Presa rusă și chineză “vinovate” pentru IMPOTENȚA UE, în pandemia Covid-19!

Este uluitor cum Uniunea Europeană (UE) adoptă poziții tot mai puțin realiste în relația cu pandemia Covid-19, comportamentul și exprimările fiind americanizate până la situația în care propriile bâlbâieli, blocaje și erori medicale sunt puse pe seama articolelor și dezinformărilor produse de mass media rusești și chineze! Ca să fiu bine înțeles, UE caută să își ascundă gravele erori aruncând vina pe Rusia și China, mai precis pe o mână de instituții media online. Cum a ajuns Europa în situația de a se exprima identic cu Statele Unite ale Americii?

Un raport pentru care se cheltuiesc resurse umane, financiare și logistici, emis sub umbrela Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) caută să justifice și explice lipsa de încredere în măsurile antipandemice și în campaniile de vaccinare anti-Covid-19 prin aceea că europenii sunt manipulați de presa rusă și chineză!

Cum se poate una ca asta, câtă vreme multinaționalele din UE și SUA controlează aproape tot ceea ce înseamnă comunicare, mass media și new media nu doar în Occident?

Noul raport special actualizat al SEAE, intitulat “Scurtă evaluare a narațiunilor și dezinformării în jurul pandemiei COVID-19” (Decembrie 2020 – Aprilie 2021), lansat la 28 Aprilie 2021 (vezi AICI) ne anununță că obiectivul său este acela de a oferi “o imagine de ansamblu asupra tendințelor actuale și a perspectivelor activităților de dezinformare legate de COVID-19/Coronavirus”.

O primă subliniere! Imaginea de ansamblu pe care se bazează UE este conturată pe baza unui număr restrâns de publicații controlate de Rusia și China, dar și pe baza a zeci de trimiteri la surse de informații controlate de UE și SUA.

În raport se mai susține că deși “nu oferă o prezentare generală cuprinzătoare sau complete, se concentrează în primul rând pe dimensiunea externă, în conformitate cu mandatul Serviciului European de Acțiune Externă”, a fost creat de divizia de comunicare strategică și analiză a informațiilor SEAE, “care contribuie la eforturile UE de combatere a dezinformării, inclusiv prin detectarea, analiza și expunerea campaniilor de dezinformare”.

Am sentimentul că Uniunea Europeană a încăput în integralitate pe mâna unei echipe de mercenari-corporatiști, care tot ce știu să facă este să calomnieze, să atace, argumentele fiind la fel de solide ca și asumarea cu nume și prenume a raportului: ADICĂ ZERO!

Cunoscătorii procedurilor și stilului de lucru brevetat la nivelul UE, vor observa că Raportul respect structura și formatul standard al rezoluțiilor europene, cu o mențiune, subliniată chiar în document. Pentru realizare acestuia, “SEAE colaborează îndeaproape cu Comisia Europeană, serviciile Parlamentului European și statele membre ale UE, cu G7, NATO și societatea civilă”. Cu alte cuvinte, pentru a deveni credibilă, Uniunea Europeană, prin SEAE are nevoie de NATO atunci când vrea să convingă că Rusia și China promovează dezinformarea în jurul pandemiei COVID-19!

Cine are curiozitatea să lectureze cele 13 pagini de platitudini (din care patru sunt linkuri spre sursele), poate să o facă, repet, AICI!

Însă, de la o instituție de nivelul, forța și anvergura Uniunii Europene așteptările sunt cu totul altele. În primul rând, legate de seriozitate și asumare. În al doilea rând, legat de credibilitate și responsabilitate!

Când SEAE vorbește de faptul că “dezinformarea legată de vaccin a crescut și a contribuit la răspândirea fricii și a neîncrederii în orice tip de vaccin”, Europa nu spune și faptul că tocmai ea este responsabilă de producerea unui vaccin care a produs și continuă să producă tragedii! Nu spune nici că mass media din Europa este sursa informațiilor preluate de presa din Rusia și China, care nu face decât să citeze sursele europene!

Apoi, uluitor, UE vorbește de faptul că “de la începutul anului 2021 s-a intensificat și dezinformarea sponsorizată de stat, vizând în special vaccinurile dezvoltate în Occident”, așa încât “Diplomația vaccinului” a înlocuit pe deplin “Diplomația măștilor”.

Este cazul să ne amintim, aici, faptul că marile puteri ale UE: Germania și Franța, au fost cele care în anul de criză 2020 au întors spatele celorlalte țări europene, membre sau nu UE, încât Italia, Spania, Serbia (pentru a da doar câteva exemple) au criticat vehement lipsa de solidaritate în interiorul Uniunii Europene.

Așa a apărut așa-numita “Diplomație a măștilor” (termen inventat de Occident) derulată de China, singura care a sărit în ajutorul țărilor europene și nu numai.

Acum, să faci o vină din faptul că Rusia și China, în special, continuă să își promoveze intensiv propriile vaccinuri produse de stat în întreaga lume”, pentru “a submina încrederea în vaccinurile făcute de Vest, instituțiile UE și strategiile de vaccinare din Vest/Europa”, ne arată nu doar slăbiciunea Uniunii Europene ci și nivelul de impostură al acesteia.

Da, Rusia și China produc vaccinuri în cadrul unor companii controlate de stat, în timp ce în UE vaccinurile sunt produse de companii private. Însă, în timă ce în Rusia și China companiile de stat răspund pentru eventualele erori, în UE companiile private sunt exonerate prin măsuri administrative-politice de orice responsabilitate.

Practic, UE ne spune în clar că a devenit un conglomerat multi-statal în care forța și interesul corporatist anihilează controlul juridic, administrativ și politic!

Iar pentru a ascunde asta, țap ispășitor sunt identificate “rețele de mijloace media și proxy media, inclusiv conturi oficiale diplomatice de social media” pro-Kremlin și pro-Beijing!

Din raport reiese cu claritate că principala țintă a UE este Rusia. Războiul vaccinurilor anti-Covid-19 este dus până acolo încât Moscova afectează interesele europene și încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente, în timp ce China îndrăznește și continuă să își promoveze vaccinurile propria ca “bun public global”. Mai mult, vaccinurile afectează interesele UE în Balcanii de Vest, în rândul țărilor Parteneriatului Estic, Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Republica Moldova, Azerbaidjan … și chiar imaginea reală (!?) a fenomenului Brexit!

Practic, în raportul său, UE ne prezintă întreaga listă de zone și țări în care interesele propria converg cu cele ale SUA și NATO, dar sunt grav divergente în relația cu Rusia!

Zău, doar atât poate astăzi UE?

Se pare că da! Pentru că altfel cum să acuzi canalele oficiale chineze și mass-media pro-Kremlin că au au amplificat conținutul (…) denaturând și senzaționalizând rapoartele mass-media internaționale și asociind decesele cu vaccinul Pfizer/BioNTech în Norvegia, Spania și în alte părți sau AstraZeneca?
Pe românește, UE ne spune că pentru tragediile din Europa de după vaccinarea cu produse europene vinovate sunt China și Rusia! Uluitor …

Un ultima aspect, pentru că raportul UE nu face decât să sublinieze obsesiile și temerile în fața realității.
Documentul vorbește de faptul că “pe măsură ce lansarea vaccinului a început cu seriozitate (?!? – n.m.), teoriile conspirației cu privire la originile coronavirusului, Bill Gates, 5G și alte subiecte descrise în rapoartele anterioare au dispărut în mare măsură din presa pro-Kremlin”, după ce “în 2020, acuzațiile despre ‘laboratoarele secrete din SUA’ au alimentat teoriile conspirației online despre originile coronavirusului”.

FALS! Atât China, cât și Rusia, în mod oficial, au solicitat și contiună să ceară SUA o reală transparență în cazul laboratorului biologic american Fort Detrick și a zecilor de laboratoare similar controlate în întreaga lume!

Repet, lecturați ultimul raport UE pe temă și vă veți convinge că Uniunea se află în integralitate pe mâna unor … spuneți-le cum doriți!

Personal, găsesc conținutul raportului de o subțirime regretabilă, de o mediocritate impardonabilă, și de o lipsă de realism care sfidează ridicolul.
Coordonatorii SEAE de astăzi sunt repetenți la logică și lege, sunt dominați de frustrări și prejudecăți, fapte care trădează lipsa de cunoaștere a adversarilor și realelor probleme care ar trebui abordate pentru a credibiliza atât imaginea UE, cât și relația UE-China, UE-Rusia!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Republica Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.