România și programul MAE de sinucidere diplomatică în relația cu China!

Dincolo de Ministerul Afacerilor de Externe de la București, cine ar putea imagina că reprezentarea diplomatică românească în China tinde să ajungă să fie susținută la paritate de români și chinezi? Partea bună este aceea că există totuși vorbitori de chineză, însă aceștia sunt ai țării gazdă, iar pregătirea diplomatică și consulară este zero. Prin urmare, serviciile aduse sunt de portar-telefonistă.

Privind realitatea diplomatică, cu efecte dezastruoase și în plan consular, întrebarea: cum este posibil? este total irelevantă. Pentru că Bucureștiul a decis să trimită în funcția de Ambasador un personaj maniaco-depresiv, în fața căruia și cea mai strălucită inteligență este un imbecil nenorocit, motiv pentru care nimeni nu pare să reziste la post. Iată de ce, Ambasada României în China are astăzi ȘAPTE angajați, cu tot cu ambasador, la care se adaugă trei chinezi, cu atribuții în zona de centrală telefonică și pază.

Am mai arătat, România nu are proprii vorbitori de chineză în niciuna dintre misiunile diplomatice deschise în China, după ce actualul ambasador a făcut totul ca sinologii să fie rechemați de la post sau să demisioneze după cedarea sau neacceptarea presiunilor și abuzurilor permanente.

CONTACTUL CU REALITATEA

Fiind în situația de a intra în contact cu Consulatul României din Beijing, pentru a solicita un nou pașaport, am descoperit că instituția nu are nici măcar un reprezentant oficial.

De mai bine de opt luni, activitatea Consulatului României la Beijing este ținută în viață prin improvizații, prin detașări la limita legală din interiorul Ambasadei României. Nimeni nu are drept de semnătură potrivit legii, nimeni nu este pregătit pentru activitatea consulară și de vize, iar situația asta nu generează deloc interes la București!

La serviciul consular românesc, numărul chinezilor este de doi (un portar și o telefonistă), iar al românilor de unu, și acesta prin detașare din ambasadă!

Mai mult, prin intervenția ambasadorului, activitatea consulară a devenit în parte apanajul Secretariatului Ambasadei (!?), procedurile fiind îngreunate prin impunerea unei birocrații ciudate!

În aceste condiții, având deja o multiplă experiență în preschimbarea documentelor, am fost pus în situația de a explica, celor care se ocupă de serviciile consulare, care sunt etapele obligatorii și care sunt documentele obligatorii pe care trebuie să le emită. Nu mai vorbesc de faptul că sistemul online Econsulat.ro nu funcționează, înregistrările aplicanților fiind inutile aici.

Ei bine, la finalul procedurilor, derulate pe durata a două zile, când în mod normal totul trebuia să dureze cel mult o oră (pentru un pașaport temporar), am plecat cu noul document și cu dovada datei la care a fost eliberat.

Pentru că situația este inadmisibilă, am trimis un mesaj Ambasadorului României în China, în care am prezentat situația critică în care a adus serviciul consular, urmare a orgoliilor, abuzurilor și decizilor permanent agreate la București (foto dreapta). Se întâmpla la data de 20 August 2020, ora locală 16:08.

Au trecut aproape patru zile, iar reacția oficialului român întârzie să apară, deși nu se poate spune că sunt un anonim în cadrul comunității de români din China.

Totuși, cine răspunde pentru situația dezastruoasă tolerată în Ambasada României din China și Consulatul României din Beijing – practic închis din lipsă de personal?

Evident, nimeni!

Pentru că Șeful de misiune, Ambasadorul Vasilică Constantinescu se bucură de protecția MAE care îi plătește lunar venituri, diurne, deconturi, chirii etc. toate însumate depășind cheltuielile totale ale Ambasadei și Consulatului din Beijing legate de personal și administrare. Vorbim de zeci de mii de euro lunar din bugetul poporului român!

DAR, CE FACEM CU CONSULATUL?

Revenind la activitatea Consulatului României din Beijing, trebuie urmărită evoluția instituției în ultimii trei ani, de când la post se află Vasilică Constantinescu.

Potrivit celor declarate de cei care au activat în consulat, acesta a devenit un fel de „batalion disciplinar”, pentru că absolut nimeni dintre cei care au activat aici, legal sau prin detașare din ambasadă, nu a terminat mandatul pentru care a venit în China.

Responsabilii din MAE cunosc faptul că niciunul dintre cei care au activat în Consulatul României din Beijing nu a revenit în țară altfel decât cu rechemare de la post sau prin demisie.

Spectaculoasă este evoluția ultimului Consul trimis la Beijing, ajuns la post în Septembrie 2019 și plecat subit în Noiembrie 2019. O lună mai târziu, Consulatul României din Beijing avea să rămână și fără ultimul angajat, plecat tot în urma presiunilor făcute de Vasilică Constantinescu, adică prin rechemarea de la post.

La încărcarea de sarcini în activitatea consulară, nu mai este nevoie să îți facă și ambasadorul viața grea, pentru că sunt perioade din an în care, fiind un singur om în Consulat, practic se mănâncă și se doarme în instituție. Nefiind suficient, amenințările, presiunile, șicanele, iar în cele din urmă rechemarea de la post au devenit metodă clasică de „tortură psihică” în Ambasda României din China.

Pentru cei nefamiliarizați cu limbajul diplomatic, rechemarea de la post este echivalentul unei sancțiuni, procedură care în cazul celor care nu sunt angajați definitiv ai MAE înseamnă anularea șanselor de a lucra în diplomație.

Șantajul permanent practicat de Vasilică Constantinescu la adresa tuturor angajaților Ambasadei României în China a fost și este derulat în paralel cu permanenta amenințare: „te trimit acasă!” În aceste condiții, ai două variante: fie devi sclav la dispoziție permanentă, fie pleci! Însă, chiar și cei care au acceptat să renunțe la demnitate și mândrie, au plecat tot cu sancțiune!

Pentru Vasilică Constantinescu nu contează educația, pregătirea, experiența, vârsta, rangul diplomatic! Vătaful știe doar de argați, cărora nu ratează nicio ocazie să le repete cu proastă superioritate că: „te-am luat de pe stradă, te-am făcut om„!?

Prin referințe mizerabile transmise la București, prin comportamentul maniaco-depresiv, uneori isteric, agresiv și violent fizic, șeful misiunii de la Beijing are în palmares și forțarea angajaților să acopere cheltuieli făcute în timpul misiunilor. Pentru că Ambasadorul Vasilică Constantinescu decide ce se decontează sau nu. Asta în timp ce domnia sa își decontează absolut tot, de la cumpărăturile făcute de soție, la ornamentele pentru bradul amenajat în locuința plătită de România cu 12.000 USD lunar.

Cum se fac aceste deconturi și cine răspunde legal, din nou MAE trebuie să cunoască realitatea în detaliu. Asta câtă vreme Ambasada din Beijing nu are contabil, iar un MC (muncitor calificat, cu pregătire medie) este pus să semneze ca primarul, nu doar documente financiar-contabile și bancare.

PÂNĂ LA URMĂ, CINE ESTE VASILICĂ CONSTANTINESCU?

Ca să traduc cât se poate de simplu, România menține în funcția de Ambasador un individ cu o moralitate execrabilă nu doar în relația cu angajații MAE, ci și în relația cu autoritățile chineze.

Este deja cunoscut că Vasilică Constantinescu este vizat de un dosar de cercetare pentru fugă de la locul unui accident rutier și pentru reparația în clandestinitate a unei mașini diplomatice avariate, situație prezentată în dialogul purtat cu domnul Ion Cristoiu, la data de 19 Mai 2020, și detaliat ulterior pe pagina personal de Facebook, la data de 22 Mai 2020 (vezi foto dreapta).

Vorbim de un ambasador care nu este la primul incident auto, un eveniment anterior fiind soldat și cu rănirea ușoară a pasagerilor.

Vorbim de un ambasador care a generat incidente de securitate diplomatică și de securitate aviatică, prin decizia personală de a lansa lampioane în spațiul de protecție zero al capitalei Chinei, motiv pentru care spațiul aerian aferent a fost survolat de elicoptere și drone care să elimine potențialele pericole lansate din curtea Ambasadei României.

Vorbim de un ambasador care a lovit la propriu un subaltern, un ambasador care a transformat curtea ambasadei în scenă de băute și chiolhanuri nu de puține ori pe banii argaților, care nu de puține ori sunt puși să facă muncă patriotică la spațiile verzi din Ambasadă.

DIPLOMAȚIA FĂTUCILOR!

Nu în cele din urmă, vorbim de un ambasador care a transformat Universitatea Transilvania din Brașov în resursă umană de strânsură, ca și cum MAE nu are diplomați și angajați. Este deja de notorietate că specialiștii aduși la post de Vasilică Constantinescu sunt în general tinere până în 25 de ani, cu zero experiență diplomatică, zero cunoaștere pe zona Asia și chiar aflate la prima ieșire din țară sau Europa.

În aceste condiții, cum și cu cine să te prezinți în fața partenerilor chinezi? Ce și cum să discuți? Limba chineză este zero, experiența pe limba engleză nu are tangență cu rigorile și nuanțele diplomatice. Cât despre atitudine … totul ține de Ambasadorul Constantinescu. Dacă ești obedient, slugarnic, milog, ești în grafic. Dacă ești demn, manifești responsabilitate și refuzi abuzul, ești catalogat iremediabil drept obraznic și incompetent, numai bun de rechemat de la post!

DE CE MAI ESTE VASILICĂ CONSTANTINESCU AMBASADOR LA BEIJING?

Răspunsul este la Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, și la președintele Klaus Iohannis, care l-a acreditat! Asta dacă nu cumva interese superioare (!?) dictează celor doi, așa încât România are la MAE un program de sinucidere diplomatică, bine pus la punct, în relația cu China!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la România și programul MAE de sinucidere diplomatică în relația cu China!

 1. Pingback: Îngerii șoselelor în guvernarea Iohannis-PNL! | Octavpelin's Weblog

 2. Nea Maste spune:

  Si din pacate nu e singurul caz. Sunt situatii similare si in Statele Unite, in cadrul Consulatelor Generale, insa pe ministrul Aurescu nu il intereseaza, si lasa toate aceste decizii in puterea sefului corpului de control, Ambasadorul Ion Pascu. Din pacate, nimeni nu are curaj sa vorbeasca despre aceste lucruri, ca sunt amenintati, santajati si dati afara daca jnceadca.

 3. Democratu` spune:

  In loc de orice comentariu….
  Azi 26 August-2020…Deschid tv-ul, si butonez fara tel,…ajung la CGTV, unde vorbea tinarul Ministru de Externe al Ungariei si care spunea, de bucuria colaborarii tot mai stranse, bazata pe respect reciproc intre Ungaria si China. Multumea Guvernului Chinez pentru investitia modesta de inceput de relatie de 5 (cinci) Miliarde de u,s. $ cu posibilitati reale de crestere…
  Huawei, va dezvolta reteaua de telecomunicatii, inclusiv 5 G, a Ungariei.

  • Dan Tomozei spune:

   Ministrul Peter Szijjarto este de luni la Beijing, fiind totodată primul oficial dintr-o țară UE venit în China în acest an! Ce face Peter Szijjarto la nivel politic este echivalent cu ce a făcut Adrian Năstase în 2003, în timpul epidemiei SARS.
   Despre o echivalență economică nu se poate discuta, pentru că România este sub bocancul SUA-UE!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.