Produsul Intern Brut al Chinei a ajuns, în 2020, la 101,6 trilioane yuani (15,7 trilioane USD), depășind în premieră pragul de 100 de trilioane yuani, a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS). „Principalele obiective și sarcini privind dezvoltarea economică și socială au fost realizate cu rezultate mai bune decât se așteptau, ceea ce ne dă speranțe de creștere de înaltă calitate în 2021”, a declarat Ning Jizhe, directorul BNS. (Surse: Xinhua, China Daily, CGTN, CRI)
Revenirea economică a Chinei în urma epidemiei Covid-19 a fost mai puternică decât era de așteptat, iar îmbunătățirile structurale din 2020 au semnalat că urmărirea creșterii de înaltă calitate va stimula o creștere substanțială în 2021. A doua cea mai mare economie din lume a crescut cu 2,3% în 2020, fiind singura economie majoră care a înregistrat creștere la nivel mondial.
Creșterea economică s-a normalizat până la nivelurile pre-Covid-19 în trimestrul patru (T4), ajungând la 6,5% comparative cu perioada similar din 2019, și în creștere cu 4,9% față de T3.
Potrivit lui Ning Jizhe, creșterile au fost realizate cu greu, pe fondul pandemiei și recesiunii economice globale.
În 2020, producția cu valoare adăugată în sectoarele de producție cu înaltă tehnologie a crescut cu 7,1%, depășind creșterea de 2,8% pentru întregul sector industrial. Investițiile în industriile cu înaltă tehnologie au crescut cu 10,6%, comparativ cu 2,9% investiții totale în active fixe.
Pentru 2021, o serie de factori vor contribui la continuarea redresării economice, fiind evidențiată uriașa piață internă, care asigură un tampon împotriva incertitudinilor externe, simultan cu accelerarea procesului de digitalizare. Guvernul de la Beijing va continua eforturile privind reducerea decalajelor între venituri, stimulând noile puncte de creștere a consumului și creșterea investițiilor, pentru a elimina punctele slabe din economie.
Potrivit analiștilor, se așteaptă ca revigorarea consumului să înlocuiască investițiile și exporturile ca principal motor de creștere în 2021, prognozele de creștere fiind între 7 și 9%.
Investițiile în creștere în sectoarele de producție și noile tipuri de infrastructură, în susținerea exporturilor, pe fondul redresării economice globale, vor contribui la rândul lor la susținerea revenirii economice a Chinei.
Piața de internă de consum a revenit treptat după efectele produse de Covid-19, creșterea vânzărilor cu amănuntul recuperându-se până la 4,6% în T4, comparativ cu perioada similar din 2019.
Recuperarea veniturilor și stabilizarea locurilor de muncă au sporit încrederea experților în recuperarea anticipată a consumului. Rata șomajului urban la nivel național a fost de 5,2% în decembrie și de 5,6% în medie pe tot anul 2020, sub obiectivul anual propus de guvern de 6%.
Venitul disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 2,1% în termeni reali, până la 32.189 yuani în 2020, creșterea pentru locuitorii din mediul rural ajungând la 3,8%, peste creșterea medie din mediul urban.
Accelerarea digitalizării ar trebui să fie o altă sursă de evoluție structurală în 2021, contribuind la consolidarea dezvoltării de înaltă calitate, prin utilizarea tehnologiilor 5G, tehnologiilor inteligente și a internetului obiectelor, care vor da impuls economiei.
În T1 din 2021, este de așteptat ca PIB-ul Chinei să crească cu 12% față de T1 2020. În ciuda perspectivelor de creștere promițătoare, oficialii și experții chinezi susțin necesitatea unei precauții ridicate legate de incertitudinile crescânde, în special cu privire la situația pandemică și tensiunile geopolitice.