China a construit prima platformă petrolieră de adâncime

Prima unitate de producție petrol și gaze de adâncime semi-submersibilă construită de China a fost finalizată după 21 de luni de eforturi. Platforma este pregătită să pornească spre primul câmp de gaze din Marea Chinei de Sud.
Zăcământul de gaz, numit Lingshui 17-2, se află la 150 de kilometri de orașul Sanya din provincia Hainan, la o adâncime de 1.500 de metri. (Sursa: CGTN)

Platforma singură cântărește 50.000 de tone, puntea superioară având o suprafață egală cu a două terenuri de fotbal. Atașat platformei, în partea inferioară se găsește un depozit cisternă și cei patru stâlpi, astfel încât corpul principal are o greutate totală de 110.000 de tone.

Potrivit proiectului, unitatea de producție petrolieră are două părți așezate deasupra apei. Modulul superior este folosit pentru lucru și locuit, iar cei patru stâlpi sunt folosiți ca depozite petroliere, o premieră la nivel mondial. Capacitatea de stocare este de maxim 20.000 de metri cubi de petrol.

Directorul general al proiectului, You Xuegang, din cadrul China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), a declarat că au fost folosite modele speciale pentru a ajuta platforma să se adapteze mai bine la mediu.
Platforma a fost concepută să reziste la oxidare și la cele mai puternice fenomene marine, precum taifunul, este proiectată pentru o durată de exploatare de cel puțin 30 de ani, fără să fie nevoie să revină în docurile de întreținere.

Pentru a ajunge în largul Mării Chinei de Sud vor fi folosite trei nave remorcher și o navă împingător, care vor asigura traseul prevăzut să se deruleze timp de 30 de zile.

Platforma este prevăzut să înceapă activitatea în luna Iunie, la o capacitate anuală de trei miliarde de metri cubi de gaze care vor fi direcționate spre consumatorii din provincia Hainan și din zona Marelui Golf Guangdong-Hong Kong-Macao.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.