Moscova se ocupă de detaliile planurilor care privesc livrarea de gaz către țări neprietenoase cu plata în ruble, dar nu se va angaja în activități de caritate dacă Europa refuză să plătească în moneda rusă, a declarat ieri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit informațiilor oficiale, măsura vizează țările Uniunii Europene și țările care au impus sancțiuni economice împotriva Federației Ruse.
„Procesul de aprovizionare este foarte complicat”, a declarat Peskov, subliniind că asta include „proviziile, plata, și ajustarea soldurilor. În prezent, toate modalitățile sunt dezvoltate de către departamente, împreună cu Gazprom, după care se va defini un interval de timp clar”, a explicat Peskov, preluat de TASS.
„Cu siguranță nu vom furniza gaz gratuit, asta este sigur. Este greu de crezut și puțin rezonabil că ne vom angaja în acțiuni de caritate. Nu se plătește, nu se livrează gaz”, a subliniat Peskov.
Mai mult, Reprezentantul Permanent al Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, a declarat că țările europene vor trebui să treacă la ruble, în plățile pentru gazul natural din Rusia, deoarece cantitățile maxime de gaz natural lichefiat pe care SUA le pot furniza acoperă doar 10% din livrările Rusiei.
În cadrul unor declarații făcute la postul de televiziune Rossiya-24, Vladimir Chizhov a subliniat că țările europene nu vor avea de ales „nu pentru că aceasta este o opțiune dezirabilă pentru ei, ci pentru că până acum, indiferent de declarațiile făcute de președintele Biden în Europa, maximul pe care SUA îl pot oferi, este de 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat. Acesta este aproximativ 10% din ceea ce furnizează Rusia țărilor Uniunii Europene”. (TASS)
De partea cealaltă, vicecancelarul și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarant că țara sa este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru sistarea importului de gaze rusești.
„Suntem pregătiți pentru toate scenariile. Guvernul german lucrează de la începutul noului an la toate scenariile, pentru a avea la dispoziție toate răspunsurile posibile”, a declarat Habeck, care a subliniat că Berlinul urmărește „să reducă treptat dependența de importul de petrol, gaze și cărbune rusești”.
Concret, importul de petrol rusesc de către Germania este așteptat să scadă de două ori, iar dependența de cărbunele rusesc va scădea de la 50 la 25%, în săptămânile următoare, anunță ZDF.
La rândul lor, țările G7 au anunțat că nu intenționează să plătească în ruble pentru livrările de gaz rusesc. Potrivit Financial Times, miniștrii Energiei din G7 sunt de acord că cererea de a plăti în ruble pentru gazul rusesc este o încălcare unilaterală a contractelor existente, considerând plata în ruble ca fiind inacceptabilă.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Europeană, țările UE ar urma să reducă dependența de aprovizionarea cu gaze rusești cu la 67%, până la sfârșitul acestui 2022, ca urmare a situației din Ucraina.
În condițiile în care Europa nu a avut proiect care să vizeze viitorul securității energetice, în fața noii realități se discută despre livrările din Africa pentru a se găsi o alternativă la gazul rusesc.
Revenind la deciziile Rusiei, președintele Vladimir Putin așteaptă un raport din partea cabinetului de miniștri, Băncii Rusiei și Gazprom, cu privire la schimbarea monedei de plată pentru livrările de gaz „către țările neprietenoase”, până la data de 31 Martie a.c.
Potrivit informațiilor prezentate de Kremlin, raportul va trebui să include un set de măsuri privind schimbarea monedei de plată pentru livrările de gaze naturale către țările Uniunii Europene și alte state care au impus sancțiuni împotriva companiilor și cetățenilor Federației Ruse.
Măsurile trebuie să vizeze modificarea contractelor existente între Gazprom și parteneri privind furnizarea de gaze.
Mai mult, Banca Rusiei va trebui să asigure posibilitatea efectuării plăților în ruble, pentru contractele de gaze modificate la plata livrărilor, inclusiv achiziționarea de ruble rusești de către cumpărătorii de energie, de pe piața valutară internă.
În situația în care actualii beneficiari vor renunța la comenzile pentru furnizarea de petrol rusesc, contractele vor fi înlocuite prin negocieri cu țările din Asia de Sud-Est, situația deja prevăzută, potrivit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Există o piață în Asia de Sud-Est. Fără îndoială, căderea ofertelor pentru petrol va fi compensată de oferte din acea direcție estică. În mod cert, unele contracte vor cădea, dar, în orice caz, repetăm încă o dată, până la urmă, piața mondială are mai multe fețe decât cea europeană, chiar dacă piața europeană este de top”, a mai arătat Peskov.
Da, Putin închide robinetul! Și bine face! Lacheii europeni s-au aliniat în spatele stăpânului din Washington cu o deteriorare cognitivă extrem de avansată, dar capabil (încă) să-i mai șantajeze și să-i mai înfricoșeze. Atât sunt de inconștienți! De fapt, NU le pasă! Clovnii NU sunt îngrijorați de costul căldurii sau al combustibilului pentru mașinile lor, fiindcă toți dețin afaceri rentabile și averi colosale. La acest capitol, oamenii de rând vor avea de suferit, iar marionetele din conducerea UE își freacă mâinile, pentru că cu cât extincția prin vaccinuri, prin foamete, prin frig, prin războaie se concretizează prin producția de „morți la hectar”, cu atât planurile psihopaților de reducere a populației planetare au sorți de izbândă.
Până la urmă, efectuarea plăților în ruble ar însemna să se găsească o modalitate de a evita sancțiunile, pentru a putea obține moneda rusească.
Banca Centrală a Rusiei și majoritatea băncilor majore din Federația Rusă sunt sancționate, așa că de la cine le cumpără pudelii europeni?
Asta ar însemna că nu doar Rusia, ci și multe entități europene ar avea nevoie să își dea seama cum să mențină vii unele legături între ecosistemele financiare occidentale și cele ruse.
Oricum, va fi interesant de văzut ce se va întâmpla după acel termen limită impus de V. Putin în vederea trecerii la achitarea gazului și-a produselor petroliere în ruble. După cum a spus odată Dmitri Trenin: „marile puteri nici nu intimidează, nici nu glumesc”.
Apropo, formularea lui Peskov – că Rusia „cu siguranță nu va furniza gaz gratuit” – lasă loc pentru plata în ceva care nu este nici euro, nici rublă. Oare ce sa fie, oare? Nimic altceva decât moneda Chinei, care se corelează cu cursul de schimb al dolarului la 97%, ceea ce înseamnă că dacă dolarul crește față de rublă, atunci va crește și yuanul.
Metoda „gaz-contra-ruble” ar fi avut capacitatea să limiteze, ba chiar să excludă, în totalitate înghețarea conturilor Gazprom, protejând astfel acești bani de sancțiunile occidentale. Numai că mamelucii europeni au refuzat oferta. Practic, s-a făcut loc yuanului să înlocuiască complet dolarul, ceea ce nu știu în ce măsură au conștientizat atunci când blonda zâmbăreață Ursula a semnat mega contractul cu Joseph Robinette de furnizare a GNL tocmai din SUA. O capitularea economică a Europei în fața yankeilor total necondiționată, determinând ca „prețul corect” la GNL să fie stabilit ulterior. Doamna von der Leyen, care a pus pe butuci armata germană de ajunseseră nemții ca instrucția s-o desfășoare cu cozile de la mătură, a dat cu bățul ca primarul…în alb, fără să negocieze valoarea mărfii.
Concluzia ar fi următoarea: occidentalii musai să continue să se înfășoare în albastru și galben! Eu nu-i împiedic!
Salutare maestre! Poveste’ne te rog despre noul lookdown din Shanghai, arma cu care China pare a isi afirma implicarea in razboiul hibrid-asimetric cu ceea ce se anunta un tzunamii pentru pietele de capital ale Vestului. Ce ne poti relata de la fata locului? Multumesc!
Bună ziua.
Este un lookdown care acoperă câteva zone din Shanghai, acolo unde au fost identificate cazuri, nu acoperă întreaga metropolă. La nivel de populație vorbim de aproape cinci milioane. Principala problemă este reprezentată de cazurile asimptomatice Covid-19, varianta Omcrion.
Dar, asta nu afectează economia și industria, măsurile sunt luate exclusiv sanitar.
Situația a fost și este sub control. Repet, spectacolul din presa românească nu are legătură cu realitatea de aici, din China.
Va multumesc pentru precizari si informatii, tocmai pentru ca nu cred nimic din propaganda presei miluite din Romania si Vest, am si apelat la dumnevoastra! Voi posta acest mesaj ca parte a unui articol scris deja, in care am postat si noua strategie de aparare a USA care include China ca si focarul unei noi pandemii ce sa le afecteze interesele in noua pozitionare NOW. Toate cele bune, multa sanatate si cu ingaduinta dumnevoastra, voi mai apela din cand in cand la informatiile „la cald” de acolo, pentru a limpezi putin din mizeriile presei romanesti!