Ambasadorul României în China mai are certificat ORNISS?

În mod normal, dacă certificatul eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru Ambasadorul Vasilică Constantinescu (foto stânga) ar fi fost retras, acesta trebuia rechemat de urgență de la post.
În egală măsură, dacă certificatul nu este retras, Ambasadorul Vasilică Constantinescu este lăsat să continue agravarea relațiilor diplomatice și consulare ale României în Republica Populară Chineză, una dintre marile probleme adăugate fiind închiderea Consulatului României din Beijing.

Aceasta în condițiile în care, în absența personalului consular, Ambasadorul este obligat să preia și atribuțiile de consul! Consulatul României la Beijing a fost închis total, la data de 1 Noiembrie 2020, fiind în situația de a observa nepăsarea sfidătoare a Ministerului Român de Externe (MAE) la adresa rezidenților români din China, arondați serviciilor consulare Beijing, care sunt nevoiți să meargă la Shanghai (2.800 kilometri dus-întors), să cheltuie sute de euro pe servicii de transport, cazare, masă, testare Covid-19, pentru a nu intra în conflict de legalitate cu statul gazdă.

Să vedem cadrul legal al MAE!

Potrivit Hotărârii Nr. 16/12.01.2017, privind Organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe din România, întregul personal trimis în misiune în străinătate acționează sub îndrumarea șefului misiunii diplomatice (ambasadorul) – vezi Art. 16(2) din hotărâre. La fel, consulatele și institutele culturale își desfășoară activitatea sub îndrumarea șefului misiunii diplomatice – vezi Art. 77(3) din Regulamentul de organizare și funcționare al MAE, din 29.07.2016.

Prin urmare, șeful de misiune diplomatică conduce activitatea tuturor subordonaților, având posibilitatea de a prelua sub control direct atribuțiile acestora.

Că așa stau lucrurile și în Ambasada României de la Beijing ne confirmă însușit Ambasadorul Vasilică Constantinescu, după ce în vara anului 2020 a preluat dreptul Consulatului Beijing de a emite adeverințele adiționale documentelor de călătorie (pașapoarte).

Și mai simplu, șefii de misiune diplomatică – Ambasadorul – în absența personalului consular, au sarcina de a asigura serviciile consulare prin preluarea atribuțiilor de Consul, sarcină apreciată de juriști O OBLIGAȚIE!

România aNORMALĂ din China!

Este posibil ca dincolo de gravele erori de comportament și administrare, Ambasadorul Vasilică Constantinescu să debordeze și în planul orgoliului personal, nefiind de nivelul său asigurarea serviciilor Consulare.

Dar … cum poate explica Ministerul Române de Externe indiferența cu care tratează românii din China de exact trei luni de zile? Perioadă în care Consulatul Shanghai este încărcat și cu problemele rezidenților arondați Consulatului Beijing (închis total de la 1 Noiembrie 2020), în condițiile în care Consulatul Shanghai are un singur angajat, și care în multe situații preia și sarcinile aferente rezidenților arondați Consulatului Hong Kong!

Dezastrul de reprezentare diplomatică și consulară a României a devenit etichetă în China, totul debutând odată cu venirea la post a Ambasadorului Vasilică Constantinescu.
Fără îndoială, deciziile luate de acesta, care au codus la situația actuală, au fost tolerate, avizate și încurajate la București. Niciuna din plângerile și reclamațiile la adresa ambasadorului nu au avut un minim efect în interiorul MAE. Prin urmare, suntem în fața unui plan concertat de distrugere a relației tradiționale cu Beijingul, câtă vreme ROMÂNIA SFIDEAZĂ CHINA FĂRĂ MENAJAMENTE!

Basil transmite: insistați … la Shanghai!

Unul dintre cetățenii români rezidenți la Beijing a fost nevoit să apeleze la serviciile consulare românești de la Shanghai. Asta după ce, în urma unei petiții adresate Ambasadorului Vasilică Constantinescu, în care a solicitat explicații pentru ce nu funcționează Consulatul Beijing, a primit un răspuns fulminant:

„În urma solicitării primite, înțelegând specificul situației expuse, Ambasada României a contactat direcțiile responsabile din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a identifica o soluție care să răspundă cu celeritate solicitării dumneavoastră, în condițiile specifice.

Soluționarea pozitivă a situației expuse a fost distribuită Consulatului General al României la Shanghai (…)” (vezi foto)

Că celeritatea nu a însemnat nicidecum un minim efort vizibil privind activarea Consulatului Beijing ci trimiterea la Shanghai, este o altă problemă.
Însă, o cu totul altă problemă este modul în care semnează documente oficiale Ambasadorul României în China: BASIL CONSTANTINESCU, în condițiile în care numele său este VASILICĂ CONSTANTINESCU. Fapta este prevăzută de Art. 320 CP – Falsul material în înscrisuri oficiale, care la Alin. 1 prevede că „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.” În cazul de față, subscrierea (semnarea) sub poreclă!?

În urma calităților manageriale și umane demonstrate de la venirea la post, Consulatul României din Beijing a fost evacuat de personal și închis, iar Ambasada României mai are doar șapte angajați (din care doi sunt atașații militari – vezi foto). La asta se mai adaugă Consulatele din Shanghai și Hong Kong care mai au câte un angajat. În aceste condiții, este de remarcat faptul că venitul total asigurat de MAE, în ultimii doi ani, Ambasadorului Vasilică Constantinescu însumează 214.741 USD (aprox. 8.900 USD/lună), la care se adaugă deconturile și chiria lunară de 12.000 USD pentru rezidența separată de Ambasadă (unde se găsesc blocuri de locuințe pentru angajați, dar și apartamente de tip prezidențial și de protocol în interiorul oficiului diplomatic, folosite zeci de ani de toți ambasadorii până la V. Constantinescu).

Cum s-a ajuns aici?

Am mai scris că România menține în funcția de Ambasador un individ cu o moralitate execrabilă nu doar în relația cu angajații MAE din subordine, ci și în relația cu autoritățile chineze.

Este deja cunoscut că Vasilică Constantinescu este/a fost vizat de un dosar de cercetare pentru fugă de la locul unui accident rutier și pentru reparația în clandestinitate a unei mașini diplomatice grav avariate. În incident a fost avariat și un mijloc de transport aparținând rețelei publice din capitala Beijing.
O tăcere de mormânt s-a așezat peste acest caz, deși MAE a transmis în cadrul unor Precizări de presă (22 mai 2020) că situaţia semnalată face obiectul unor cercetări în curs şi că aspectele în cauză sunt tratate cu maximă seriozitate. „În acest moment al cercetărilor, nu pot fi oferite informaţii suplimentare„. (Agerpres)
Curios lucru, precizările de presă privin acest incident au dispărut de pe site-ul MAE, așa cum pot fi găsite toate precizările, rămânând însă în arhivele publicațiilor online!

Vorbim de un ambasador care nu era la primul incident auto, un eveniment anterior fiind soldat cu rănirea ușoară a pasagerilor.
Vorbim de un ambasador care a generat incidente de securitate diplomatică și de securitate aviatică, prin decizia personală de a lansa lampioane în spațiul de protecție zero al capitalei Chinei, motiv pentru care spațiul aerian aferent a fost survolat de elicoptere și drone care să elimine potențialele pericole lansate din curtea Ambasadei României.
Vorbim de un ambasador care a lovit la propriu un subaltern, un ambasador care a transformat curtea ambasadei în scenă de băute și chiolhanuri, nu de puține ori pe banii argaților, care nu de puține au fost puși să facă muncă patriotică la spațiile verzi din Ambasadă.
Nu în cele din urmă, vorbim de un ambasador care a transformat Universitatea Transilvania din Brașov în resursă umană de strânsură, ca și cum MAE nu are diplomați și angajați. Este deja de notorietate că specialiștii aduși la post de Vasilică Constantinescu sunt în general tinere până în 25 de ani, cu zero experiență diplomatică, zero cunoaștere pe zona Asia și chiar aflate la prima ieșire din țară sau Europa.

Un caz … dar nu singurul!

Situația Ambasadorului Vasilică Constantinescu este identică, până la confuzie, cu situația fostului Ambasador al României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac. Acesteia, în luna Septembrie 2020, i-a fost retras certificatul ORNISS.

Motivele? Identice cu prestația lui Constantinescu: mari deficiențe în activitatea diplomatică, generarea de haos în activitatea ambasadei și consulatului, tensionarea relațiilor cu statul gazdă, comportament inadecvat poziției de diplomat de rang înalt, afectarea serviciilor consulare până la lichidarea acestora, încălcarea legilor statului gazdă (vezi – accindent rutier cu fugă de la locul faptei)!

Oficial, Andreea Păstârnac este fost primul ambasador al României aflat în misiune căruia i-a fost retras certificatul ORNISS. Însă, la cât de protejat și acoperit este Vasilică Constantinescu, întrebarea rămâne justificată: i-a fost sau nu retras și acestuia certificatul ORNISS?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.