de aspectele tehnice și de retehnologizare apărute, principala problemă ridicată de Tokyo este legată de faptul că planul de implementare a celor două sisteme s-a confruntat deja cu o serie de costuri suplimentare care au ajuns la 4,2 miliarde USD, pentru funcționarea și întreținerea timp de 30 de ani.

O altă problemă indicată de niponi privește riscurile de securitate invocate de locuitorii celor două zone în care urmau să fie amplaste sistemele, atât din punct de vedere militar, cât și medical, rezidenții din Yamaguchi și Akita fiind îngrijorați de efectele asupra sănătății produse de undele electromagnetice emise de radarele sistemului de apărare. Pentru toate acestea, ministrul Kono a declarat că regretă că „a tulburat localnicii, așa că trebuie să-mi cer scuze“ – Kyodo News.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că, având în vedere renunțarea la acest program de înarmare, guvernul va trebui să reconsidere programul de apărare și să rediscute cooperarea în cadrul alianței de securitate Japonia-SUA.

Potrivit agenției Kyodo News, sistemul de interceptare a rachetelor terestre AEGIS Ashore era prevăzut ca răspuns la proiectilele cu înaltă tehnologie lansate de Coreea de Nord, dar și la programul de înarmare al Chinei.

Având în vedere că Beijingul și Pyongyangul dezvoltă de noi rachete balistice, care par mai greu de interceptat, „Japonia trebuie să ia în considerare ceea ce vom face pe termen mediu și lung“, a declarat ministrul Taro Kono.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Din arhive, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.