Xi Jinping, reconfirmat nucleul PCC, Chinei și poporului chinez

Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) solicită întregului partid, armatei și întregului popor chinez, să se unească strâns în jurul Comitetului Central, având pe Xi Jinping în centrul său, să pună în aplicare pe deplin “Gândirea Xi Jinping” privind socialismul cu caracteristici chineze în noua eră, să susțină poziția de bază a lui Xi Jinping în cadrul Comitetului Central al PCC și să susțină autoritatea Comitetului Central și conducerea centralizată și unificată, se arată în Comunicatul celei de-a șasea Sesiuni plenare a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului Comunist din China, desfășurată la Beijing, în ultimele patru zile.

În documentul emis în această seară, s-a convenit “că mediul extern a devenit din ce în ce mai complex și mai dificil în ultimul an, sub impactul combinat al schimbărilor la nivel mondial de o amploare nemaivăzută în ultimul secol și al pandemiei noului coronavirus”, în timp ce China s-a confruntat cu sarcini extrem de grele în prevenirea Covid-19, dezvoltarea economică și social interne.

În Comunicat sunt evidențiate, cu detalii, importanța socialismului cu caracteristici chinezești și contribuțiile aduse de liderii Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao și ajungând la Xi Jinping și noua teorie privind socialismul cu caracteristici chinezești, “Gândirea Xi Jinping”.

Noua teorie gravitează în jurul întrebărilor majore ale vremurilor actuale: Ce fel de socialism cu caracteristici chineze ar trebui susținut și dezvoltat în noua eră? Ce fel de țară socialistă modernă ar trebui să fie construit și ce fel de partid marxist, care să exercite o guvernare pe termen lung, ar trebui să fie dezvoltat? Cum ar trebui procedat pentru îndeplinirea acestor sarcini?

“Gândirea Xi Jinping” despre socialismul cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră este considerat “marxismul Chinei contemporane și al secolului XXI”, în condițiile în care “întruchipează ce este mai bun din cultura și etosul chinez din vremurile noastre și reprezintă o nouă descoperire în adaptarea marxismului la contextul chinez”.

Pe acest fond, în aceste zile, la Beijing, a fost stabilită poziția de bază a președintelui Xi Jinping în cadrul Comitetul Central și în cadrul PCC în ansamblu, fiind definit rolul călăuzitor al “Gândirea Xi Jinping” asupra socialismului cu caracteristici chineze.

Situația internă

În Comunicat se arată că economia Chinei a păstrat un impuls bun, fiind înregistrate progrese în construirea încrederii științifice și tehnologice a Chinei, simultan cu progrese în reformă și deschidere.

“O victorie completă a fost asigurată în lupta împotriva sărăciei, bunăstarea oamenilor a fost îmbunătățită, stabilitatea socială a fost menținută, fiind înregistrat progrese constante în modernizarea apărării naționale și a forțelor armate, iar diplomația în relația cu țările importante a avansat pe toate fronturile”, se arată în document.

Astfel, China a îndeplinit primul Obiectiv Centenar (100 de ani de la înființarea PCC), acela de a construi o societate moderat prosperă din toate punctele de vedere, succes care impulsionează societatea chineză să urmărească atingerea celui de-al doilea Obiectiv Centenar (100 de ani de la proclamarea RP Chineze), de a construi China ca o mare țară socialistă modernă, din toate punctele de vedere.

În ceea ce privește economia, China se află pe o cale de dezvoltare de mai bună calitate, mai eficientă, echitabilă, durabilă și mai sigură, fapt care a propulsat țara pe noi culmi în domeniul științei și tehnologiei, la nivel mondial.

Apărarea și suveranitatea națională

În ceea ce privește apărarea națională și forțele armate, China a realizat o restructurare completă în pregătirea următoarei etape, în timp ce capacitățile de apărare au crescut, odată cu puterea economică.

Armata poporului a întreprins acțiuni concrete pentru a proteja suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, China rezistând “numeroaselor riscuri, provocări și încercări politice, economice, ideologice și naturale”, fiind asigurată o stabilitate durabilă.

În ceea ce privește susținerea politicii “O țară, două sisteme” și promovarea reunificării naționale, Comitetul Central al PCC a adoptat o serie de măsuri pentru a aborda atât simptomele, cât și cauzele fundamentale ale problemelor existente, aplicând cu hotărâre principiul conform căruia Hong Kong și Macao ar trebui să fie guvernate de patrioți. Aceasta a contribuit la restabilirea ordinii în Hong Kong și la asigurarea unei schimbări în bine în regiune.

Totodată, în Comunicat este susținut principiul existenței unei singure Chine și Consensul din 1992, fiind respinse ferm activitățile separatiste care urmăresc „independența Taiwanului”. “Ne opunem ferm intervenției străine, fiind menținută inițiativa și capacitatea de a controla situația în strâmtoare (n.m. Taiwan)”.

Politica externă

În ceea ce privește afacerile externe, PCC arată că, astăzi, China are o diplomație cu caracteristici chineze avansată, la nivelul țărilor importante, conceptul comunității umane cu un viitor comun, promovat de Xi Jinping, devenind un mesaj care conduce tendințele vremurilor și progresul uman.

Subliniind misiunea inițială a partidului, de a rămâne concentrat pe atingerea măreției de durată a națiunii chineze, în Comunicat se arată că “la 100 de ani de la înființare, PCC este încă în plină experiență, chiar dacă a obținut realizări istorice extraordinare, în numele poporului”.

De aceea, pentru următoarea perioadă, PCC, având în centrul său pe Xi Jinping, va aplica o strategie cuprinzătoare pe patru direcții: promovarea muncii în nouă etapă de dezvoltare, aplicarea noii filozofii de dezvoltare, promovarea unui nou model de dezvoltare și promovarea unei dezvoltări de înaltă calitate.

În cele din urmă, Comitetul Central al PCC a decis convocarea celui de-al XX-lea Congres Național, la Beijing, în a doua jumătate a anului 2022, când vor fi prezentate principiile construirii unei țări socialiste moderne în toate privințele, asigurându-se succesul socialismului cu caracteristici chineze în noua eră și realizarea Visul chinezesc de întinerire națională.

Textul integral al Comunicatului AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.