LAVROV: Rusia nu dorește un război cu Ucraina!

Rusia nu dorește războiul, dar nu își va ignora interesele, a declarat, astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă în care a subliniat că discuțiile privind garanțiile de Securitate, derulate cu NATO și SUA, nu s-au încheiat. 
Lavrov a susținut că propunerile SUA au fost mai bune decât propunerile primite din partea NATO, adăugând că se așteaptă să se întâlnească cu Secretarul de stat Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

Oficialul american a declarat, miercuri, că Statele Unite au trimis Rusiei o scrisoare scrisă ca răspuns la preocupările Moscovei, reiterate recent.

Chiar și în aceste condiții, Ministerul rus de Externe a anunțat, ieri, că Rusia nu vede „nicio reacție pozitivă” din partea SUA, cu privire la principalele solicitări de securitate ale Moscovei, președintele Vladimir Putin urmând să „decisă cu privire la următorii pași”.

Pe de altă parte, consilierii liderilor de stat din Rusia, Ucraina, Franța și Germania au emis o declarație comună în urma discuțiilor avute miercuri, săptămâna aceasta la Paris, declarație în care este reafirmat angajamentul de a susține încetarea focului convenit în cadrul „Acordurilor de la Minsk”. De asemenea, a fost subliniată respectarea necondiționată a încetării focului, indiferent de divergențele cu privire la alte aspecte legate de aplicarea Acordurilor de la Minsk.

Declarațiile de astăzi ale ministrului Lavrov sunt dublate de o declarație a președintelui Republicii Belarus (graniță la Sud cu Ucraina), Alexander Lukașenko, potrivit căruia autoritățile de la Minsk nu au absolut niciun interes pentru război. “Conflictul va izbucni doar dacă Belarus sau aliatul său Rusia vor fi atacate direct”, a declarat Lukașenko.

În conferința de presă de astăzi, ministrul Lavrov a mai subliniat că Rusia dorește ca autoritățile germane de reglementare să dea undă verde gazoductului Nord Stream 2, în ciuda escaladării tensiunilor pe tema Ucraina.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.