CHINA | 11,93 milioane de tineri au început examenul Gaokao 2022

Un număr record de tineri din China au început, astăzi, examenul Gaokao – Examenul național de admitere în învățământul superior, echivalentul pentru Bacalaureatul românesc, fiind înregistrați 11,93 milioane de candidați, în creștere cu 1,15 milioane față de 2021.

În acest an, Gaokao se desfășoară în perioada 7-9 Iunie. Potrivit Ministerului chinez al Educației, la nivel național au fost pregătiți 1,02 milioane de supraveghetori și personal de examinare, fiind amenajate 330.000 de săli de examinare.

La Beijing au fost înființate centre speciale de testare, pentru tinerii care sunt examinați în zonele cu risc COVID-19. Pentru a se asigura că toți cei înscriși pot participa fără probleme la examene, autoritățile locale au organizat 600 de autobuze pentru a prelua candidații care locuiesc în zonele cu risc.

În perioada orelor de examinare, a fost dispusă sistarea activităților pe șantierele de construcții, în restaurantele și zonele de divertisment din apropierea centrelor de testare, pentru a fi asigurat un mediu propice pentru candidați. De asemenea, în zonea centrolor de examinare, semnalul de Internet va fi limitat, pe durata perioadelor de testare.

La Shanghai, dată fiind perioada de prevenire și control epidemic COVID-19, examenul Gaokao a fost amânat cu o lună, urmând să fie organizat în perioada 7-9 Iulie.

Potrivit raportărilor de astăzi, prezentate de Comisia Națională de Sănătate din China, în zona continentală au fost înregistrate 57 de cazuri confirmate COVID-19: 39 transmisii locale (din care 16 Beijing, 6 Shanghai) și 18 de import.

Ce este Gaokao?

Gaokao (高考) este prescurtarea pentru 普通 高等学校 招生 全国 统一 考试/Pǔtōng gāoděng xuéxiào zhāoshēng quánguó tǒngyī kǎoshì/Examenul național de admitere în învățământul superior.

Punctajul acestei testări este standardizat la nivel național, astfel că în funcție de rezultatul final fiecare candidat poate cunoaște dacă a atins baremul necesar pentru a merge la facultate, dar și pentru ce facultăți pot aplica.

La examene se pot înscrie elevii de liceu din anul III (liceul în China durează trei ani), dar, la evaluare pot participa și absolvenții de liceu din anii anteriori.

Examinarea include o serie de probe generale la nivel național: limba și literatura chineză, matematica și o limbă străină, și una sau mai multe probe la alegere (în funcție de facultatea vizată): studii sociale, studii politice, fizică, istorie, biologie, chimie.

Nu în ultimul rând, în cadrul testării Gaokao elevii trebuie să realizeze un eseu pe o temă dată, extrem de important în evaluarea și punctajul final.

Scurtă istorie Gaokao

Examinul Gaokao a fost introdus în sistemul educațional din China în 1952, la trei ani după proclamarea Republicii Populare. În 1966, când a început Revoluția Culturală, examenul Gaokao a fost anulat, liceele din China încetând să mai funcționeze, elevii răspunzând chemării președintelui Mao Zedong la revoluție, fiind trimiși la muncă în zonele rurale.

La finalul anului 1976, după moartea lui Mao, școlile și universitățile au început să fie redeschise, cu precădere pentru elevii, viitori studenți, recomandați de organizațiile de partid din unitățile și organizațiile economice.

Reluarea de facto a examinării Gaokao a fost produsă abia în 1977. Între cei 5,7 milioane de candidați se regăseau mulți dintre cei care în perioada de pauză de zece ani nu au susținut testarea, astfel că majoritatea aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. La finalul evaluărilor, doar 5% au fost admiși la facultate.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.