Nefericitul Marius Balo, un instrument politic-diplomatic!

Ce trebuie să înțeleagă Marius Balo, dar mai ales cei care îl exploatează în interviuri și articole de o stupiditate îngrijorătoare, este că demersul jurnalistic trebuie să urmărească permanent și cu orice risc: ADEVĂRUL!
Din păcate, Adevărul nu se numără printre pasiunile lui Balo, chiar dacă se prezintă un creștin practicant, cum nu prezintă interes nici pentru cei care fac praf jurnalism în România, în cazul de față Antena 3 și emisiunea realizată de Florentina Fântânaru.

Odată cu revenirea în țară, nefericitul Marius Balo a devenit un instrument exploatat în derapajele anti-China, un instrument aflat (și) în mâna Ambasadorului României la Beijing, Vasilică Consantinescu, cel care își asumă succesul (!?) întoarcerii în țară a celui care a ispășit opt ani de pușcărie la Shanghai, și care a drenat din fondurile MAE destinate COVID-19, pentru a-l aduce în România pe Balo, care nu a avut niciodată COVID-19!

Până la acest moment, nimeni nu prezintă o explicație pentru interesul deșănțat al MAE pentru Marius Balo, un infractor condamnat în China, cu pedeapsă recunoscută de Justiția din România, pentru care s-au făcut eforturi umane, materiale și financiare, din partea statului român. Marius Balo insistă pe nevinovăție, sfidând două sentințe definitive, pronunțate de instanțe din Shanghai și Cluj. La fel, insistă pe titulatura de profesor, deși nu este și a avut niciodată această calitate.

Ultima discuție telefonică avută de autorul acestor rânduri cu domnul Constantinescu pe tema Balo a avut loc la data de 10 iulie 2019. Atunci, după o nouă șarjă de minciuni promvoate de avocatul lui Balo și preluate de presa din România, în care Ministerul de Externe era acuzat că nu face nimic pentru condamnatul pentru fraude financiare, am cerut informații la Ambasada din Beijing. Din discuția telefonică avută că domnul Constantinescu am aflat că Balo este căutat și vizitat frecvent, dar și că, în perioada de Paște din acel an, i-a fost trimis cozonac și ouă, fapt negat acum, public, de Balo.

Pe de altă parte, potrivit celor pe care le discută nefericitul purtat prin studiourile de televiziune, Ambasadorul Constantinescu a încercat să îl transforme pe Balo într-un turnător de modă veche, în scris.

Ajuns în țară, Balo se laudă apropiaților cu relația apropiată, de prietenie, cu ambasadorul care i-a cerut să își scrie memoriile de penitenciar, care să ajungă exclusiv la oficialul trimis la Beijing. Fiindu-i cunoscută predispoziția pentru mitomanie, este greu de demonstrat dacă, într-adevăr, Balo a scris sau nu cele solicitate. Cert este că informarea nu a ajuns la Ambasadorul Constantinescu, odată ce Balo a ieșit din penitenciar.

Că Ambasadorul Constantinescu s-a aflat frecvent în contact cu Marius Balo o confirmă numeroasele discuții telefonice inițiate de ambasador, o parte fiindu-mi confirmate personal de trimisul României la Beijing. Contactul apropiat cu Ambasadorul Constantinescu este confirmat și de Balo într-un mesaj pe Facebook, în care spune: Citind aceste lucruri [povestea cu cozonacul – n.m.] și fiind încă la Shanghai l-am întrebat imediat pe Ambasadorul României în China, Dl Basil Constantinescu (cu care am vorbit zilnic la telefon în acea întreagă lună)” [dintre ieșirea din penitenciar și plecarea spre România – n.m.].

Justiția din România a recunoscut condamndarea din China

Este posibil ca Balo să insiste în negarea realității: de la infracțiunile săvârșite în China și recunoscute în România, până la eforturile diplomatice și consulare făcute de trimișii României la Shanghai, consul și gerant-interimar.

Primele, sunt demonstrate de sentința primită de Balo în China: închisoare cu executare, și recunoscute de Curtea de Apel Cluj în Hotarârea 195/2019, pronunţată în şedinţa publică din data de 01.10.2019. La acea dată, instanța a dispus transferarea lui Balo, din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză, într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de opt ani de închisoare.

Dispune recunoaşterea hotărârii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai şi executarea pedepsei de 8 ani închisoare aplicată persoanei condamnate B.M. (cu datele personale) pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune (fraudă) în contracte. (vezi integral AICI)

La rândul lor, eforturile diplomatice și consulare sunt confirmate de cele peste 100 de vizite făcute în perioada de reținere, apoi la Penitenciarul Quinpu, aflat la aproximativ 100 de kilometri de Shanghai, toate înregistrate oficial. La fel, au fost înregistrate sutele de pachete, mesaje și trimiteri de bani, ajunse la Marius Balo, de la prieteni din China și din afara Chinei.

De asemenea, este posibil ca Balo să fii uitat și programul de vizite: prima și a treia zi de marți din fiecare lună, la care avea dreptul în Penitenciarul Quinpu.

Pachetele, cărțile, mesajele, banii, mâncarea etc. au ajuns la Balo și cu sprijinul Ambasadei României la Beijing și Consulatului României la Shanghai, la fel cum de acolo a venit și întregul sprijin financiar și material de care a beneficiat acesta, odată ieșit din penitenciar.

Din data de 27 Martie a.c. (momentul eliberării), până la 23 Aprilie a.c. (momentul zborului spre România), acesta a fost ajutat de oficialii statului român să nu treacă din penitenciar în zona de emigrări Shanghai, unde ar fi avut parte de un alt regim de “detenție” semi-deschis, în ciuda faptului că odată cu condamnarea la pușcărie cu executare a primit și ordinul de expulzare din China, la momentul eliberării.

În urma eforturilor făcute de Ambasadă și Consulat, autoritățile chineze au făcut o concesie și au acceptat ca Balo să aștepte avionul într-un hotel, pentru a se bucura de libertate. Asta a costat alte mii de dolari, plătiți de statul român și de cei direct implicați, despre care Balo nu vorbește, nu își aduce aminte.

Ambasada României în China a drenat din banii Covid-19?

În schimb, Balo își aduce aminte că a avut Covid-19, ceea ce este fals! Niciun document medical nu atestă faptul că a contactat noul coronavirus în penitenciar sau în perioada 27 Martie – 23 Aprilie, petrecută în libertate, la Shanghai, până la momentul zborului.

Această minciună promovată public în interviul dat la Antena 3 poate avea legătură cu intrumentarea la care a fost supus nefericitul. Pentru că, la solicitarea Ambasadei României la Beijing, Ministerul de Externe de la București a aprobat repatrierea lui Balo (și) în calitate de român cu Covid-19. Însă, Balo nu a fost vreodată infectat cu noul coronavirus.

La data de 23 Octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care Ministerul român de Externe (MAE) a fost abilitat să asigure formalitățile consulare necesare pentru repatrierea românilor care au avut Covid-19. Prin prin ambasade și consulate, MAE plata cheltuielilor de repatriere, sumele fiind alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. (vezi AICI)

Având în față și această nouă fraudă produsă cel mai probabil la inițiativa Ambasadei României în China – care a asigura procedurile financiare, Balo trebuie să explice pentru ce afirmă că reprezentanții Ministerului român de Externe nu l-au ajutat cu mare lucru?

Sunt cunoscute numeroase cazuri în care românii și copii de români aflați peste granițe și care nu au încălcat nicio lege au fost și sunt abandonați de autoritățiile de la București. Totuși, condamnatul Marius Balo a beneficiat de o atenție și un interes ieșit din comun. De la momentul reținerii, la avocatul ales (nu din oficiu), până la asigurarea tututor drepturilor civile de care se poate bucura un cetățean care a fost reținut pentru încălcarea legii.

Apoi, deși este un condamnat cu pedeapsă recunoscută în două țări (China și România), Marius Balo este subiect de interes chiar și pentru Comisa juridică din Parlamentul României, fără a mai reaminti că este subiect de muls pentru presa românească total dezechilibrată profesional.

Oficialii statului român și presa românească refuză să citească sentințele definitive în care se afirmă că Balo a fost implicat în fraude financiare derulate prin intermediul firmelor din Shanghai și Hong Kong (unde era asociat unic). Toate informațiile sunt cunoscute de avocatul de la Cluj-Napoca, de oficialii din MAE, pentru simplul motiv că datele se află la dosarul în baza căruia Balo a fost trimis la închisoare.

Balo a demontat propriile minciuni trimise MAE

În cele ce urmează voi reda pasaje concludente din emisiunea „De-a viata ascunselea”, realizată de Florentina Fântânaru, la Antena 3, în care Marius Balo se contrazice în afirmațiile și acuzațiile lansate de-a lungul ultimilor ani, transmise prin avocatul de la Cluj și în memoriile citate de presa românească.

Flagrante sunt afirmațiile lui Balo în care afirmă că niciodată, în cei opt ani de detenție în China, nu a fost agresat fizic și verbal, că nu a văzut niciodată o agresiune.

Asta după ce, într-un memoriu pe care l-a trimis autorităţilor din România, citat și de PRO TV, în 16 Iunie 2020, arăta:

“De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi picioare, într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric.” – Marius Balo

Sub titlul „Mărturiile profesorului român care a scăpat după 8 ani de detenţie în China”, Florentina Fântânaru (Antena 3) face o probă de uriașă stupiditate jurnalistică, afirmând că Marius Balo a fost închis într-o „închisoare de maximă securitate din China”! Realizatoarea emisiunii „De-a viata ascunselea” se ascunde fără jenă de realitate. Balo a fost închis în Penitenciarul Quinpu, aflat la aproximativ 100 de kilometri de Shanghai, un penitenciar care nu are legătură cu ideea de „maximă securitate”. Faptul este confirmat fie și numai de vizitele și pachetele primite de Balo în perioada de detenție.

Apoi, într-un amestec de misticism, halucinație și secvențe de realitate, unul dintre adevărurile lui Balo este revelat la minutul 8:52, când recunoaște că nu sunt profesor universitar în sensul consacrat al cuvântului, cum e la noi. (…) Am predat cursuri de limba engleză.”

Apoi, la minutul 14:08, cu seninătate, Balo face pe naivul: „Mă întrebau: Cum ați înșelat oamenii? Eu de unde să știu cum erau înșelați oamenii pentru că eu nu am avut niciodată cunoștință că se practica această. Întrebații pe ei, pe acei chinezi.”, după ce minute în șir a vorbit cum nu avea nicio limită în a-și satisface toate plăcerile extrem de costisitoare. În condițiile în care contractele prin care au fost drenați enorm de mulți ani au fost semnate de Balo, prin propriile firme, cum explică faptul că nu știa nimic?

Prăbușit în retorică introspecitvă, la minutul 16:20, Balo rememorează gânduri din arestul preventiv, cu care o impresionează pe Fântânaru:

„Ce se va întâmpla cu mine? Voi fi bătut, voi fi violat, voi fi omorât? Ce se va întâmpla cu mine? Asta a fost prima întrebare. Că vezi în filme doar aceste lucruri. Și mulțumesc Lui Dumnezeu, mi-au spus și ei, și după aceea am obsevat și eu, nu există așa ceva în China. Nu există violență. În opt ani de zile cât am stat acolo eu nu am văzut o bătaie. (…) Însă, în opt ani, eu nu am văzut o încăierare, nu am văzut niciun fel de violență.

În aceste condiții, este interesat de aflat cum se raportează Marius Balo, astăzi, în fața Memoriului trimis Ministerului Român de Externe (MAE), semnat 14 Ianuarie 2017, prezentat public cu surle și trâmbițe de casa de avocatură „Iordăchescu&Asociații”, în care arăta:

„… eram scos din cușcă [în realitate celula în care se mai aflau și alți deținuți – n.m.] (…) legat dedeleș de mâni și de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric”. – pagina 4, Memoriu adresat MAE în Ianuarie 2017

„… trăiești în teroare, în frică continuă pentru propria-ți viață, să fii amenințat, înjosit, umilit permanent (…) ura oarbă …”. – pagina 8, Memoriu adresat MAE în Ianuarie 2017

„… trăiesc în izolare și în frică (…) urmăresc încontinuu să te pedepsească pentru greșeli închipuite”. – pagina 10, Memoriu adresat MAE în Ianuarie 2017″

Mai mult, în baza cărui raționament insistă Balo să promoveze ideea, preluată și preferată de presa românească, privind pericolul permanent în care s-a aflat în perioada detenției din China?

Delirul lui Balo atinge cote alarmante când (minutul 22:10) povestește că, în China, dacă primește pedeapsa cu moartea ți se aplică o injecție ca îți oprește inima și imediat îți sunt recoltate toate organele. Rămâi doar cu oasele. Și grefe de piele se iau de pe tine. Absolut tot ce poate fi folosit este luat și este vândut persoanelor care au nevoie de ele”.

Florentina Fântânaru: „De unde știai lucrurile astea? Cine ți le-a spus?”

Marius Balo (minutul 22:40): Am aflat și în închisoare și după aceea, ca o confirmare a zvonurilor pe care le-am auzit acolo am început să citesc și să văd că aceste lucruri se practică. Este o chestie foarte normală. Pentru ei. (…) De aceea, foarte mulți oameni sunt executați în preajma zilei naționale, care este la 1 Octombrie. Și toți traficanții de organe din lume știu că la 1 Octombrie este Harvest Day (Ziua Recoltei – n.m.), vin oamenii la recolte. Și am trăit cu acea frică de a nu ști ce se va întâmpla cu mine.”

Cei care încă sunt raționali, care încă nu și-au pierdut mințile, pot observa că Balo a renunțat la orice minim contact cu echilibrul, logica, argumentul.

În decurs de numai șase minute, Balo trece de la confirmarea absolută că timp de opt ani nu a fost agresat, nu a fost atins, nu a fost amenințat, la certitudinea execuției cu moartea și prelevărilor de organe, fapte pe care le știe din … zvonuri și documentări în pușcărie!

În fața acestor aberații, realizatoarea Fântânaru își arătat potențialul profesional, întrebând dacă Balo s-a temut să fie violat, iar acesta explică, din nou, că în penitenciar:

Nu am văzut violențe de absolut niciun fel. Nu m-a bruscat niciodată nimeni. Bine, eram și străini printre ei și vând-nevrând, ca și străin, ai o oarecare protecție. Pentru că tu poți, la un moment dat, dacă dorește Consulatul să vină să te viziteze, tu poți, ai totuși pe cineva căruia poți să-i spui.” (minutul 22:49)

După ce afirmă că în calitate de străin, în China, te bucuri de o oarecare protecție, Balo plonjează din nou în lipsa de coerență, afirmând nonșalant (minutul 22:17) că,  din păcate, însă, în cazul meu, s-a făcut foarte puțin. (…) Trătind acolo, și cunoscând în timp și alți străini, mi-am dat seama că se puteau face totuși lucruri. Poate nu semnificative. Dar, în acel loc în care ești lipsit de absolut orice și cel mai mic gest contează.”

Punctajul anti-China și falsul Covid-19

Mințind cu seninătate, incapabil să asume propriile fapte, este inutil să mai insist pe atitudinea vindicativă a lui Balo, care vrea să afle ce au făcut autoritățile române pentru el, acțiuni evidențiate anterior.

Balo vorbește despre nedreptățile la care a fost supus, iar presa din România înghite, fără o minimă atitudine critică, toate poveștile spuse de acesta. Mass media din România nu sunt interesate nici de Hotărârea 195/2019 a Curții de Apel Cluj, în care a fost recunoscută hotărârea de condamnare din China, rămasă definitivă, privind executarea pedepsei de opt ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune (fraudă) în contracte.

Apoi, prin mesajele sale, Balo trădează faptul că, între aberațiile și momentele de delir, revine la un punctaj anti-China.

Fie că a fost selectat de păpușari înaintea plecării în China, fie că a fost agățat după ce a fost eliberat, Balo repetă obsesiv pericolul chinez: „… este un pericol să ne apropiem de acel sistem” (minutul 28:57), un sistem ale cărui reguli le-a încălcat, dar care i-a asigurat toate condițiile în detenție și după, așa cum singur afirmă și mai ales după cum stă realitatea celor opt ani în care a fost sprijinit și vizitat de nenumărate ori, primind mesaje, pachete și suport din România și China.

Cu o viziune morbidă, realizatoarea Fântânaru a dirijat discuția înspre alimentarea pasiunii Balo pentru recoltarea organelor umane. Ce nu știe Balo, cu toate studiile superioare și documentările cu care se laudă, dar nici Fântânaru, este că organele nu pot fi recoltate decât din corpuri vii, niciodată după ce a fost instalat decesul.

Pe ce se bazează afirmațiile lui Balo, absorbite inconștient de doamna Fântânaru? Pe absolut nimic … „Asta am înțeles că este practica. Eu personal nu am am avut de unde să văd aceste lucruri. Informațiile pe care ți le spun sunt din ce am auzit și din ce am citit. Însă eu personal, nu aveam cum să iau parte la așa ceva.” (minutul 35:28)

Apoi, fiind întrebat, Balo emite o altă minciună când afirmă:  „Am trecut și prin Covid”, pentru ca, în aceeași idee, să arate că în toată perioada de detenție nu a suferit de absolut nicio afecțiune fizică.

„Mulțumesc Lui Dumnezeu, mi s-a întâmplat ceva incredibil. N-am avut în opt ani de zile niciun fel de necaz, niciun fel de durere, nici măcar măselele nu m-au durut.” (minutul 36:30)

Totuși, sănătos tun, povestește că în penitenciar a luat chiar și șase pastile odată, dar fără efect asupra lui, pentru că erau medicamente din medicina tradițională chinezească!

Clarificări obligatorii de la Marius Balo

Cu studii de teologie, dominat de citate din Biblie, emoționat și convins că are o nouă misiune pe pe Pământ, Balo concluzionează, în emisiunea doamnei Fântânaru:

„Eu mulțumesc Lui Dumnezeu că am o șansă, în acest moment, să mă îndrept. Am o șansă să trăiesc o viață care să-L bucure pe Dumnezeu, o viață care să fie cu Dumnezeu alături.” (minutul 34:43)

Să nu fii aflat până acum că alături de Dumnezeu nu se poate trăi fără Adevăr?

Câtă vreme se prezintă absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Vladimir” din New York (SVOTS), unde susține că a obținut diploma de Master of Divinity, după patru ani de studiu (2001-2004), Marius Balo trebuie să ofere câteva explicații.

Născut în 1981, la 20 de ani a plecat la Seminarului Teologic „Sfântul Vladimir” din New York. În bază căror studii a fost admis la Seminarul din SUA? A fost bursier? Cine i-a plătit costurile prezenței în SUA, știut fiind că provind dintr-o familie modestă?

Pe site-ul instituției se arată că, în mod excepțional, la cursurile de Master of Divinity sunt admiși și solicitanții fără licență sau cu echivalentul acestuia. Dacă la 18 ani a terminat liceul (1999), în mod cert nu avea cum să obțină o diplomă de licență până în 2001, când a plecat în SUA.

Nu în cele din urmă, acceptând varianta în care Master of Divinity este echivalentul unei diplome de licență, aceasta nu reprezintă sub nicio formă un grad didactic, cu atât mai puțin nu îi conferă lui Balo titlul de profesor universitar pe care l-a uzurpat prin vocea avocatului de la Cluj-Napoca și cu nestăvilitul ajutor al presei românești.

Un gând, la final …

Marius Balo ar trebui să înțeleacă că nimeni nu are nimic cu el. Și-a ispășit pedeapsa pentru care, la Beijing și Shanghai, sunt români care pot confirma afacerile în care a fost implicat, la fel cum în România sunt zeci de foști studenți în China care pot confirma participarea, în calitate de figuranți, la afacerile financiare.

Negarea realității, refuzul de a asuma propriile fapte, plăcerea de a poza în victimă a Chinei și a oficialilor României, arată că nici măcar perioada de detenție nu l-a ajutat în maturizare.

Nu în ultimul rând, Balo trebuie să înțeleagă că prin fiecare apariție publică își face tot mai mari deservicii, indiferent în slujba cărui serviciu … divin slujește, indiferent cât de mult delirează pe subiectul China, alimentând imbecilitatea la modă promovată de Occident  și de aliniații din presa românească.

Cu cât mai repede va înțelege că nu este vedetă, că este folosit, că derapajele îi sunt exploatate în scop politico-mediatic, cu atât Balo va reveni la normalul de dinaintea consumului ilegal, din perioada petrecută la Beijing.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Nefericitul Marius Balo, un instrument politic-diplomatic!

 1. Babardis spune:

  Am văzut interviul pe TVR1…
  Jalnic…
  Felicitări justiției Chineze.

 2. Da, este limpede că-i un instrument! Și totuși, dumneavoastră ați surprins chintesența întregii povești însăilate de către servicii: „este un pericol să ne apropiem de acel sistem”. Presupun, pentru că nu dețin niciun cont pe nicio pagină de socializare, că din acea zonă reprezentanții serviciilor „iau pulsul” populației. Pentru a mai elibera din tensiune, din starea de nemulțumire și lipsuri acumulate în care se zbat românii (n-are rost s-o mai detaliez aici, toată lumea o cunoaște), cred că acest individ împreună cu întâmplările sale neobișnuite sunt promovate cu rol de supapă.

  În plus, tot mai mulți oameni remarcă diferențele între… sisteme, așa cum bine le-ați sesizat. Vedem unde a ajuns România după 33 de ani de „democrație” și „stat de drept”, citim despre inițiativele economice (BRI) ale Chinei în lumea întreagă, probabil, alți români emigrați le constată la fața locului, sesizăm diferențele uriașe între viziunea unui forme de guvernare și cealaltă. Prin urmare, așa este, devine „un pericol să ne apropiem de acel sistem”, devine primejdios să încercăm, măcar prin forța gândului, să ne ridicăm din genunchi, de la condiția de sclavi și să ne gândim: cum de-a fost posibil ca în plină isterie Covid, când statele cu tradiție într-ale democrației și libertăților de tot felul, statele bogate occidentale, NU au reușit să stăpânească situația, iar primele care au răspuns la apel au fost China, Cuba și cu Rusia??? Cum Dumnezeu tot comunismul a demonstrat că a fost mai pregătit, mai responsabil și mai profesionist în astfel de momente? Desigur, întrebările sunt retorice!

  Individul ăsta mai e folosit și-ntr-un alt scop: abaterea atenției de la evenimentele care se desfășoară dincolo de Prut, dată fiind situația din Rep. Moldova, cu dosarele fabricate de către americani fostului președinte Igor Dodon. Spre a înțelege la ce mă refer, ofer câteva detalii.

  Washingtonul a constatat că, în ciuda unor dificultăți ale primei etape ale operațiunii Z, Moscova câștigă conflictul în teritoriile ucrainene. Prin urmare, americanilor le sunt necesare noi forțe pentru a stabiliza situația, având în rezervă Polonia, România și Țările Baltice. Deși aceste națiuni participă activ la provocările SUA îndreptate împotriva Federației Ruse, încă nu le-au forțat să intre în Ucraina și să lupte. Iar timpul trece, armata ucraineană începe să se dezintegreze, sfaturile Uniunii Europene vin în valuri către Kiev, pentru ca regimul Zelenski să fi de acord cu toate condițiile rusești emise în cadrul tratativelor de pace, pentru a nu-și pierde complet independența.

  Dacă Ucraina va cădea, va fi extrem de greu pentru Statele Unite să mențină Uniunea Europeană în regimul de sancțiuni anti-ruse, dar mai ales să-și consolideze dominația pe bătrânul continent. Trebuie făcut ceva, care să depășească teama Varșoviei și Bucureștiului în fața Moscovei, spre a le împinge să intre în război.

  Și-atunci, americanii le-au dat polonezilor ideea restabilirii Commonwealth-ului la granițele de la mijlocul secolului al XVIII-lea – prin semnarea unui acord cu Kievul privind drepturile speciale ale cetățenilor polonezi în Ucraina, adică un acord privind un protectorat polonez asupra Ucrainei sau chiar asupra unirii a două state. Duda a căzut în capcană: dacă Zelenski va prezenta în parlament proiectul de lege relevant și se va ajunge la adoptarea lui în forma sa inițială, interesele Poloniei în Ucraina se vor ciocni direct de cele rusești, astfel încât șansa unui conflict militar direct între Varșovia și Moscova a crescut dramatic.

  Numai că elitele din UE și din NATO au început să se întrebe pentru ce ar trebui să sufere, stricând inclusiv relațiile cu Rusia, din cauza ambițiilor poloneze (Ucraina fiindu-le, practic, suficientă). Pentru a ajuta Polonia să se hotărască și să creeze aparența unei suferințe extreme din cauza „agresivității ruse”, e necesar ca România să fie atrasă în război. Și pentru a trage România în război, e musai să i se ofere posibilitatea de a intra în Moldova. Președintele Maia Sandu este naționalistă româncă și deținătoare a pașaportului românesc. Dar în cadrul sistemului politic existent, ea nu poate obține acordul parlamentului pentru o unire cu România.

  Așa că Washingtonul a trecut la paralizarea adversarilor ei politici.

  Dodon este liderul recunoscut al opoziției, rivalul Maiei Sandu din alegerile prezidențiale. Dacă va fi eliminat din luptă, opoziția își va pierde imediat jumătate din capacitățile organizatorice (fie și doar pentru că socialiștii vor începe o luptă internă de partid pentru moștenirea Dodon, iar aspectul acesta îi va dezactiva mult timp de la politica activă moldovenească.

  Așadar, lui Dodon i s-a propus să-și înceteze activitatea politică și să părăsească țara. A refuzat. Americanii au trecut la următoarea etapă, folosind măsuri de intimidare, arestându-l și confecționându-i un dosar penal. Sandu însăși nu ar fi îndrăznit niciodată să facă așa ceva. Acest lucru este contrar tradiției de treizeci de ani a politicii moldovenești.

  Statele Unite împing autoritățile moldovenești să escaladeze. Dacă Dodon poate fi eliminat din luptă fără consecințe, Sandu va avea ocazia să realizeze ideea unei uniri cu România (după schema Duda-Zelenski, de altfel, startul a fost deja făcut – militarii români au voie să păzească frontiera moldovenească și chiar să folosească armamentul din dotare.

  Dacă vor începe ciocniri grave, stânga românească împrăștiată și naționaliștii moldoveni dezorientați nu vor rezista în mod serios presiunii forțelor pro-românești organizate și sprijinite din străinătate.

  Este de așteptat, ca protestele să fie înăbușite rapid, iar sângele vărsat să-i fie atribuit Transnistriei și Rusiei, acuzându-le că se amestecă în treburile Moldovei.

  SUA vor încerca să atragă contingentul român pe teritoriul Moldovei, chipurile pentru a sprijini „autoritățile legitime”, cu ajutorul unor provocări create împotriva Transnistriei, care cu siguranță vor fi susținute de Ucraina.

  Pentru a salva Republica Transnistreană și contingentul rus din regiune, Moscova va trebui să lanseze o ofensivă rapidă pe direcția Nikolaev-Odesa, iar românii nu vor avea încotro – vor trebui să mărească efectivele de pe front și să lupte direct cu Rusia.

  Planul este simplu și transparent. Administrația Biden dorește cu orice preț să complice brusc situația de pe front pentru Rusia .

  Statele Unite se așteaptă să realizeze o nouă Europă, axată pe poziții anti-ruse cel puțin până în vara lui 2023. Washington speră, fie ca resursele armatei ruse să se epuizeze, iar Moscova să încheie o pace nu prea onorabilă pentru ea însăși (cu achiziții teritoriale minime, cu capturarea majorității Ucrainei de către Polonia), fie să treacă la mobilizarea în masă a rușilor care-i va submina stabilitatea internă.

  In afara de asta, americanii vor încerca implice mai activ Uniunea Europeană și NATO în criză spre a sprijini Polonia și România cu resurse germane și franceze și, bazându-se pe Scandinavia și statele baltice, pentru a crea o situație critică pentru Rusia atât în Marea Baltică cât și la bazele ei militare din Antarctica.

  Deci, pe de o parte, America a ajuns deja în Moldova. Pe de altă parte, dacă incidentul Dodon se desfășoară conform planului, iar guvernarea Biden reușește să realizeze măcar jumătate din combinația planificată, conducerea rusă va trebui din nou să caute soluții nestandardizate spre a nu alege între două rele. Și care ar fi acele soluții nestandardizate, cunoaștem cu toții: eliminarea celor doi factori care o împiedică să-și ducă la bun sfârșit operațiunea militară specială din Ucraina și care sunt suficient de imaturi încât să-i deschidă mai multe posibilități de acțiune. În 26 februarie, imediat după ce trupele ruse au pătruns în Donbas, Vladimir Putin a avertizat cu privire la acest aspect. Dovadă că-și gândește strategia cu câteva mutări înainte!!!

  Ca o concluzie, românii trebuie ținuți cât mai departe de realitate, cât mai confuzi, cât mai preocupați de grija zilei de mâine, cât mai dezbinați posibil, cât mai la distanță de conștientizarea celor mai demenți și mai lipsiți de empatie conducători de state și șefi de guverne pe care omenirea i-a avut vreodată! Câtă vreme societatea are reacție la ratați precum Marius Balo, la nuclearele lui Putin (când s-au golit de iod farmaciile), la iminenta monkeypox, ei nu se vor opri din această demență provocată. Păcat! În ritmul ăsta… se va distruge totul!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.