Manipulare și dezinformare pe bani publici, nerușinarea jurnalismului TVR!

Fără să aibă o scuză, mass media private se află în proces avansat de descompunere și din cauza abordării superficiale, departe de realitate, care au ca țintă un singur aspect: punctul de rating. De aici disperarea după subiecte de prost gust, după interlocutori lipsiți de măsură, după țățismul devenit regulă. Dar … când acestui spectacol grotesc se aliniază și Televiziunea Română (TVR), banul public este îngropat sub impostura, superficialitatea celor responsabili.

Un exemplu de impostură și nerușinare jurnalistică a fost oferită, recent, de Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, realizatorii emisiunii „Omul şi timpul”, aflată în grila TVR.

Întrebări pentru profesioniștii din TVR!

Ce justificare au cei doi pentru invitarea în platou a lui Marius Balo, fost condamnat la opt ani de pușcărie cu executare în China, pentru fraude financiare și consum de substanțe interzise?

Ce justificare au ce doi pentru faptul că au prezentat și promovat în spațiul public un neadevăr cras și anume că Marius Balo este profesor universitar, când acesta nu are studii universitare?

Faptul că avocatul de la Cluj-Napoca și superficialii din presa românească au promvoat neadevăruri legate de cauzele reținerii, procesul și detenția din China, nu exonerează TVR de documentare și adevăr!

Cum de Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte de la TVR nu au procedat la o minimă verificare a faptelor legate de Marius Balo, preferând să meargă „pe vorbe”, legat de luciditatea interlocutorului invitat în studio?

Nevinovatul Balo, de la 80, la milioane USD și droguri!

Iată câteva adevăruri despre care am mai scris și pe care Marius Balo încearcă să le țină la secret, legat de activitatea lui în China, pentru care a ajuns să fie condamndat la închisoare cu executare.

Având parteneri chinezi, Balo a construit o afacere cu un cetățean britanic (Matt), prin care s-a ajuns să fie drenate sume importante de la investitori locali, în numele unor afaceri cu profit. Toate contractele erau semnate de Balo, banii intrând în contul firmei deschise de acesta.

Sistemul a fost dezvoltat la Beijing și Shanghai, fiind atrași sute de studenți și rezidenți români și de diverse naționalități, care erau plătiți cu ora, pentru a face figurație în calitate de experți străini. Pentru prezența la momentele de „lovitură”, celor plătiți cu ora pentru figurație le erau asigurate transportul cu avionul, cazarea și masa, plus o plată între 600 și 1.000 yuani (85-140 euro). Asta în condițiile în care, la acea vreme, bursa unui student se ridica la 1.800 yuani (250 euro) pe lună.

Închiriind birouri în cele mai impresionante clădiri din cele două metropole chineze, Balo și partenerii săi (chinezi și străini) au reușit să dreneze milioane USD, bani care au dispărut, la rândul lui Balo fiind devalizat de partenerii chinezi și de prietena chinezoaică din acea perioadă de … glorie.

De aici s-a ajuns la plângerile formulate de investitorii chinezi, la ancheta poliției și proces. Balo a ajuns la pușcărie pentru că toate tranzacțiile s-au făcut pe firma deschisă pe numele lui, toți ceilalți străini implicați direct fiind expluzați din China, cu interdicție de intrare.

La momentul reținerii, anul 2014, Ambasada României în China a fost anunțată, reprezentanții consulari au urmărit cazul, însă, dată fiind amploarea fraudei, la care s-a adăugat consumul de substanțe interzise, era imposibil ca Marius Balo să nu fie condamnat cu executare. Mai mult, Balo ar putea să vorbească despre acel moment în care, forțele speciale și poliția chineze au intervenit realizând un flagrant, la semnarea unui nou contract. Atunci au fost reținute pentru cercetări zeci de persoane, între care, chinezi, români și cetățeni din diverse țări, absolut toate declarațiile fiind la dosarul în baza căruia Balo a fost condamnat la opt ani cu executare.

Cât privește groaznicele condiții de detenție din China, în mod cert ar fi interesat de ascultat ce spune Balo despre repetatele sancțiuni primite în perioada de pușcărie pentru comportamentul inadecvant, pentru repetatele tentative de suicid, care au obligat administrația pușcăriei să adopte măsuri care să îl apere pe Balo împotriva … lui Balo!

Nimic despre mass media românești

Revenind la TVR, la emisiunea „Omul şi timpul”, și cei doi realizatori: Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, în ciuda criticilor, terebuie să își găsească o consolare: sunt la nivelul celorlalte televiziuni din România care au făcut din Marius Balo un erou, pentru a supralicita mesajele anti-China la modă, în România controlată de interesele SUA-UE. În aceste condiții, TVR se coboară la nivelul Antena 3, Epoch Time România (o instituție finanțată de SUA cu un singur scop – denigrarea Chinei), Speranța TV etc.

În emisiunea intitulată „Poveste din infernul închisorilor din China”, Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte au demonstrat că profesional sunt impostori, că au nivelul conștiinței invitatului în platou: un om incapabil să își asume faptele, incapabil să spună măcar un adevăr simplu, că nu are studiile necesare pentru a fi profesor!

Din nefericire pentru România, și TVR este o sursă de informare publică pentru care Adevărul și Realitatea sunt mărunțișuri de care nu au cum să se împiedice Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Manipulare și dezinformare pe bani publici, nerușinarea jurnalismului TVR!

  1. Din păcate, împărțirea publicului în grupuri potrivnice, antagoniste, funcționează atât din punct de vedere comercial cât și din punct de vedere politic, reprezentând inclusiv o rețetă pentru dezintegrarea socială, din moment ce, etichetând răul drept normalitate, totul devine permis. Ceea ce afirm eu aici, se regăsește și-n cartea lui Orwell. Probabil cu alte cuvinte, dar esența e aceeași. Practic, oamenii trebuie să „digere” exact cu ceea ce îi servesc mediile nocive de informare, medii care distorsionează realitatea obiectivă, care servesc jumătăți de adevăr, care influențează negativ partea subconștientă a minții umane. Din câte se pare, cu așa ceva se ocupă întreaga medie românească subjugată aceleiași caracatițe sioniste care finanțează trusturile de presă.
    N-am știut cine-i Marius Balo și ce preocupări a avut prin China până să le constat pe blogul dumneavoastră. Faptul că i-au fost atribuite studii universitare, n-ar trebui să ne uimească! Dacă cei doi jurnaliști – Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște – au fost făcuți la apelul de seară pe la Spiru Haret sau pe la nu știu care altă obscură și submediocră unitate de învățământ „superior”, atunci să fim mulțumiți că nu i-au acordat titlul savant de renume mondial într-ale finanțelor, dacă tot s-a ocupat de „afaceri” și de „investiții” prin Beijing. Influențarea modului de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități demonstrează că există tactici specifice, pe care artizanii dezinformării tind să le aplice. Au încercat să neutralizeze subiectele sensibile și să împiedice ajungerea la adevăr prin utilizarea unor indicii fabricate. Acesta o fi numai unul dintre mijloace. Ceea ce n-au luat în calcul, însă, este că omul (care-i interesat de subiect și dorește să-l aprofundeze) are capacitatea de-a decide singur când este prezentat un argument rațional și când sunt folosite dezinformarea și operațiunile de război psihologic. Nimic nou sub soare! Nicio diferență între o televiziune națională și oficina privată a vreunui securist slinos! Realitățile se programează din mers.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.