Ucraina – Rusia | Dezacord pe Acordul Minsk 2!

În mod cert, nici Ucraina, nici Rusia, nu doresc declanșarea unui război. La fel de cert este că Europa se dovedește incapabilă să își administreze problemele de una singură, motiv pentru care SUA se implică în stilul propriu, hegemonic. Ca să fiu și mai clar, SUA nu fac decât să acutizeze starea de tensiune, exacerbând prin situația prin campanii de manipulare diplomatico-mediatice.

Rămân la opinia că un război între Ucraina și Rusia nu va avea loc. Dincolo de asta, în baza provocărilor, pot fi înregistrate ciocniri sporadice, în interiorul celor două zone Donețk și Lugansk, aflate în dispută. Iar aceasta exclusiv ca urmare a disputelor dintre marile puteri: SUA și RUSIA!

Pentru cei interesați de realitate, prezint reperele Acordului de la Minsk 2, document aflat în dispută și pe care Ucraina refuză să îl respecte, având ca paravan și principal factor de bruiaj SUA, țară care nu este parte a acordului și nu este oficial implicată diplomatic și politic în această problemă.

În condițiile în care, la cea de-a 58-a Conferință de Securitate desfășurată până astăzi la München, o soluție promovată este revenirea la reperele Acordului de la Minsk 2, Ucraina și Rusia trebuie să revină cât mai urgent la dialog, pentru a stabili o foaie de parcurs și un calendar clar pentru aplicarea acordului.

Iată o scurtă istorie și reperele celor două Acorduri de la Minsk.

În luna Septembrie 2014, autoritățile de la Kiev împreună cu reprezentanții rebelilor din Estul Ucrainei au convenit, la Minsk (Belarus), un Acord de încetare a focului în 12 puncte. Primul Acord de la Minsk prevedea, între altele: schimbul de prizonieri, asigurarea ajutorului umanitar, retragerea armelor grele.

Până la momentul acordului, au fost înregistrate peste 2.600 de victime.

Din motive imputate reciproc de cele două părți, acordul a fost rupt la scurt timp. În Februarie 2015, reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și liderii celor două regiuni separatiste pro-ruse (Donețk și Lugansk), să semneze o nou înțelegere denumită Acordul Minsk 2 (în 13 puncte). Documentul a fost susținut de Franța, Germania și Rusia.

Iată care sunt, pe scurt, reperele Acordului Minsk 2 (vezi AICI versiunea originală – în limba rusă):

1. Încetarea imediată și cuprinzătoare a focului
2. Retragerea tuturor armelor grele, de către ambele părți
3. Monitorizarea și verificarea situației de către reprezentanții OSCE
4. Demararea dialogului privind autoguvernarea interimară pentru regiunile Donețk și Lugansk, în conformitate cu legea ucraineană, și recunoașterea statutului special al acestora, printr-o rezoluție a Parlamentului de la Kiev
5. Grațierea și amnistia persoanelor implicate în lupte
6. Schimbul de ostatici și prizonieri
7. Asigurarea asistenței umanitare
8. Reluarea activităților socio-economice, inclusiv plata pensiilor în regiunile Donețk și Lugansk (de către autoritățile ucrainiene)
9. Restabilirea controlului deplin asupra frontierei de stat de către guvernul Ucrainei
10. Retragerea tuturor trupelor străine, a echipamentelor militare și a mercenarilor
11. Realizarea reformei constituționale în Ucraina, care să prevadă descentralizarea cu menționarea clară a regiunilor specific Donețk și Lugansk
12. Alegeri în Donețk și Lugansk
13. Activarea Grupului de contact trilateral: Ucraina, Rusia, OSCE.

După șapte ani, Acordul Minsk 2 nu a fost pe deplin aplicat, pricipala cauză fiind generată de interpretările diferite date de părțile direct implicate: Ucraina și Rusia. Ucraina reclamă continuarea rebelilor înarmați pro-ruși, în timp ce Rusia reclamă lipsa reformei constituționale și neacordarea autonomiei lărgite regiunilor Donețk și Lugansk.

De la momentul semnării Acordul Minsk 2, numărul victimelor atribuite ciocnirilor din regiune, raportate de guvernul de la Kiev, a ajuns la peste 14.000.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.