PUTIN: Occidentul urmărește prelungirea conflictul din Ucraina. Problema transportului de cereale nu există!

Occidentul este direct implicat și interesat în prelungirea conflictului din Ucraina, la fel cum criza alimentelor este o problemă generată de decidenții politici occidentali, care nu au calculat consecințele sancțiunilor aplicate Rusiei și Belarus, care ajuns să asigure 45% din piața mondială de îngrășăminte agricole, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin (foto), în cadrul interviului acordat, zilele trecute, canalului Rossiya-1 TV.

Pasajele din interviu, prezentate de biroul de presă de la Kremlin și de agenția de presă TASS, abordează cu predilecție patru teme: criza energetică, înarmarea Ucrainei de către alianța Occidentală, criza alimentară și problema transportului de cereale din Ucraina, ultima fiind catalogată de președintele Putin o falsă problemă, cât timp exporturile ucrainene reprezintă 0,5% din totalul global.

Pe de altă parte, Vladimir Putin declară că a anunțat toți decidenții Occidentali că Rusia va asigura necondiționat transportul de cereale din Ucraina spre orice direcție, în apele pe care le controlează. Putin arată că transportul de cereale din Ucraina se poate face inclusiv prin România, Ungaria, Polonia. Însă, Occidentul trebuie să acționeze pentru a determine Kievul să ridice arestul impus zecilor de nave străine aflate în porturile ucrainene, dar și să demineze apele teritoriale, pentru a elimina riscurile.

Legat de criza energetică, deja prefigurată în Europa, și a costurilor le energie, președintele Putin a declarat că liderii Uniunii Europene au acționat fără discernământ în momentul în care au decis să renunțe la resursele fosile, în favoarea resurselor conisderate verzi. În absența pregătirii corespunzătoare pentru o trecere fără probleme și pe fondul renunțării abrupte la resursele tradiționale, Europa se vede în situația de a nu produce cantitatea necesară, la calitatea cerută și costuri acceptabile.

Cu toate acestea, în loc să asume propriile decizii lipsite de coerență și viziune, în loc să adoptă măsuri care să remedieze problemele, liderii occidentali aleg să acuze Rusia pentru absolut toate problemele, pentru că „Rusia este cel mai potrivit candidat în acest sens”, susține Vladimir Putin.

Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin arată că SUA se confruntă cu o uriașă criză financiară, câtă vreme masa monetară a crescut cu 5,9 trilioane, în mai puțin de doi ani (Februarie 2020 – Decembrie 2021), mașina de tipărit dolari crescând masa numerară cu 38,6%. În aceste condiții, Vladimir Putin arată că americanii se așteptau ca inflația dolarului să se dizolve în economia globală, fără ca SUA să resimtă, însă, asta nu s-a întâmplat, nu și de data aceasta. (Surse: Kremlin, Tass)

Dacă la Kiev vor fi furnizate sisteme de rachete cu rază lungă, Rusia va lovi acele facilități rămase neafectate până în prezent, a declarat președintele Vladimir Putin, în cadrul interviului acordat lui Pavel Zarubin de la Rossiya-1 TV. Potrivit președintelui rus, toată agitația legată de livrările suplimentare de arme către Kiev urmărește unicul obiectiv de a prelungi, cât mai mult posibil, conflictul armat din Ucraina.

„După părerea mea, toată această agitație pentru livrările suplimentare de armament urmărește, în general, unicul obiectiv de a prelungi cât mai mult timp posibil conflictul armat”, a declarat președintele Putin, cu privire la livrările de sisteme de rachete americane cu lansare multiplă pentru Kiev.

„Nu este nimic nou în asta”, a subliniat Putin arătâd că „toate acestea sunt sisteme de lansare multiplă de rachete, iar armata ucraineană operează sisteme similare de rachete Grad, Smerch și Uragan, de fabricație sovietică și rusească”.

Potrivit acestuia, raza de acțiune „depinde de rachetele care sunt folosite și nu de sistemul în sine (…). Acestea sunt rachete care zboară la o distanță de 45-70 de kilometri, în funcție de tipul de rachetă. (…) Acesta este motivul pentru care aceste livrări ale Statelor Unite și ale altor țări pot fi legate doar de intenția de a ajuta Kievul să compenseze pierderile echipamentului său de luptă”.

Liderul rus a arătat că nu se poate ține cont de presupusele asigurări ale Kievului date Occidentului că aceste sisteme de rachete nu vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu încrederea sau neîncrederea în regimul ucrainean, deoarece aceasta depinde de tipurile de rachete pe care americanii le vor furniza”, în condițiile în care, inventarul de luptă al armatei ucrainene cuprindea aproximativ 515 astfel de sisteme de rachete, la începerea operațiunii speciale, din care 380 au fost eliminate, a precizat Putin. Acesta a arătat că, după suplimentarea asigurată de occident, Ucraina are acum aproximativ 360 de astfel de sisteme.

Pe de altă parte, dacă la Kiev vor fi livrate rachete cu rază lungă de acțiune, Rusia va lovi acele instalații care în prezent sunt neafectate.

„Dacă acum este vorba de rachete și acestea sunt aprovizionate, vom trage concluzii din asta și vom folosi armele pe care le avem în cantități suficiente pentru a lovi acele instalații pe care nu le-am atacat până acum”. – TASS

Pasaj din interviul acordat ROSSIYA-1 TV,
prezentat pe site-ul președinției Federației Ruse

Pavel Zarubin: Domnule președinte, tocmai am urmărit întâlnirea dumneavoastră cu șeful Senegalului, care este și actualul lider al Uniunii Africane. El și-a exprimat și, de fapt, în ultima săptămână, multe țări și-au exprimat îngrijorarea nu atât cu privire la criza alimentară, dar le este frică de foamete pe scară largă, deoarece prețurile alimentelor la nivel mondial sunt în creștere, la fel și prețurile petrolului și gazelor. Aceste probleme sunt interdependente.
Desigur, Occidentul dă vina pe Rusia și pentru asta. Care este situația reală în acest moment, cum evoluează? Ce credeți că se va întâmpla pe piețele alimentare și energetice?

Președintele Vladimir Putin: Da, într-adevăr, vedem încercări de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru evoluțiile de pe piața mondială a produselor alimentare și pentru problemele tot mai mari de acolo. Trebuie să spun că aceasta este o altă încercare de a da vina pe altcineva. Dar de ce?

În primul rând, situația cu piața mondială a alimentelor nu s-a înrăutățit ieri și nici măcar odată cu lansarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Donbass, în Ucraina.
Situația a suferit o depreciere în Februarie 2020, în timpul eforturilor de a contracara pandemia de coronavirus, când economia globală era în scădere și trebuia reînviată.
Autoritățile financiare și economice din Statele Unite nu au găsit nimic mai bun decât să aloce sume mari de bani, pentru a susține populația și anumite afaceri și sectoare economice.
În general am făcut aproape același lucru, dar vă asigur că am fost mult mai precisi, iar rezultatele sunt evidente: am făcut acest lucru selectiv și am obținut rezultatele dorite, fără a afecta indicatorii macroeconomici, inclusiv creșterea excesivă a inflației.

Situația era destul de diferită în Statele Unite. Masa monetară din Statele Unite a crescut cu 5,9 trilioane în mai puțin de doi ani, din februarie 2020, până la sfârșitul anului 2021, o productivitate fără precedent a mașinilor de tipărit bani. Oferta totală de numerar a crescut cu 38,6%.

Aparent, autoritățile financiare americane credeau că dolarul este o monedă globală și că se va răspândi, ca de obicei, așa cum a făcut-o în anii precedenți, se va dizolva în economia globală, iar Statele Unite nici măcar nu vor simți. Dar asta nu s-a întâmplat, nu și de data aceasta. De fapt, oameni decenți – și există astfel de oameni în Statele Unite – secretarul Trezoreriei a declarat recent că au făcut o greșeală. Deci, a fost o greșeală făcută de autoritățile financiare și economice ale SUA, care nu are nimic de-a face cu acțiunile Rusiei în Ucraina, nu are nicio legătură.

Acesta a fost primul pas, și unul mare, către situația actuală nefavorabilă a pieței alimentare, pentru că, în primul rând, prețurile la alimente au crescut imediat. Acesta este primul motiv.

Al doilea motiv au fost politicile mioape ale țărilor europene și, mai ales, politica Comisiei Europene în materie de energie. Vedem ce se întâmplă acolo. Personal, cred că mulți actori politici din Statele Unite și Europa au profitat de preocupările firești ale oamenilor cu privire la climă, schimbările climatice și au început să promoveze această agendă verde, inclusiv în sectorul energetic.

Totul pare în regulă, cu excepția recomandărilor necalificate și nefondate cu privire la ceea ce trebuie făcut în sectorul energetic. Capacitățile unor tipuri alternative de energie sunt supraestimate: solară, eoliană, orice alte tipuri, hidrogen – acestea sunt perspective bune pentru viitor, probabil, dar astăzi, nu pot fi produse în cantitatea necesară, cu calitatea cerută și la prețuri acceptabile. Și, în același timp, au început să diminueze importanța tipurilor convenționale de energie, inclusiv, și mai ales, a hidrocarburilor.

Care a fost rezultatul? Băncile au încetat să mai acorde împrumuturi pentru că erau sub presiune. Companiile de asigurări au încetat să mai asigure oferte. Autoritățile locale au încetat să mai aloce terenuri pentru extinderea producției și au redus construcția de transporturi speciale, inclusiv conducte.

Toate acestea au dus la o lipsă de investiții în sectorul energetic mondial și, ca urmare, la creșterea prețurilor. Vântul nu a fost atât de puternic pe cât se aștepta în cursul anului trecut, iarna a continuat, iar prețurile au crescut instantaneu.

Pe lângă toate acestea, europenii nu au ascultat solicitările noastre persistente de a păstra contractele pe termen lung, pentru livrarea de gaze naturale către țările europene. Au început să închidă. Multe sunt încă valabile, dar au început să le lichideze. Acest lucru a avut un efect negativ asupra pieței energetice europene: prețurile au crescut. Rusia nu are absolut nimic de-a face cu asta.

Dar, de îndată ce prețurile la gaze au început să crească, prețurile la îngrășăminte au urmat aceeași cale, deoarece gazul este folosit pentru a produce unele dintre aceste îngrășăminte. Totul este interconectat. De îndată ce prețurile la îngrășăminte au început să crească, multe afaceri, inclusiv cele din țările europene, au devenit neprofitabile și au început să se închidă complet. Cantitatea de îngrășământ de pe piața mondială a scăzut, iar prețurile au crescut dramatic, spre surprinderea multor politicieni europeni.

Cu toate acestea, i-am avertizat despre acest lucru, iar acest lucru nu are nicio legătură cu operațiunea militară a Rusiei din Donbass. Acest lucru nu are nimic de-a face cu asta.

Dar, când am lansat operațiunea, așa-zișii noștri parteneri europeni și americani au început să ia măsuri care au agravat situația, atât în ​​sectorul alimentar, cât și în producția de îngrășăminte.

Apropo. Rusia reprezintă 25% din piața mondială a îngrășămintelor. În ceea ce privește îngrășămintele cu potasiu, Alexander Lukașenko mi-a spus asta – dar ar trebui să-l verificăm din nou, desigur, deși cred că este adevărat – când vine vorba de îngrășămintele cu potasiu, Rusia și Belarus reprezintă 45% din piața mondială. Aceasta este o valoare extraordinară.

Randamentul culturii depinde de cantitatea de îngrășământ introdusă în sol. De îndată ce a devenit clar că îngrășămintele noastre nu vor fi pe piața mondială, prețurile au crescut instantaneu atât la îngrășăminte, cât și la produsele alimentare, deoarece dacă nu există îngrășăminte, este imposibil să se producă cantitatea necesară de produse agricole.

Un lucru duce la altul, iar Rusia nu are nimic de-a face cu asta. Partenerii noștri au făcut ei înșiși o mulțime de greșeli, iar acum caută pe cineva pe care să dea vina. Desigur, Rusia este cel mai potrivit candidat în acest sens.

Pavel Zarubin: S-a anunțat că soția șefului celor mai mari companii ale noastre de îngrășăminte a fost inclusă în noul pachet european de sancțiuni. La ce vor duce toate acestea în opinia dumneavoastră?

Vladimir Putin: Acest lucru va înrăutăți o situație proastă. Britanicii și mai târziu americanii – anglo-saxonii – au impus sancțiuni asupra îngrășămintelor noastre. Apoi, după ce și-au dat seama ce se întâmplă, americanii au ridicat sancțiunile, dar europenii, nu. Ei înșiși îmi spun în timpul contactelor: da, trebuie să ne gândim la asta, trebuie să facem ceva în privința asta, dar astăzi tocmai au agravat această situație.

Acest lucru va înrăutăți situația de pe piața mondială a îngrășămintelor și, prin urmare, perspectivele recoltei vor fi mult mai modeste, iar prețurile vor continua să crească – asta este. Aceasta este o politică absolut mioapă, eronată, aș spune, pur și simplu stupidă, care duce la un impas.

Pavel Zarubin: Rusia este acuzată, de oficiali de rang înalt, că a împiedicat plecarea cerealelor care se află în porturile ucrainene.

Vladimir Putin: Ei blufează și voi explica de ce.

În primul rând, sunt câteva lucruri obiective și le voi menționa. Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de cereale, grâu, pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Deci, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone reprezintă 2,5%. Dar, dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume – acestea nu sunt datele noastre, ci provin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. Acesta este primul punct.

Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt exporturi potențiale. Astăzi, organismele oficiale ale SUA mai spun că Ucraina ar putea exporta șase milioane de tone de grâu. Potrivit Ministerului Agriculturii, cifra nu este de șase, ci de aproximativ cinci milioane de tone, dar bine, să presupunem că este de șase, plus că ar putea exporta șapte milioane de tone de porumb – aceasta este cifra Ministerului Agriculturii. Ne dăm seama că asta nu este mult.

În actualul an agricol, 2021-2022, vom exporta 37 de milioane și, cred, vom crește aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023.

În ceea ce privește expedierea cerealelor ucrainene, nu împiedicăm acest lucru. Există mai multe moduri de a exporta cereale.

Primul. Îl puteți expedia prin porturile controlate de Ucraina, în principal în Marea Neagră – Odesa și porturile din apropiere. Noi nu am minat intrările spre porturi, Ucraina a făcut asta.

Am spus deja tuturor colegilor noștri, de multe ori, să demineze porturile și să plece vasele încărcate cu cereale. Le vom garanta trecerea pașnică în apele internaționale, fără probleme. Nu sunt deloc probleme. Daţi-i drumul.

Ei trebuie să curețe minele și să ridice navele scufundate intenționat în Marea Neagră, pentru a îngreuna intrarea în porturile din sudul Ucrainei. Suntem pregătiți să facem asta. Nu vom folosi procesul de deminare pentru a iniția un atac dinspre mare. Am spus deja asta. Acesta este primul punct.

Al doilea. Mai există o oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdyansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cereale ucrainene exportate.

Lucrăm deja la procesul de deminare. Terminăm această lucrare – la un moment dat, trupele ucrainene au pus trei linii de mine. Acest proces se apropie de final. Vom crea logistica necesară. Aceasta nu este o problemă, vom face asta. Acesta este al doilea punct.

Al treilea. Este posibil să se mute cereale din Ucraina pe Dunăre și prin România.

Al patrulea. Este posibil și prin Ungaria.

Și, în al cincilea rând, este posibil să se facă acest lucru și prin Polonia. Da, sunt unele probleme tehnice, pentru că șenilele sunt de ecartament diferit și boghiurile roților trebuie schimbate. Dar asta durează doar câteva ore, asta este tot.

În cele din urmă, cel mai simplu mod este să transportați cereale prin Belarus. Acesta este cel mai simplu și cel mai ieftin mod, deoarece de acolo poate fi expediat instantaneu în porturile baltice și mai departe în orice loc din lume.
Dar ar trebui să ridice sancțiunile din Belarus. Aceasta nu este însă problema noastră. În orice caz, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, spune așa: dacă cineva dorește să rezolve problema exportului de cereale ucrainene, dacă această problemă există, vă rugăm să folosiți cea mai simplă cale, prin Belarus. Nimeni nu îi va opri.

Deci, problema transportului de cereale din Ucraina nu există cu adevărat.

Pavel Zarubin: Cum ar funcționa logistica pentru a le expedia din porturile aflate sub controlul nostru? Care ar fi condițiile?

Vladimir Putin: Fără condiții.

Sunt bineveniți. Vom asigura trecerea pașnică, garantăm abordări sigure către aceste porturi și asigurăm intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră, în orice direcție.

Apropo, mai multe nave sunt blocate în porturile ucrainene în acest moment. Acestea sunt nave străine, sunt zeci. Sunt pur și simplu închise, iar echipajele lor sunt încă ținute ostatice.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la PUTIN: Occidentul urmărește prelungirea conflictul din Ucraina. Problema transportului de cereale nu există!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.