China alocă 229 miliarde USD pentru apărare, în 2022

Forțele armate chineze vor fi întotdeauna o forță fermă în protejarea intereselor naționale și menținerea păcii mondiale, a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al delegației Armatei Populare de Eliberare (PLA) și a Forței de Poliție Armate Populare. În acest sens, bugetul apărării al Chinei va crește, în 2022, cu 7,1%, ajungând la 1,45 trilioane yuani (aproximativ 229 miliarde USD), menținând creșterea cu o singură cifră pentru al șaptelea an consecutiv.

Wu Qian a arătat că guvernul chinez ia în considerare propriile cerințe de apărare națională și dezvoltare economică, în deciziile legate de amploarea adecvată a cheltuielilor de apărare.

În acest sens, bugetul de apărare al Chinei rămâne relativ scăzut în comparație cu bugetul SUA, în condițiile în care președintele Joe Biden a solicitat Congresului să aprobe un buget  record de 770 mld. USD, pentru anul fiscal 2023.

Pe de altă parte, Wu a subliniat că armata chineză nu va tolera niciodată actele separatiste de „independență a Taiwanului”, nici interferența forțelor externe în această problemă.

„Activitățile separatiste ale Autorității Partidului Progresist Democrat din Taiwan și complicitatea cu forțele externe sunt cauza principală a tensiunilor și tulburărilor actuale din strâmtoarea Taiwan. Cu cât SUA și Japonia fac valuri în privința problemei Taiwanului, cu atât vom lua măsuri mai dure pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a avertizat Wu.

Potrivit acestuia, exercițiile și activitățile de instruire ale Armatei Populare de Liberare a Chinei (PLA) nu vizează în niciun caz compatrioții taiwanezi, ci activitățile separatiste care privesc „independența Taiwanului” și interferența forțelor externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ANRPC 2022, Asia - Pacific, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China alocă 229 miliarde USD pentru apărare, în 2022

  1. În privința Taiwanului mâinile Casei Albe sunt legate de acordurile SUA-Republica Populară Chineză din anii 1970, în baza cărora Washingtonul a rupt relațiile diplomatice cu Taipei, le-a stabilit cu Beijing și a recunoscut insula ca parte a Chinei. Altfel, s-ar fi grăbit americanii să deschidă și cel de-al doilea (primul front fiind Ucraina, care a călcat pe grebla promisiunilor goale de aderare la UE și NATO) focar de conflict armat în Marea Chinei de Sud. Totuși, legea adoptată în SUA le permite să ajute Taiwanul cu arme, dar nu îi obligă să-și trimită soldații să apere insula.
    Pe de altă parte, chinezii știu că americanii nu pot duce două războaie simultan, așa că-și văd în continuare de treabă și se înarmează. Dacă stau bine și mă gândesc, ei nu-s capabili nici de unul regional, deoarece au luat decizia de nu trimite forțe în Ucraina, iar în Vietnam și Afganistan s-au blocat în conflicte care n-au dus nicăieri, fiindcă n-au reușit să le câștige.
    În plus, nu trebuie uitat că economia SUA se află într-o stare catastrofală. Chiar și atunci când și-au făcut curajul să deconecteze Rusia de sistemul Swift, au fost nevoiți să ocolească cu atenție băncile legate de sectorul energetic.
    Îmbunătățirea contactelor politice și militare cu Taiwan ale administrației Biden împotriva Chinei este similară calitativ cu extinderea NATO în Europa împotriva Rusiei. Pe de altă parte, SUA mai speră ca angajarea Rusiei și-a Chinei în lupte armate ar putea să limiteze capacitatea acestora de a contesta sistemele financiare globale centrate pe SUA, dominate de dolar, cu modelul lor alternativ de finanțare care plasează monedele locale, mai degrabă decât USD, în centrul majorității tranzacțiilor financiare. Ce-i drept, este o provocare masivă din partea Washingtonului, dar consider că miliardele Chinei alocate pentru apărare reprezintă tocmai răspunsul potrivit la instigarea șoimilor războiului de la Casa Albă.
    Soarele Americii apune, asta-i clar, dar alternativele or fi mai bune? Vom vedea!

  2. Babardis spune:

    Asta reprezintă doar 60% din suma alocată de SUA.
    Dar disciplina militarilor chinezi cît și motivația de aș apara tara compensează mult peste diferența de 33%.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.