Mulțumiri, E.S. Jiang Yu! 谢谢您!

Ambasadorul R.P. Chineze la București, E.S. Jiang Yu (foto), și-a încheiat zilele trecute misiunea în România, încheind un nou capitol important în cadrul relațiilor diplomatice bilaterale.

Încheierea mandatului este marcată de un bilanț de excepție, cu atât mai mult cu cât perioada petrecută în România a fost jalonată de evenimente bilaterale și globale care au conturat o schimbare profundă în dialogul România-China, proces generat și determinat de atitudinea liderilor de la București.

Poate unul dintre cei mai activi ambasadori ai Chinei în România ultimelor decenii, E.S. Jiang Yu s-a remarcat și prin susținerea concretă a relațiilor de prietenie dintre cele două țări, prin participarea și prin mesajele clare din care reiese că autoritățile de la Beijing nu au uitat nici istoria comună, nici prietenii români, considerând că „Prietenia este o comoară împărtășită”.

Sub acest mesaj, diplomatul chinez a subliniat cu diverse ocazii faptul că „relațiile dintre China și România merită o mai mare grijă și atenție, pentru a atinge pe deplin potențialul”, că „ambele țări ar trebui să clarifice principiile de bază”, China sperând ca guvernul român să creeze un mediu de afaceri deschis, transparent, corect și nediscriminatoriu pentru întreprinderile chineze”.

În condițiile în care România și-a pierdut independența și autonomia decizională, politică, diplomatică și economică, cedate total partenerilor strategici euro-atlantici, constat cu mâhnire că încheierea misiunii E.S. Jiang Yu a fost tratată în aceeași manieră de liderii de la București. Nici măcar un înalt oficial nu a găsit de cuviință să primească salutul de rămas bun al diplomatului chinez, procedurile protocolare fiind pasate la nivel de secretar de stat și consilieri.

Din fericire, China are înțelepciunea și capacitatea de a înțelege nu doar vremurile ci și oamenii aflați sub vremuri, fie că se află la București sau în altă parte a lumii.

Pentru întreaga misiune și prietenie, stimată doamnă Jiang Yu, vă mulțumesc! 谢谢您! 再见!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.